hirdetés
2018. május 12.

Könyvhét 2018

Interjú

Nyerges Gábor Ádám: Befelé kémlelés helyett körbenézés

Az a bizonyos pszichés állapot, amire utalsz is, mégis végig ott van a kötetben, ez talán a legfőbb összetartó erő a versekben: annak az élménye, ahogy az ember bámulatos gyorsasággal képes alkalmazkodni akár a legképtelenebb valóságtapasztalatokhoz, jóhoz és rosszhoz, a magán- és a közügyek terén egyaránt. – Nyerges Gábor Ádámmal új kötetéről Takács Tímea beszélgetett.

Részlet a könyvből

Baróthy Zoltán: Az Amcsalat hegység tiszta levegője (részlet)

Fel kellene állni, elmenekülni. Csakhogy minden mozdulatomra súlyos körhinta indul el a fejemben, és láthatatlan erejével vissza-kényszerít a földre, nekinyom a padlónak. - Baróthy Zoltán könyvhétre megjelenő Az Amcsalat hegység tiszta levegője című könyvéből ajánlunk részletet.

hirdetés

Részlet a könyvből

Kálmán Gábor: Janega Kornél szép élete (részlet)

Percekig álltam kint a szociális otthon előtt. Szigorúszürke kockaépület volt, omladékony, és a modernnek szánt kockaforma ellenére régies. Az egész gyerekkorom benne volt, torokszorító szögletességgel. – Kálmán Gábor könyvhétre megjelent regényéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Sándor Iván: A hetedik nap (részlet)

Ha a Polgármesterhez jöttem, az emeleti fogadótermébe vezettek. Mindig itallal kínált. A görögöket kedvelte. Soha nem győződtem meg róla, hogy el is olvassa a frissen nyomtatott példányokat, amiket vittem a számára. – Sándor Iván könyvhétre megjelent A hetedik nap című könyvéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Bán Zsófia: Lehet lélegezni! (részlet)

Aztán meg arra gondolt, hogy talán angyalok. Miért kéne eleve kizárni, csak mert valószínűtlen, illetve nagy valószínűséggel valószínűtlen. Tavaly befagyott a Niagara, az is elég valószínűtlen. – Bán Zsófia Könyvhétre a Magvetőnél megjelenő Lehet lélegezni! című könyvét ajánljuk.

Részlet a regényből

Lugosi Viktória: Vándorhomár (részlet)

Aszerint osztályozta a körülötte lévőket, hogy mekkora fájdalmat okoznak. A sebeket újra és újra ki kell tisztítani, hatalmas felületeken át kell kötni, ahol bőr híján magába a húsba ragadnak bele. Az elején altatnak, aztán áztatják a kötést, de még akkor is tépésnek tűnik, és a kötéssel jön minden, a nyers való. – Lugosi Viktória könyvhétre a Park Kiadónál megjelent regényéből olvashatnak részletet.

Interjú

Márton László: A legkopárabb tények a legfantasztikusabbak

Nem az a pusztítás első lépése, amikor ágyúval rálőnek egy városra, hanem az, amikor ennek a háborús propaganda nyelvileg megágyaz. – Márton Lászlóval Két obeliszk című új regényéről Szilasi Flóra beszélgetett.

Részlet a könyvből

Gyukics Gábor: Végigtapint (részlet)

Ha maradsz, kívánod / bár mentél volna. / Ha elmész, kívánod / bár maradtál volna. / Magadtól / magadhoz. / Eközben / elveszett / valami más. – Gyukics Gábor Végigtapint című, a könyvhétre megjelent verseskötetéből olvashatnak részleteket.

Részlet a könyvből

Szeles Judit: Szextáns (részlet)

Nézem, ahogy révbe érnek vagy nem. / Nézem, ahogy a padlót sikálod rajtuk, / vagy őrségben állsz a Rio de Janeiró-i kikötőben, / miközben a városban zajlik a karnevál. –Szeles Judit könyvhétre megjelent kötetéből ajánlunk részletet.

Interjú

Krusovszky Dénes: Az önmagát szabadnak elképzelni vágyó emberről

Én tényleg a ma errefelé élő, önmagát szabadnak elképzelni vágyó ember lehetőségeiről és választásairól szerettem volna írni, mind társadalmi, mind magánéleti szempontból. – Krusovszky Dénest Akik már nem leszünk sosem című regényéről kérdezte Seres Lili Hanna.

Részlet a könyvből

Milbacher Róbert: Léleknyavalyák (részlet)

Akik kicsit is ismerték, nagyon is jól tudták, hogy Hummel Józsefre igazán nem volt ráfogható, hogy bosszú- vagy ne adj’ isten vérszomjas volna. A szivarja élvezetéről való kényszerű, de utóbb ideiglenesnek bizonyuló lemondáson kívül őt személy szerint semmiféle sérelem sem éré – Milbacher Róbert könyvhétre megjelent Léleknyavalyák című könyvéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Szív Ernő: Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba (részlet)

Ha neki most nem pattan szét a feje, ha nem kap nyomban agyvérzést, mint… na jó, ezt hagyjuk,csoda lesz. De nem. Mert annyira fáradt. Meggyötört embert elkerüli a guta. - Szív Ernő könyvhétre megjelenő Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba című könyvéből ajánlunk részletet.

Íróles – eredmény

Az Íróles legjobbjai – Győzteseket hirdetünk!

Íróles címmel felhívást tettünk közzé, melyben arra kértük az olvasókat, fotózzanak az Ünnepi Könyvhét standjai közt bóklászó, dedikáló, felolvasó írókat. A beérkezett művekből négy galériát jelentettünk meg. És most eredményt hirdetünk.

Íróles – Galéria 4.

ÍRÓLES – Az olvasók fotózták 4.

Több mint 15 éve fotózzuk rendületlenül a könyvheti standok között bóklászó, dedikáló írókat. Idén arra voltunk kíváncsiak, hogyan látja őket az olvasó. A beérkezett képekből válogattunk. Íme, a negyedik adag, ez alkalommal nyolc képpel!

hirdetés