hirdetés
2017. május 30.

Könyvhét 2017

KÖNYVAJÁNLÓ

Tóth Gábor Ákos: Ki(ny)írlak! (részlet)

Negyven évvel a Charta '77 nyilatkozat aláírása után négy idősödő kelet-európai irodalmár elhatározza, hogy leszámol az őket „nyugdíjba" küldő, az aktuális trendeket meglovagoló, az írást labormunkaként felfogó bulvárszerzők hadával. – Tóth Gábor Ákos Ki(ny)írlak! című regényéből ajánlunk részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Kántor Zsolt: Cseng-bong a műgond (részlet)

Döntés kérdése, bosszantom-e magam? / Nem dühösködök. Hálás szívvel éneklem a slágert. / „Nélküled még a legnagyobb cél is légüres tér.” – Kántor Zsolt könyvhétre megjelenő kötetéből ajánlunk részletet.

hirdetés

Részlet a regényből

Kácsor Zsolt: A harminckét bolond (részlet)

Amikor az utolsó könyve megjelent, halálosan megrettent, falfehér lett, amikor beleolvasott. Azt mondta, hogy mindennek vége, istenem, segíts meg, túl jó a könyv, ezt nem lehet túlélni. A saját könyvei taszították le a szakadékba, ahonnan nem volt visszaút. – Kácsor Zsolt A harminckét bolond című regényéből ajánlunk részletet.

INTERJÚ

Földényi F. László: A megfejthetetlensége vonzott

Mert mi a melankólia? Az a kivételes képesség, hogy az embernek tudomása van a saját születéséről és elmúlásáról, vagyis arról, hogy mennyire elenyésző, véletlenszerű, és közben mégis mennyire kivételes a létezése. – Földényi F. Lászlóval Mészáros Gábor beszélgetett.

Interjú

Lábass Endre: Csak hunyd be a szemed

A lábjegyzetek világa tükörvilág, az elválasztó vonal a tudat határa, az a bizonyos fátyol, fent a maga útján halad az úgynevezett főszöveg, milyen rosszul is hangzik ez, szóval megyeget a főszöveg, valamiféle távolban remegő célja felé, odalent azonban! ott elvadulhatok, kiszabadulhatok ebből a célirányos rendből. – Lábass Endrével beszélgettünk nemrég megjelent Árnyékkereskedő című kötetéről.

Részlet a könyvből

Bódi Attila: Lázadni veletek akartam (részlet)

1989 ősze, Ceauşescu Romániája. Három magyar kamasz fiú a lét szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. – Bódi Attila Jaffa Kiadónál 2017-ben megjelent, Lázadni veletek akartam című regényéből olvashatnak részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Barlog Károly: Kovács Istenke álmodik (részlet)

A város, amely olyan, mint egy máj, egy szív. Ha leválasztanák rólad, menten belepusztulnál. Nem az emberek miatt, hiszen elbeszélőnek itt nem is voltak sosem igaz barátai. – Barlog Károly könyvhétre megjelenő új kötetéből ajánlunk egy részletet.

INTERJÚ

Vida Gábor: Megírtam, elmeséltem, elvicceltem, elsírtam, amit lehetett

Máig élnek azok a minták, amelyek szerint, ha valaki nem olyan, mint amilyennek mi akarjuk, akkor inkább ne is legyen. Inkább sirassam holtan, mint élve, mondják. Én ebben a könyvben mindenkit megírtam és magamhoz öleltem. – Vida Gáborral Szekeres Dóra beszélgetett.

Interjú

Peer Krisztián: Én még mindig hallgatok

Az érzelmi hatások, amiket részben a versek váltanak ki, részben a konkrét, bulvárízű életszituáció, azt eredményezik, hogy az olvasók egy része egyfajta ködfátyolon és/vagy könnyfüggönyön keresztül néz rájuk, és ezen keresztül nehezebb észrevenni a dolog finomságait, cizelláltságát, hogy minden réteg alatt van még egy másik. – Peer Krisztiánnal Nagy Gabriella beszélgetett.

Kritika

A nyúlon túl

In medias res kerülünk az elbeszélésbe, nem lepődhetünk meg hát, hogy egy erdő közepén találjuk magunk, és ebből a csapdahelyzetből gyakorlatilag a végéig nem tudunk kikeveredni. – Nagy Gabriella kritikája Szijj Ferenc Növényolimpia című regényéről.

Részlet a könyvből

Tóth Kinga: Holdvilágképűek (részlet)

Tátsa nagyra és lazítson, különben megsérülhetnek a hangszálai. Jó lesz, nyitva van a nyelőcsövem, a légcsövem, egyenes a ki-be. Ömlik a levegő, feszül a garat, a tüdő, a cső, a műanyag a gyomromhoz érkezik. Mélyeket lélegzem, az ernyeszt. Aki fölém hajol, nem ellenség. Aki belém hatol, az, aki meg akar gyógyítani. – Tóth Kinga új kötetéből ajánlunk részletet.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből (részlet)

Akármi történjék, a sínek zenéje soha sem változik,  / és akinek nincsen ágya, az eső is csak azt veri. – Schein Gábor Üdvözlet a kontinens belsejéből című verseskötetéből olvashatnak részletet.

Szabadpolc

Ráismerünk és ráébredünk

Posztpetőfi Sándor - Szilágyi Ákos: Bábuk ura, Noran Libro, Kántor Péter: Valahol itt, Magvető, G. István László: Nem követtem el, Magvető, 2017

Most – ...mert a játék most zajlik, velünk zajlik – nevetünk, felszisszenünk, ráismerünk és ráébredünk, hagyjuk munkálkodni az iróniát... – Szmerka Dániel szabadpolcára három verseskönyvet választott: Posztpetőfi Sándor - Szilágyi Ákos Bábuk ura, Kántor Péter Valahol itt és G. István László Nem követtem el című kötetét.

Részlet a könyvből

Balogh Róbert: Durva a nyár (részlet)

Öt percem maradt volna még valami épkézláb dolgot kitalálni. Hogy mit tudom én… Hogy én azért még én vagyok. Hogy nem tehetek róla, hogy a szüleim cigányok. És hogy szeretem. – Balogh Róbert Durva a nyár című regényéből ajánlunk részletet, amely a Noran Libro Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

INTERJÚ

Havasréti József: Kisajátítom az engem érdeklő dolgokat

A hidegháborús korszak paranoiája egyrészt világértelmezési metaforaként működött, másrészt behatolt a művészek munkáiba – ahogy behatolt az emberek mindennapjaiba is, leginkább ennek hangulatát akartam megragadni – mondja Havasréti József, akivel új, Nem csak egy kaland című regényéről beszélgettünk.

hirdetés