hirdetés
2007. január 20.

Lapozó

Rohamra!

Roham 2008/1

Megjelent a Roham folyóirat hatodik száma, mely mostmár 68 oldalon kínál olvasnivalót.  Az új lapszám szerzői között találhatjuk Nemes Z. Máriót, Meggyesi Pétert, Spielmann Istvánt. Megtekinthetjük Stark Attila, Kárpáti Tibor, Dorcsinecz János képregényeit, valamint Szőllősi Géza, Benczúr Zsuzsa illusztrációit. Varga Illés, Mikó Csaba és Láng Zsolt írásait mi is közöljük.

Ésszerű pusztulás

Alföld 2008. március

Megjelent az Alföld márciusi száma, melyben olyan szerzők írásaival is találkozhatunk, mint K. Kabai Lóránt, Vörös István (vers); Mailáth Nóra, Szabó Róbert Csaba (próza); Szkárosi Endre, Czeizel Endre (tanulmány); László Emese, Halmai Tamás (recenzió). Takács Zsuzsa verseit, Szegedy-Maszák Mihály tanulmányát és Kulcsár-Szabó Zoltán recenzióját mi is közzétesszük.

hirdetés

Fogadalom és emigráció

Csillagszálló 2008. január-február

A Csillagszálló a Fogadalom című számával köszöntötte az új évet. A szám szerzői körbejárják a fogadalom témakörét, a magunknak tett apró-cseprő ígéretektől a szerzetesi fogadalmakig. Az Emigráció című számával utazni hívja az olvasókat. Átmenetileg vagy örökre. A lapszámokból  Jászberényi Sándor, Dunajcsik Mátyás és Karafiáth Orsolya írásait nálunk is olvashatják.

PIKNIK A TELEPEN

EX Symposion 2007 / 63. szám

Az EX Symposion szerkesztői igencsak rövid határidővel kérték fel a Telep Csoport tagjait, hogy töltsék fel a folyóirat utolsó 2007-es számát: mindössze négy nap állt rendelkezésükre a lapszám összeállításához. Ennek ellenére éltek a lehetőséggel: így született meg a Piknik a Telepen, régi és új szövegekkel, versekkel, prózával, műfordítással.

Tavasz Pécsett

Jelenkor 2008. március

Megjelent a Jelenkor folyóirat márciusi száma, mely Térey János versével indul, majd Jász Attila, Kőrizs Imre, Gömöri György, Kibédi Varga Áron és Simon Márton versei olvashatók. Márton László Távolsági járat című elbeszélésének befejező része után Balázs Imre József tanulmánya következik kortárs magyar irodalmi “indián-reprezentációkról” Jász Attila, Sándor András és Oravecz Imre művei kapcsán, majd a szerb Radoslav Petković Bizánci internet című esszésorozatának második része Csordás Gábor fordításában.

Létünk, ez a plazmatikus

Bárka 2008/1

A Bárka folyóirat első 2008-as lapszámának szépirodalmi szekciója következetesen váltogat verset és prózát. A versek között olyan szerzők írásai szerepelnek, mint Géczi János, Szentmártoni János, Papp Tibor, Lengyel Tamás, Hartay Csaba. Emellett Vámos Miklós, Pallag Zoltán és Jenei László elbeszélését  olvashatjuk, valamint regényrészletet Garaczi Lászlótól, mely után a szerzővel készített beszélgetés következik Létünk, ez a plazmatikus címmel.

„Mire is van szükséged?”

Műút folyóirat 2008. első szám

Ki teszi fel ezt a kérdést, és mi a válasz? Minden kiderül a második évfolyamába lépett Műút irodalmi folyóirat első 2008-as lapszámából, melyben a szépirodalmi szövegek, esszék és kritikák mellett egy izgalmas írás éleszti fel az elhíresült kritika-vitát. Nagy Balázs tanulmányát mi is közöljük.

VelenceLátó

A Látó 2008. februári száma

Meghívott szerkesztők, Deréky Pál és Haller Béla szerkesztették a Látó februári számát, melynek írásai velencéhez, a karnevál európai fellegvárához, Thomas Mann kisregényének színhelyéhez, a decens múlás, az éhes macskák, a festménykék ég alatt hullámzó lagúnák városához viszi közelebb az olvasókat. Nálunk Márton László és Kali Kinga írásait olvashatják a lapból - a Látó online-változatán mindent.

Bőségzavar

Jelenkor 2008. február

A folyóirat legújabb számanak írásai a megszokott módon széles műfaji skálán mozognak. Gyors áttekintés: Oravecz Imre regényével Károlyi Csaba, Kiss Judit Ágnes verseskötetével Sántha József foglalkozik. Van itt vers (Vörös István, Schein Gábor), széppróza (Oravecz Imre, Márton László) nem kis mennyiségben, valamint olvasható egy Margócsy Istvánnal készített interjú is. Akik tanulmányra, esszékre, mi több épületkritikára vágynak, azok sem maradnak olvasnivaló nélkül.

Barthes, Kleist, Kafka

Alföld, 2008 február

A februári Alföld szépirodalmi válogatásából nálunk ízelítőképpen Győrffy Ákos verseit olvashatják, a tanulmány-rovatból Papp Ágnes Klára írását közöljük Roland Barthes irodalomszemléletéről, a szemle rovatot pedig Földes Györgyi kritikája képviseli Harcos Bálint Naiv Növény című kötetéről.

Debreceni jeladás

Alföld, 2008. január

Ha irodalmi lapokat kell felsorolni, hamar elhangzik a neve. Az Alföld 2008. januári számában olvasható Halász László Caesar hazudjon-e? című tanulmánya történetírás és regényirodalom alcímmel. Folytatódik Vajda Mihály sorozata, a Szókratészi huzatban, de itt olvasható Horváth Elemér versciklusa is --, s persze még rengeteg izgalmas írás, azonban jó okunk volt rá, hogy e hármat emeljük ki: e három részletet olvashatják el a la januári számából cikkünkben.

Pécsi szagminta

Jelenkor 2008. január

Ki ne ismerné azt a pillanatot, amikor kezébe véve egy új könyvet vagy folyóiratot kinyitja azt, s orrát a lapok közelébe tartva jó nagyot szippant a nyomdafesték, a papír és a rá nyomtatott szavak elegyéből összeálló illatból? Aztán beleolvas... A Jelenkor folyóirat most virtuális szag- és ízmintát ad januári számából a litera olvasóinak: Kukorelly Endre regényének részletét és Witold Gombrowicz argetin naplójának részletét olvashatják.

Szabadgondolkodni?

Magyar Lettre Internationale 67.

Az európai kulturális folyóirat 2007/2008 téli számában hívőkről és szabadgondolkodókról, valamint boldog semmittevőkről olvashatnak szépprózát, esszét és tanulámányokat.

„Nincs csont-hideg”

Műút 2007004

...de a Műút folyóiratnak már a negyedik száma jelent meg a napokban, melynek képanyaga Szijj Kamilla, Szabics Ágnes, Elekes Károly és Braun András munkáiból került ki — ők mind a Miskolci Művésztelep résztvevői voltak, melyről a Galéria vagy harisnyabolt  című interjúban Szabics Ágnes beszélget Kishonthy Zsolttal.

Ivo Andrić

Ex Symposion 61-62.

A veszprémi folyóirat legújabb dupla számát Ivo Andrić munkásságának bemutatására szentelte.
hirdetés