hirdetés
2014. szeptember 4.

Lengyel Péter

Magasiskola

Lengyel Péter: Innen (Szeletek egy hazai történetből)

A ritkán publikáló és megszólaló író, Lengyel Péter évtizedek óta készülő regényéből nem olvashattunk eddig semmit. Nemrég azonban az Élet és Irodalomban megjelent a szerző akadémiai székfoglaló előadásaként egy szöveg, amely önálló, a regénytől független darab, ám a titokzatos műből már sejtet valamit.

Hír

Lengyel Péter akadémiai székfoglalót tart

Macskakő és a Cseréptörés szerzője, a magyar próza legjelentősebb alkotói közé tartozó Lengyel Péter a Magyar Tudományos Akadémián tartja meg székfoglalóját. Az eseményen, 2018. május 23-án új regényéből is felolvas.

hirdetés

Köszöntés

Lengyel Péter 75

Hogy mit lehet tanulni Lengyel Pétertől? Talán hasonlót, mint Ottliktól: “a történet erkölcse és a forma erkölcsi tanulsága” az. Szabadságot gondolkodásban, hogy mindenkinek saját útja van, a regénynek és az embernek is. Hűséget a nyelvhez. Aggályos tökéletességvágyat. Szigorú munkamorált. Függetlenséget és ellenállást, a bárminek való behódolás erkölcstelenségét. Azt, hogy az írónak állampolgári kötelessége az írás. - Lengyel Péter ma 75 éves. Isten éltesse!

helyszíni szemle

Gázpedálra írt szabadságdal

A számomra jelentés nélküli Citroën DS 19 Németh Gábor szerint „paradigmaváltás az autógyártásban” – egyébiránt pedig Lengyel Péter első novellájának címe. Az Előhívás-sorozat legutóbbi epizódján Lengyel Péter pályakezdése volt a téma. - Tamás Zsuzsa helyszíni szemléje.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Lengyel Péter pályakezdéséről

2013. december 11-én, szerdán este 7-től Lengyel Péter pályakezdése és a Nyár című novella lesz az Előhívás témája a Nyitott Műhelyben. Az állandó beszélgetőpartnereken - Jánossy Lajoson, Németh Gáboron, Reményi József Tamáson és Vári Györgyön - túl jelen lesz maga a szerző is az esten.

Ott jártunk

"Nagyon sokat tanultam ma” - Lengyel Péter-konferencia

A PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Intézete és Esztétika tanszéke „Figyeljétek a mesélő embert” címmel tudományos konferenciát szervezett a piliscsabai Pázmáneumon Lengyel Péter életművéről. – Ott jártunk.

KONFERENCIA

"Figyeljétek a mesélő embert" - Lengyel Péter-konferencia a Pázmányon

A PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Intézete és Esztétika tanszéke „Figyeljétek a mesélő embert.” címmel tudományos konferenciát szervez Lengyel Péter életművéről a Pázmáneumon december 3-án.

Interjú

A díjazottakat kérdeztük III.

Március 15-én vehette át az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat három kiváló alkotó: Kovács András Ferenc, Lengyel Péter és Rakovszky Zsuzsa. A litera velük készült interjúit olvashatják.

Nagyvizit

Szem, kéz, csönd III.

Nagyvizit Lengyel Péternél

...világra néző értelmiségiek, igen, tudták, hogy előttük az élet. Gyerekek, új tudások, válaszokat találni. Kérdéseket találni. Főleg. És mindig – ha nem aránytalan ilyet mondani –: a könyv. - Lengyel Péter író ma 70 éves. Ez alkalomból közöljük a vele készült nagyinterjút, amely immár teljes terjedelmében olvasható.

Nagyvizit

Szem, kéz, csönd II.

Nagyvizit Lengyel Péternél

A regény ment a maga feje után, és úgy tíz évvel odább kötött ki a századfordulós rétege. Olyankor egy szál szerző, magában, puszta kézzel, tehetetlen. Megy vele, szurkol neki. - Lengyel Péter a napokban lesz 70 éves. A Litera ez alkalomból közli a szerzővel készült, rég várt interjút. A második részt olvashatják.

Nagyvizit

Szem, kéz, csönd I.

Nagyvizit Lengyel Péternél

A foglalkozásom mit jelentene? Repülni, anyaszült meztelen, mi mást? - Szeptember 4-én lesz 70 éves Lengyel Péter író. Ez alkalomból közöljük a Litera régóta készülő nagyvizit-interjúját három részben. Most az első részt olvashatják.

Riport

Vihar egy kalózkiadás körül

Érvek és ellenérvek Csalog Zsolt pornóregényének megjelentetéséhez

Csalog Zsolt Krisztina című pornóregényét a Csalog gyerekek tiltakozása ellenére adta ki az özvegy, Dr. Bognár Éva. Csalog Gábor, Dr. Bognár Éva, Lengyel Péter, Rácz Péter, Ungváry Rudolf és Reményi József Tamás nyilatkozik a literának.

hirdetés
  • 1