hirdetés
2017. február 16.

Lator László

Köszöntő

Lator László 90 éves

Lator László november 19-én, ma 90 éves! Ebből az alkalomból készült válogatásunkban versek, interjúk és videófelvételek mellett elsősorban az áprilisban megjelent kétrészes nagyvizit-interjúnkat ajánljuk olvasóink figyelmébe. Ezzel az összeállítással köszöntjük az ünnepeltet.

Nagyvizit

Lator László: Tiltotta az ízlésem

Nagyvizitben Lator Lászlónál

Amikor nem írhattam, a megjelenés lehetőségének legcsekélyebb jele sem volt, akkor is írtam, de csak azt szerettem megírni, amiről úgy éreztem, hogy fontos. Elcsépelt szóval mondva én egzisztenciális verseket írtam. Bár írtam volna többet, de ennyi lett. – Az idén 90 éves Lator Lászlóval készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják.

hirdetés

Nagyvizit

Lator László: Én is kaptam a hullámverésből

Nagyvizitben Lator Lászlónál

Amikor a kollégiumi gólyagyötréseken részt vettem – volt egy szavalóverseny, ami abból állt, hogy az embert az első mondatnál félbeszakították, és elkezdték gyötörni –, az első sorban ott ült, és enyhén kancsal, gonosz tekintettel nézett bennünket Kodály Zoltán. – Az idén 90 éves Lator Lászlóval készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

LiteraTV

Nagyvizitben Lator Lászlónál

Legutóbb Lator Lászlónál jártunk nagyviziten. Az életműinterjú egy részletét láthatják most, melyben a makói évekről mesélt nekünk. – Tekintsék meg a LiteraTV felvételét. 

A HÉT VERSE

A hét verse – Lator László: A klinikán még egyszer

Lator László sokakban legendás szerkesztőként, tanárként, népművelőként él, aki tömegeknek mutatta meg a Lyukasóra című műsorban, mitől és miért is szép egy vers. De hányan tudják, hogy milyen mély és intim költészet az övé? 

RECENZIÓ

Szabad szájjal költőtársakról

Lator László: Szabad szemmel, Európa, 2016.

Lator László könyve összesen öt nagy fejezetre tagolódik: A vers tere és a Szellemidézés című részekben a szerző számára kiemelten fontos modern magyar költőkről ír, kiről részletesebben, kiről kevésbé. Az ezek után következő két fejezetben a versfordításról és annak lehetőségeiről olvashatunk. - Szabó Liza recenziója Lator László Szabad szemmel című kötetéről.

Könyvajánló

Lator László: Szabad szemmel

Tudta-e Pilinszky, a kezdet kezdetén, hogy mit akar vele? Írt, beszélt egyszer-egyszer a versírásról, a maga gyakorlatáról, de általánosabban, elvontabban, mint, mondjuk, Weöres Sándor vagy Nemes Nagy Ágnes, ők már-már természettudományos szakszerűséggel tudósítottak a költői mesterség valamelyest magyarázható részleteiről. − Lator László Szabad szemmel című kötetét ajánljuk.

Laudáció

Laudáció Szlukovényi Katalin Déry-díja alkalmából

Életeleme az írás, mindennapi kenyere. Úgy érzi, mindig mindenről írnia kell, életről-halálról, szerelemről, robbanó pillanatokról, hétköznapokról, sűrű matériájú verset, egzisztenciális lírát, máskor naplójegyzetszerűt, így vagy úgy értelmezni az egyébként értelmezhetetlent. – Lator László laudációját olvashatják Szlukovényi Katalin Déry-díjához.

Díj

Lator László költő kapja a Babits Mihály Alkotói Díjat

Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista veheti át a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2014-es Babits Mihály Alkotói Díját péntek este a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

LAUDÁCIÓ

Lator László és Závada Pál laudációi a Déry-díjasokról

2014-ben a magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményéért Ferencz Győző, Halasi Zoltán, Havasréti József és Tompa Andrea kapták a Déry-díjakat. Most Lator László Ferencz Győzőről és Závada Pál Halasi Zoltánról írt laudációit olvashatják. 

JELENKOR / 2014. SZEPTEMBER

Papp Sándor Zsigmond és Lator László a legújabb Jelenkorban

A Jelenkor folyóirat legújabb számát Papp Sándor Zsigmond Javítás című novellájának részletével és Tüskés Anna Lator Lászlóval Illyés Gyuláról készített interjújának egy részletével ajánluk.

Lator László: Határon

Lator László Határon című versét olvasta fel a Képzett társítások 25. estjén. A rá jellemző sűrű és pontos fogalmazással pedig visszaidézte, hogy mikor és hol volt az a bizonyos határ.

Lator László a formákról és kötöttségekről

Lator László az avantgárdról és az átírás nehézségeiről beszélt Alföldi Róbertnek.

Lator László: Öt-hatévesen sokkal jobb verseket írtam

Lator László, a februári Képzett Társítások - Aegon estek a Nemzetiben vendége Alföldi Róbertnek költői pályájának indulásáról és arról mesélt, hogy az ember nem eldönti és kimondja magáról, hogy "költő lesz", hanem egyszerűen elkezd csak verseket írni.

A nagyon rossz verseket olvastam el

Lator László és Orosz István voltak a vendégei februárban az Aegon estek a Nemzetiben című rendezvénysorozatnak. Videónkban Lator László Szittya Attila Bendegúzról és a rossz versek születéséről beszél Alföldi Róbertnek.

hirdetés