hirdetés
2017. május 30.

Könyvhét 2017

HANGULATJELENTÉS

Szekeres Dóra: Nátha és izzás

Nem sokan vannak reggel kilenckor a Vörösmarty téren, a standok nagy részére is épp befutnak a könyves kollégák, felgördülnek a redőnyök, kikerülnek a székek és dedikáló asztalok. – Szekeres Dóra hangulatjelentése a könyvhét harmadik napjáról.

Részlet a könyvből

Vörös István: Thomas Mann kabátja (részlet)

Ez csakugyan én vagyok? Hiszen ilyen kabátom nincs is. Az pedig a bátyám? Az arcát nem látom, gondolta lehunyt szemmel, mert a kép nem képként vetült elé, hanem emlékként, és az emlékképek lyukasak, mint egy elfeledett belső zseb. – Vörös István új könyvéből olvashatnak részletet.

hirdetés

KÖNYVAJÁNLÓ

Szijj Ferenc: Növényolimpia

Szijj Ferenc első regénye meglepően humoros és megdöbbentően abszurd látomás a mindennapok küzdelmeiről és a hivatalok packázásairól. A poszthumán vízió azonban valójában egy nagy realista regényt takar. – Részletet ajánlunk a kötetből.

Ott jártunk

Gyors vágta a virágot jelentő deszkákon

A bemutatandó kötetek számát és a műsoridőt összevetve ekkor fogalmazódik meg bennem az a sejtés, hogy egy viszonylag gyors vágta lesz az este, szerzőnként egy-két kérdéssel, majd felolvasott részletekkel. És nem is tévedek. - A Magvető Kiadó Nem csak egy kaland című könyvheti premierestjén jártunk, a Radnóti Színházban.

KÖNYVAJÁNLÓ

Vida Gábor: Egy dadogás története (részlet)

Az Egy dadogás története írói pályakép, egy térségnek és magának az önéletrajziságnak is a fantasztikus regénye. – Vida Gábor könyvhétre megjelenő kötetéből ajánlunk most egy részletet.

Ott jártunk

Szív Ernő – A hírlapíró, aki költő

Darvasi néha olyan finoman fogalmaz, hogy Szív írói műhelye egy titokzatos, mesebeli térnek tűnik fel a képzeletemben. – Darvasi László és Németh Gábor beszélgetésén jártunk.

Netnapló

Dísztündér és szombati miliő

Mélius Juhász Ferenc Könyvtár - 2017. június 10.

Visszatérve a sétálóövezetbe halk beszédfoszlányok ütik meg a fülemet: hol is volt a...? Te olvastad már...? Itt lesz a dedikálás...? Biciklilánc berregése, a színpad felől jövő felkonferálás, messziről szóló zene, gyereknevetés vegyül mindezekbe, amolyan jóleső kakofóniát komponálva, amit szívesen hallgatok. – A Méliusz Juhász Péter Könyvtár naplóját Debrecenből Pálfi-Semjéni Rita írta.

KÉPGALÉRIA

Könyvhét képekben - 3. nap

A Könyvhét harmadik napján már kora délelőtt megtelt a Vörösmarty tér, a standok körül igazi tülekedés alakult ki a könyvekért. A kánikulai időjárást délután megszakította egy valódi nyári zápor, fotósunk Kiss Norbert ezeket a dedikálások mellett ezeket a pillanatokat is megörökítette. - Képgaléria.

KÖNYVAJÁNLÓ

Havasréti József: Nem csak egy kaland (részlet)

A Nem csak egy kaland a 2014-ben megjelent Űrérzékeny lelkek folytatásaként fogható fel, de önmagában is jól olvasható és érthető történet. A cselekmény 1973-ban, Budapesten játszódik, amikor egy pszichiáterekből és biokémikusokból álló kutatócsoport az általuk kifejlesztett tudatmódosító anyagot teszteli. – A regényből ajánlunk most egy részletet.

Interjú

Tompa Andrea: Valaminek mindig ellent kell állni

Nagyon ritkán találkoztam olyan attitűddel, aki a magáénak érezte azt a mondatot, hogy a dolgok velünk és általunk romlanak el. Nem arra vagyunk szocializálva, hogy rákérdezzünk a döntéseinkre, és azt mondjuk, ez a világ tőlünk is szar. – A hónap szerzőjével, Tompa Andreával Mészáros Gábor beszélgetett a Könyvhétre megjelent Omerta című regényéről.

OTT JÁRTUNK

Igaz magyar történetek híján

Amikor Pion István felteszi a kérdést, hogy a jelenlévők akkor is vállalnák-e ilyen szövegek megírását, ha azok itthoni jogi esetekről szólnának, egyöntetű igen a válasz. – A Tíz igaz történet antológiasorozat harmadik darabjának a bemutatóján jártunk a Margó Fesztiválon.

Ott jártunk

Párbeszédbe állítva – Németh Gáborral

Irodalom és zene, élmények és emlékek, címlapsztorik és történelmi adattár helyett emberi tapasztalok – ezekről esett szó a RevizorOffline felolvasással egybekötött beszélgetéssorozatának június 6-i állomásán, amelynek vendége Németh Gábor volt. – Ott jártunk.

Szabadpolc

Észjárások és formák

Györe Balázs: Amerikai grafit, / Csaplár Vilmos: Leona és Leó, 2017, Kalligram

Két könyvet olvasok. Egymás után. Györe könyvének, az Amerikai grafitnak a belső borítóján: regény. Csaplár könyvének, Leona és Leó, a címe alatt: elbeszélések, novellák. Két kortárs író, nagyjából hasonló időben indultak, jelentős életmű a hátuk mögött. – Jánossy Lajos szabadpolca.

Ott jártunk

Toldi-remix, avagy Arany János in he house

Most már egészen biztosan megvan a kedvenc részem a Toldiból, tudjátok, az, amelyikre cigányost lehet táncolni a Tizedik ének végén. – Toldi Miklós szellemét idézte meg a Bob és Bobék Orchestra a Margón a meghívott író-költő bajnokok segítségével. Ott jártunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Györe Balázs: Amerikai grafit (részlet)

Györe Balázs személyes emlékezete mindig a hozzá közel lévő emberek történeteit rögzíti. Új könyvében a családi emlékezet távoli múltját, egy amerikai magyar nagymama történetét beszéli el. – Részletet ajánlunk a kötetből.

hirdetés