hirdetés
2017. május 30.

Könyvhét 2017

Részlet a könyvből

Balogh Róbert: Durva a nyár (részlet)

Öt percem maradt volna még valami épkézláb dolgot kitalálni. Hogy mit tudom én… Hogy én azért még én vagyok. Hogy nem tehetek róla, hogy a szüleim cigányok. És hogy szeretem. – Balogh Róbert Durva a nyár című regényéből ajánlunk részletet, amely a Noran Libro Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

INTERJÚ

Havasréti József: Kisajátítom az engem érdeklő dolgokat

A hidegháborús korszak paranoiája egyrészt világértelmezési metaforaként működött, másrészt behatolt a művészek munkáiba – ahogy behatolt az emberek mindennapjaiba is, leginkább ennek hangulatát akartam megragadni – mondja Havasréti József, akivel új, Nem csak egy kaland című regényéről beszélgettünk.

hirdetés

Interjú

Tolvaj Zoltán: Kaméleoni tükrözés és random memóriaolvasás

Az írott közlésben azt szeretem, hogy épp a nyelv talál ki engem, egyre beljebb taszítva a referencialitás és a reflexió labirintusába, teret adva rá, hogy egyszerre vizsgáljam a nyelv működését és a saját alanyiságom. – Tolvaj Zoltánt Fantomiker című új kötetéről Nagy Gabriella kérdezte.

KÖNYVAJÁNLÓ

Karinthy Frigyes öszegyűjtött versei (részlet)

Karinthy Frigyes verseinek mindeddig nem létezett megbízható szövegű kiadása. Ezt a hiányt pótolja a Magvető Kiadó klasszikus verssorozatának legújabb darabja, amely Karinthy versei eddigi legjobb kiadásának ígérkezik. – Olvassanak bele a kötetbe!

KÖNYVAJÁNLÓ

Tóth Krisztina: Párducpompa (részlet)

Tóth Krisztina ötven története a mi mindennapi életünkben játszódik. Mintha mi állnánk saját magunk előtt a sorban. Gogol szelleméhez hűen: ha nevetünk, magunkon nevetünk. – Tóth Krisztina új novelláskötetéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Kemény Zsófi: Rabok tovább (részlet)

Azonnal megadtam volna magam bárkinek, aki most odajött volna hozzám, hogy adjam meg magam. Vihette volna a testemet, a lelkemet, a vagyonomat, az életemet, bármit. Ha az életemet utána visszahozza. – Kemény Zsófi új regényéből olvashatnak részletet.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Peer Krisztián: 42 (részlet)

Aminek nincs tanúja, / nincs tanulsága. / Eltaposott spanglivég, / se én, se szék. – Peer Krisztián 42 című verseskötetéből olvashatnak részleteket.

Hangulatjelentés

A könyvhét értelme – Az utolsó körök

Így fogalmazódik meg bennem, hogy mitől is igazán nagyszerű dolog a könyvhét: ilyenkor lehet a legnagyobb természetességgel vadászni fontos, leárazott könyvekre. – A könyvhét utolsó napjáról Stermeczky Zsolt Gábor és Szihalmi Csilla hangulatjelentését olvashatják.

Galéria

Könyvhét képekben – 5. nap

Véget ért a 88. Ünnepi Könyvhét. Az utolsó napon, hétfőn is kint jártunk a Vörösmarty téren. Valuska Gábor fotózott.

Részlet a könyvből

Földényi F. László: A melankólia dicsérete (részlet)

A melankolikus nem bízik a végső magyarázatokban, így azután a nem-melankolikusok az értelemről való lemondással vádolják, a kellő és ésszerű belátás hiányával. – Földényi F. László A melankólia dicsérete című könyvéből olvashatnak részletet.

Üveggolyó-díj

Schein Gábor: Az üveggolyó kincs

Hol vannak most a legszebb üveggolyók? Igen, Magyarországról beszélek, mi másról. A helyről, ahol élünk, a helyről, amely végzetesen fogva tartja a képzeletünket. Miben bízhatunk? Miben bízhatunk, ha nem hiszünk a láthatatlan kézben, amely helyrezökkenti, ami rossz felé tart? – Schein Gábor kapta az Írók Boltja idei Üveggolyó-díját. A díjazott beszédét olvashatják.

KÖNYVAJÁNLÓ

Csabai László: Szindbád, a forradalmár (részlet)

Csabai László harmadik Szindbád-regényében - mely önállóan olvasva is maradéktalan élményt nyújt - a főhős a kényszerű szibériai ,,kitérő" után ismét Nyárligeten találja magát, ahol a népi demokráciának nevezett állam rendőrségének tisztje lesz. – Részletet ajánlunk a Magvetőnél megjelent kötetből.

Hangulatjelentés

Mészáros Gábor: Menthetetlen mulasztások

Ácsorgás, ődöngés, nevetés, csak a szokásos. Telik az idő, túl jól telik. Nem lehet tovább húzni, jövő héten csábítani kell, ez a mulasztás még nem menthetetlen. – Mészáros Gábor hangulatjelentése a könyvhét negyedik napjáról.

OTT JÁRTUNK

Így nem lett hipster Arany János

Kevés megkapóbb elképzelt kép van a fejemben annál, mint hogy a megőszült Arany János a szó szoros értelmében húrokat penget. – A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-kiállításán jártunk, ahol Péterfy Gergely tartott tárlatvezetést.

Kritika

Nincs helye félrefordulásnak

Tóth Krisztina: Párducpompa, Magvető, 2017

Budapest. Keleti pályaudvar, kettes metró, kisbolt, posta, trolibusz. Mi magunk, a hétköznapjaink, a létfontosságúnak tűnő, mégis kisszerű harcaink. Tóth Krisztina Párducpompája úgy utaztat minket saját valós és képzelt tereink között, hogy közben végig egy helyben állunk, mert képtelenek vagyunk túllépni azokon a korlátokon, amelyeket készséggel hagytunk felállítani. – Dézsi Fruzsina kritikája.

hirdetés