hirdetés
2005. május 24.

Könyvheti előzetes 2005

drót

LITERA KÁVÉZÓ

A Gödör Klubban, június 3–6.

Az Ünnepi Könyvhéten a Gödör Klubban négy napra megnyílik a Litera Kávézó. Mindennap 15-től 18 óráig várjuk az érdeklődőket. Vendégeink: RAKOVSZKY ZSUZSA, GARACZI LÁSZLÓ, GRECSÓ KRISZTIÁN, TOLNAI OTTÓ és az ALIBI TITKOS NŐI SZERZŐI! Gyere és kérdezz!

V. Ráday Könyvfesztivál a Ráday Kultuccában

Ünnepi Könyvheti napok a Ráday utcában 

Az Ünnepi Könyvhéten június 3-5. között rendezik meg a Ráday utcában az ötödik Ráday utcai Könyvfesztivált. A fesztiválon a József Attila centenáriumhoz kapcsolódó eseményeken kívül gasztronómiai könyvek bemutatója, Meseház és a Budapest Klezmer Band várja az érdeklődőket.

hirdetés

Kiadói estek és irodalmi rendezvények a Könyvhéten

Kalligram, Palatinus, Noran, Magvető... Zajlanak a könyvheti könyvbemutatók

Ugyan a Könyvhét csak június 2-án indul, a Könyvhétre megjelenő kötetek bemutatóival már a múlt hét folyamán is találkozhatott az irodalmi rendezvényeket akkurátus részletességgel szemléző érdeklődő, ám aki csak a mai naptól kapcsolódik az eseményekbe, annak is lesz mit néznie, hallania a héten.

Jövő héten indul a 76. Ünnepi Könyvhét

A fővárosban a Vörösmarty téren és a Szent István téren 150 pavilon 229 könyvkiadó vonultatja fel újdonságait. Az ünnepi Könyvhét programjai a fővároson kívül 50 vidéki helyszínen is zajlanak majd. A június 2-án, csütörtökön kezdődő idei Könyvhetet Tolnai Ottó a Magyar Irodalmi Díj idei kitüntetettje nyitja meg.  A Könyvhéttel párhuzamosan a Vörösmarty téren rendezik meg a Gyerekkönyvnapokat is, melyet június 3-án délután négykor Lázár Ervin nyit meg.

drót

Hírek az Ünnepi Könyvhétről

A Litera a könyvhéten

A litera nemsokára megnyitja könyvheti site-ját, amelyen kiadói könyvajánlók, kritikák, interjúk és friss hírek olvashatóak majd. Lesz szavazás, chat, a Gödör Klub-beli Litera Kávézóban alkalmat adunk a szerzőkkel való személyes találkozásra is.

Alibi – hat hónapra 7., TITOK

Az Alibi Kiadó újdonsága

Este nyolckor születtem, fújt a szél/ Kassát szerettem és a verseket / A nőket, a bort, a becsületet / S az értelmet, mely a szívhez beszél – / Mást nem szerettem. Minden más titok. / Nem könyörgök, s ne irgalmazzatok. (Márai Sándor) 

DRÓT

A Könyvhét újdonságai

76. Ünnepi Könyvhét, 2005. június 2–6.

Idén 76. alkalommal rendezik meg az ország legrangosabb könyves eseményét, az Ünnepi Könyvhetet. Ez évben először két fő helyszínen, a Szent István téren és a Vörösmarty téren várják az érdeklődőket a kiadók, utóbbihoz kapcsolódik majd a gyermekkönyvhét. A hagyományokhoz híven a város több más pontján – elsősorban a Liszt Ferenc téren – is lesznek bemutatók és dedikálások. Az idei mustra június 2-ától 6-án, hétfőn este 6-ig tart. A litera ez alkalommal is hivatalos tudósítója a könyves eseménynek, tájékoztat a legújabb könyvekről, a dedikálásokról, programokról, valamint meglepetéssel is készül.

