hirdetés
2015. június 3.

MARGÓ

hír

Szöllősi Mátyás az idei Margó-díjas

A legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Szöllősi Mátyás kapta a vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a budapesti Teslában, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa pedig Tóth Kinga lett 2017-ben.

Hír

Megvan a Margó-díj hosszú listája

Összeállt a Margó-díj hosszú listája. Idén a könyvkiadók 24 első könyvvel neveztek. A díjat az idei őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át október 22-én.

hirdetés

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből (részlet)

Akármi történjék, a sínek zenéje soha sem változik,  / és akinek nincsen ágya, az eső is csak azt veri. – Schein Gábor Üdvözlet a kontinens belsejéből című verseskötetéből olvashatnak részletet.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Peer Krisztián: 42 (részlet)

Aminek nincs tanúja, / nincs tanulsága. / Eltaposott spanglivég, / se én, se szék. – Peer Krisztián 42 című verseskötetéből olvashatnak részleteket.

OTT JÁRTUNK

Így nem lett hipster Arany János

Kevés megkapóbb elképzelt kép van a fejemben annál, mint hogy a megőszült Arany János a szó szoros értelmében húrokat penget. – A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-kiállításán jártunk, ahol Péterfy Gergely tartott tárlatvezetést.

Ott jártunk

Szív Ernő – A hírlapíró, aki költő

Darvasi néha olyan finoman fogalmaz, hogy Szív írói műhelye egy titokzatos, mesebeli térnek tűnik fel a képzeletemben. – Darvasi László és Németh Gábor beszélgetésén jártunk.

OTT JÁRTUNK

Igaz magyar történetek híján

Amikor Pion István felteszi a kérdést, hogy a jelenlévők akkor is vállalnák-e ilyen szövegek megírását, ha azok itthoni jogi esetekről szólnának, egyöntetű igen a válasz. – A Tíz igaz történet antológiasorozat harmadik darabjának a bemutatóján jártunk a Margó Fesztiválon.

Ott jártunk

Toldi-remix, avagy Arany János in he house

Most már egészen biztosan megvan a kedvenc részem a Toldiból, tudjátok, az, amelyikre cigányost lehet táncolni a Tizedik ének végén. – Toldi Miklós szellemét idézte meg a Bob és Bobék Orchestra a Margón a meghívott író-költő bajnokok segítségével. Ott jártunk.

Ott jártunk

Bartis Attila és Kemény István – újra

Volt egyszer egy barátság, a barátságból két nagyvizit, a nagyvizitből egy könyv, a könyvben némi naivitás, és hogy ebből mi maradt: a naivitásból talán kevesebb – erről esett szó a Margó fesztivál keretében megvalósult beszélgetésen, amelynek Bartis Attila és Kemény István volt a vendége. – Ott jártunk.

Könyvhét 2017

Verses gyászszertartás, gitárkísérettel

A kötetet korábban már volt szerencsém beszerezni és elolvasni, éppen ezért teljes magabiztossággal állítom, hogy egy jó könyv legjobb szövegei hangzanak el ezen az estén. – Peer Krisztián 42 című új kötetének anyagára épülő, zenés felolvasószínházát néztük és hallgattuk a Margó Fesztiválon.

Programajánló

Arany János a Margón

Az idei, Arany-emlékévre eső Margó Irodalmi Fesztiválon három Aranyhoz kapcsolódó programon vehetnek részt az érdeklődők.

Hír

Jövő héten startol a nyári Margó

Június 7-től 11-ig kerül megrendezésre a nyári Margó Irodalmi Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ötnapos  programsorozat rendhagyó szerzői estekkel, koncertekkel, beszélgetésekkel és felolvasásokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény továbbra is ingyenes.

Hír

Megjelent a Budapest katalógus

A Budapest Katalógus 2013. november 17-én, Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 140. évfordulóján indult útjára a Humans of New York blogtól inspiráltan. A projektből született könyv június elején jelenik meg.

Hírek

Júniusban újra Margó Fesztivál

Közeleg a nyári Margó Irodalmi Fesztivál, a nagyszabású eseményt idén június 7-11. között rendezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között új könyvével Nádas Péter, Peer Krisztián, Szív Ernő, Tóth Krisztina és Kemény Zsófi.

Ott jártunk

Álomnapló

Az álmok tehát nem csupán karaktereket vagy témákat mutatnak, címeket is: a Kajafás és az aranycipő és a Dákó és lidércfény címek is így keletkeztek, meséli. – Szabó T. Anna első felnőtteknek szóló prózakötetének, a Töréstesztnek bemutatóján jártunk.

hirdetés