hirdetés
2015. június 3.

MARGÓ

Ott jártunk

Azt mondtad, boldog vagy

A Margó Fesztivál talán egyik legizgalmasabbnak ígérkező programja az Európa női szemmel című beszélgetés volt, amelynek keretében Artner Sisso négy, a kontinens különböző pontjairól érkező női íróval beszélgetett. Finn, török, cseh és magyar nézőpont mutatkozott meg, kár, hogy csupán szűk 70 percben. – Seres Lili Hanna tudósítása.

Ott jártunk

Magyar rémálom az amerikai happy end helyett

Az altató szerekről – Ágyregény című könyv Szeifert Natália második regénye. A könyv címét egy valódi 1800-as évekbeli orvosi könyv ihlette. A Margó Irodalmi Fesztiválon az íróval Mészáros Ábel, a Kalligram szerkesztője beszélgetett. Ott jártunk.

hirdetés

Ott jártunk

A Balkán Murakamija? - Pajtim Statovci könyvbemutatója

Egy fiú Helsinkiben meleg internetes oldalakon keresi a partnereit, kígyót tart, és különös macskákkal ismerkedik. Egy albán muszlim nő 1980-ban Koszovóban az álomesküvőjére készül. Dragomán György és Gerevich András beszélgetőpartnere Pajtim Statovci író volt a Margón. –Ott jártunk.

Ott jártunk

A szétírás mindig teremtés - Parti Nagy a Margón

Parti Nagy Lajos tizennégy év után új verseskötettel jelentkezett. A közel egyórás, felolvasással egybekötött beszélgetés során Morcsányi Géza kérdezte a költőt Dumpfról, a versekről és a Létbüfé kompozíciójáról a 10. Margó Irodalmi Fesztiválon. –Ott jártunk.

hír

Szöllősi Mátyás az idei Margó-díjas

A legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Szöllősi Mátyás kapta a vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a budapesti Teslában, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa pedig Tóth Kinga lett 2017-ben.

Hír

Megvan a Margó-díj hosszú listája

Összeállt a Margó-díj hosszú listája. Idén a könyvkiadók 24 első könyvvel neveztek. A díjat az idei őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át október 22-én.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Schein Gábor: Üdvözlet a kontinens belsejéből (részlet)

Akármi történjék, a sínek zenéje soha sem változik,  / és akinek nincsen ágya, az eső is csak azt veri. – Schein Gábor Üdvözlet a kontinens belsejéből című verseskötetéből olvashatnak részletet.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Peer Krisztián: 42 (részlet)

Aminek nincs tanúja, / nincs tanulsága. / Eltaposott spanglivég, / se én, se szék. – Peer Krisztián 42 című verseskötetéből olvashatnak részleteket.

OTT JÁRTUNK

Így nem lett hipster Arany János

Kevés megkapóbb elképzelt kép van a fejemben annál, mint hogy a megőszült Arany János a szó szoros értelmében húrokat penget. – A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-kiállításán jártunk, ahol Péterfy Gergely tartott tárlatvezetést.

Ott jártunk

Szív Ernő – A hírlapíró, aki költő

Darvasi néha olyan finoman fogalmaz, hogy Szív írói műhelye egy titokzatos, mesebeli térnek tűnik fel a képzeletemben. – Darvasi László és Németh Gábor beszélgetésén jártunk.

OTT JÁRTUNK

Igaz magyar történetek híján

Amikor Pion István felteszi a kérdést, hogy a jelenlévők akkor is vállalnák-e ilyen szövegek megírását, ha azok itthoni jogi esetekről szólnának, egyöntetű igen a válasz. – A Tíz igaz történet antológiasorozat harmadik darabjának a bemutatóján jártunk a Margó Fesztiválon.

Ott jártunk

Toldi-remix, avagy Arany János in he house

Most már egészen biztosan megvan a kedvenc részem a Toldiból, tudjátok, az, amelyikre cigányost lehet táncolni a Tizedik ének végén. – Toldi Miklós szellemét idézte meg a Bob és Bobék Orchestra a Margón a meghívott író-költő bajnokok segítségével. Ott jártunk.

Ott jártunk

Bartis Attila és Kemény István – újra

Volt egyszer egy barátság, a barátságból két nagyvizit, a nagyvizitből egy könyv, a könyvben némi naivitás, és hogy ebből mi maradt: a naivitásból talán kevesebb – erről esett szó a Margó fesztivál keretében megvalósult beszélgetésen, amelynek Bartis Attila és Kemény István volt a vendége. – Ott jártunk.

Könyvhét 2017

Verses gyászszertartás, gitárkísérettel

A kötetet korábban már volt szerencsém beszerezni és elolvasni, éppen ezért teljes magabiztossággal állítom, hogy egy jó könyv legjobb szövegei hangzanak el ezen az estén. – Peer Krisztián 42 című új kötetének anyagára épülő, zenés felolvasószínházát néztük és hallgattuk a Margó Fesztiválon.

Programajánló

Arany János a Margón

Az idei, Arany-emlékévre eső Margó Irodalmi Fesztiválon három Aranyhoz kapcsolódó programon vehetnek részt az érdeklődők.

hirdetés