Slavenka Drakulic: A légynek sem ártanának

A Jelenkor Kiadó kiadványa

A háborús bűnösök leírhatatlan gaztetteket követtek el, és senki sem szeretne semmiféle módon kapcsolatba kerülni velük. Ám ez nem visz közelebb minket a kérdés lényegéhez: hogyan voltak lehetségesek ezek a bűnök? Azért hisszük el, hogy szörnyetegek voltak, hogy minél nagyobb távolságot teremtsünk közöttük és köztünk, hogy egyszer és mindenkorra kizárjuk őket az emberek közül.

Gerlóczy Márton: Váróterem

Az Ulpius Kiadó újdonsága

A történetek legelőször is felébrednek. Kitápászkodva az ágyból magukkal vonszolják szereplőiket. Megvilágítva az utcákat felélesztik a hűvös szelet, átfújják a kopasz fák között és a folyó felett, a házak között az ablakok repedéséig, hogy felébresszék őket.

Elfriede Jelinek: Kéj

Az Ab Ovo Kiadó újdonsága

A Nobel-díjas írónő regénye groteszk pornó, amely elképesztő, vad nyerseséggel írja le, hogy egy gazdag házaspár életén belül mekkora szerepet játszik a szex, s ezen belül mi a nő és mi a férfi helyzete.

Dalos György: Balaton - brigád

Az Ab Ovo Kiadó újdonsága

A magyar közönség most kezdi megismerni igazán az efféle kifejezéseket, illetve rövidítéseket: titkos megbízott – TMB; titkos munkatárs – TMT; ügynökjelölt – üj. A szépirodalom még adós az „ügynöktéma” regényes feldolgozásával. A Balaton-brigád az első fecskék közé tartozik.

Kornis Mihály: Vigasztalások könyve

A Tericum Kiadó újdonsága

Ezt a könyvet azért írtam, hogy segítsek neked. Arra szeretne megtanítani, hogy ne félj  a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Az életről vallott gondolataim ezek. Az élet élvezete nem kiváltság, de nem is bűn. Nem a lusták titka. Az élet szeretete nem kéjelgés, hanem bölcsesség. Derű.

Schein Gábor: Isten nevetett

A Koinónia Kiadó újdonsága

Schein Gábor Ábrahám történetét meséli újra gyermekek számára. A bibliai hős engedelmeskedik annak, akinek fényét semmi sem homályosítja el, képtelen ígéreteit egy idő után azonban megkérdőjelezi. Ráadásul nemcsak neki támadnak kétségei, hanem feleségének, Sárának, sőt egész háza népének is. Sára kineveti az isteni küldötteket, de a történet végére keserű, hitetlen kacaja önfeledt örvendezéssé változik, Isten pedig együtt nevet az ő népével.

Kérdez-felel

Isten hozott

Levélinterjú Grecsó Krisztiánnal

A Magvető Kiadónál jelenik meg Grecsó Krisztián legújabb könyve, az Isten hozott. Az Élet és Irodalomban folytatásokban közölt Klein-napló tárcanovelláiból formálódott a regény, amelyből részletek hallhatóak majd a litera április 7-ei estjén az Alexandra Könyvesházban (kezdés: 19 óra). Grecsó Krisztiánt többek között nemsokára megjelenő regényéről is kérdeztük.

Nagyvizit

Épp azért, mert így nem szokás

Nagyvizit Nádasdy Ádámnál

A legsokoldalúbb költőink egyike. Megkapóan színes egyéniség. Ha engem kérdeznének, érettségiző osztályokban vele népszerűsíteném a kortárs költészetet. Jó esetben két legyet is üthetnék így egy csapásra: alighanem a nyelvészetnek is szerezne híveket. Későn induló pályája töretlen, életrajzát sorsfordító pillanatok, mély emberi drámák tagolják, keresztezik. Igazi élmény volt faggatózni nála – a remények szerint így lesznek evvel a litera olvasói is.
hirdetés
  • 1