hirdetés
2015. június 3.

MARGÓ

INTERJÚ

Susan Faludi: A legkönnyebb azt volt elfogadni, hogy nő lett

Milyen érzés hosszú évek után újra felvenni a kapcsolatot egy erőszakos apával, aki időközben úgy döntött, hogy nőként él tovább? Nehéz-e engedelmeskedni az akaratának és megírni történetét, szembesülve a legintimebb részletekkel is, úgy, hogy az ember a világ egyik legismertebb feminista újságírója? Erről és jóval többről szól Susan Faludi Előhívás – mindent apámról című könyve. – A szerzővel Szekeres Dóra beszélgetett.

MARGÓ 2018

Roy Jacobsen: A nosztalgia hamis érzés

A Margó Fesztivál vendége volt Roy Jacobsen norvég író, aki A láthatatlanok című regényéről mesélt, arról, hogy miért olvashatjuk használati utasításként, de azt is elárulta, miért félrevezető a nosztalgia és a szentimentalizmus. Melhardt Gergő interjúja.

hirdetés

MARGÓ 2018

Elsősorban írók, másodsorban írónők

Ma is el kell gondolkodnia egy írónak, hogy nőként mely témákról van joga írni? Tényleg csak az „érzékeny" témák megszólításában látják szívesen a nőket? És mit értünk női irodalmon: nők által írt irodalmat vagy a nőknek szóló könyveket, amelyek köre szélesebb, mint elsőre gondolnánk, hisz ne feledjük, a könyvvásárlók 95 százaléka nő. – Többek közt erről is szó volt a Margó Fesztivál beszélgetésén.

Margó 2018

Ki kicsoda?

„Az emberre voltam kíváncsi az író mögött, ő pedig mindenre azt mondta, hogy nem lehet" – olvashatjuk a feliratot fekete háttér előtt a film legelején. A hátralevő ötvenöt percben ennek ellenére igen sok mindent láthatunk. Még akkor is, ha nem minden Krasznahorkai László, ami annak látszik. – A Báró hazatér című portréfilmet ajánljuk.

Ott jártunk

Kedvencek temetője: Rejtő Jenő a Margó Fesztiválon

A Margó fesztivál harmadik napján, péntek este fél kilenckor a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarában a szavak mesterei ismét egy évfordulós nagy magyar íróból merítettek inspirációt. – A kedvencek temetőjében Szijj Márton járt.

Magyar ballada – eredmény

Magyar ballada: íme, a legjobbak

2018. június 10-én este a Margó Fesztiválon, a PIM-ben a zsűri bejelentette a Magyar ballada – Kortárs egyfelvonásosok Arany-balladákra felhívás győzteseit. A döntés értelmében Székely Csaba műve első, a Kovács Dominik és Viktor testvérpár alkotása második, Papp Sándor Zsigmond drámája harmadik lett.

Ott jártunk

Éjszaka a PIM-ben, avagy életre kelt Frankenstein szövegteremtménye

Mary Shelley 200 éve megjelent horrorklasszikusa nyomán járhattuk végig a PIM épületét az idei Margón. Az egyórás performansz sajátos módon idézte meg az irodalom legendás szörnyszülöttét, a bonyolult összefüggéseket pedig egy hullaházi séta alatt próbáltuk kibogozni. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Hungarofuturista rituálé a Margón

A Margón egy különleges intermediális rituálé keretében ismerhette meg a közönség a hungarofuturista mozgalom lényegét: a posztmagyarság esztétikáját, rítusait és mitológiáját, bolygóközi sorskérdésekkel. – Ott jártunk.

Hír

Szerdán nyílik meg a Margó Fesztivál

Két nap múlva veszi kezdetét a Margó Irodalmi Fesztivál. Az egyedülálló eseménysorozatnak 2018. június 6-10. között idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között Dragomán György, Kemény István, Mán-Várhegyi Réka, Krusovszky Dénes, Boldizsár Ildikó és Terézia Mora.

Margó Fesztivál 2018

Júniusban újra Margó Fesztivál a PIM-ben

Júniusban újra itt a Margó Irodalmi Fesztivál. Az egyedülálló eseménysorozatnak 2018. június 6-10. között idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között Dragomán György, Kemény István, Mán-Várhegyi Réka, Krusovszky Dénes, Boldizsár Ildikó és Terézia Mora.

Ott jártunk

Azt mondtad, boldog vagy

A Margó Fesztivál talán egyik legizgalmasabbnak ígérkező programja az Európa női szemmel című beszélgetés volt, amelynek keretében Artner Sisso négy, a kontinens különböző pontjairól érkező női íróval beszélgetett. Finn, török, cseh és magyar nézőpont mutatkozott meg, kár, hogy csupán szűk 70 percben. – Seres Lili Hanna tudósítása.

Ott jártunk

Magyar rémálom az amerikai happy end helyett

Az altató szerekről – Ágyregény című könyv Szeifert Natália második regénye. A könyv címét egy valódi 1800-as évekbeli orvosi könyv ihlette. A Margó Irodalmi Fesztiválon az íróval Mészáros Ábel, a Kalligram szerkesztője beszélgetett. Ott jártunk.

Ott jártunk

A Balkán Murakamija? - Pajtim Statovci könyvbemutatója

Egy fiú Helsinkiben meleg internetes oldalakon keresi a partnereit, kígyót tart, és különös macskákkal ismerkedik. Egy albán muszlim nő 1980-ban Koszovóban az álomesküvőjére készül. Dragomán György és Gerevich András beszélgetőpartnere Pajtim Statovci író volt a Margón. –Ott jártunk.

Ott jártunk

A szétírás mindig teremtés - Parti Nagy a Margón

Parti Nagy Lajos tizennégy év után új verseskötettel jelentkezett. A közel egyórás, felolvasással egybekötött beszélgetés során Morcsányi Géza kérdezte a költőt Dumpfról, a versekről és a Létbüfé kompozíciójáról a 10. Margó Irodalmi Fesztiválon. –Ott jártunk.

hír

Szöllősi Mátyás az idei Margó-díjas

A legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Szöllősi Mátyás kapta a vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a budapesti Teslában, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa pedig Tóth Kinga lett 2017-ben.

hirdetés