hirdetés
2009. szeptember 8.

Másik városom

Másik városom

München

Negyedszer vagyok Münchenben, de az első három útra alig is emlékszem. Összehasonítási alapom így nincs, elcsodálkozáshoz hál' istennek annál több. – Szerbhorváth György beszámolója a normális Münchenről

Másik városom

Marokháza

Napsütés pirít, almafa virágzik, zsongnak a méhek. A diófa alatt, ahol majd egy év múlva, s aztán több-kevesebb rendszerességgel nyolcvan-száz embernek ökröt sütök, bográcsban, üstben birkát főzök, derék fölé ér a fű. - Kőrössi P. József Marokházáról (= Márkháza) írt a literának.
hirdetés

Másik városom

A menedék

Orebič fölött állunk a ferencesek kolostoránál, irdatlan magasban, a hódítók gőgjével nézzük a szigeteket, de hátratekintve mindjárt alázatosabbak leszünk, a Szent Ilija ezres gerince dől ránk. Fönt vagyunk mélyen. - Reményi József Tamás másik városa Orebič.

Másik városom

Érik a gyümölcs Debrecenben

A töredezett betonon néha meg is botlok. Pont úgy, mint az életben, jut eszembe. De hát ez az életem, mondom magamban. Az első 19 évem. Gyűlölöm és szeretem Debrecent. - Harangi Andrea Debrecenről írt a literának.

Másik városom

Sajóbábony

Igen, tudom, eljutok oda, egyszer el, a vágyak városába, az én városomba, az egyetlen, a legélhetőbb helyre, a szívemben, a lelkemben, az imáimban helyet foglaló Édenbe, Sajóbábonyba... - Ambrus Judit városa a Bükk keleti lankáin elhelyezkedő Sajóbábony.

Másik városom

Részlet a velencei vázlatfüzetből

...a szerző szerint a tükröző felületű víz a főszereplő, melyet egyértelműen az idő leképződésének tekint. - K. Kabai Lóránt kedves városa Velence. Írásában a litera nyári körkérdésére válaszolt.

Másik városom

Egy fűszeres jeruzsálemi éjszakán

...korántsem vagyok biztos benne, hogyha ma szállnék le a tel avivi reptéren, képes volnék oldottan megérinteni a forró aszfaltot. Mert a távolság nem csupán Pest és Jeruzsálem között feszül: „a távolság én magam vagyok”. - Szántó T. Gábor Jeruzsálemről írt a literának.

Másik városom

Thesszaloniki

Szalonikiben jó egy frappét meginni a nagy platánfa alatt a téren, nézni a talaj hűvösebb gödreibe simuló kóborkutyákat, a kocsitetőre hullott narancsot, a házak erkélyén a leandert, és nem csinálni semmit. - Mesterházi Mónika Thesszalonikiről írt a literának.

Másik városom

Delhi adományai

Sötétedés előtt félórával, csodával határos módon, segítség nélkül visszataláltam a szállodába, felszaladtam a szobába, kibámultam a hatalmas üvegablakon, elláttam Delhi fölött, a szellemváros, Fatehpur Sikri, Agra és a Taj Mahal irányába... - Centauri Delhiről írt a literának.

Másik városom

Leuven, van másik

Tényleg, a virágok. Leuvenben növénynek lenni jó dolog. Tán még az akasztófavirágoknak is más sorsuk volt, mint bárhol máshol a világban. Sehol annyi utcai növénykészség, annyira észrevétlenül benne a térben. - Vass Tibor Leuvenről írt a litera olvasóinak.

Másik városom

Sárcsótány

Biztos vagyok benne, hogy arról a helyről viszik a legtöbb bekattant embert a közeli városban lévő ideggyógyintézetbe. Biztos vagyok abban is, hogy legalább negyven üvegember bent van már - írja Sopotnik Zoltán az üveggyárról, az ő másik városa ugyanis: Salgótarján.

Másik városom

Chapel Hill

A hölgy sértetten panaszkodik... Ebben az államban az 1960-as évek végéig a négerek nem szállhattak fel a buszra, most meg nézzenek oda, hogy elszállt velük a ló. - Menyhért Anna az 50 ezres lélekszámú, egyetem köré épült dél-karolinai kisvárosról, Chapel Hillről írt a litera körkérdésében.

Másik városom

Színek, fák, gang

Bizonyos szempontból a sors kegyeltje lehetek, hiszen a kedvenc városomban élek. Nyáron, két-három órával naplemente előtt kiszínesedik a végtelenül egyenes Üllői út. - Benedek Szabolcs városa Budapest, azon belül is a Ferenc- és Józsefváros, erről ír a literának nyári körkérdésre adott válaszában.

Másik városom

Zárt tengeren

Itt voltam beteg, gyógyultam, eszméltem, hosszú hónapokon át. Nyár közepére a sziklás, kopárnak mondható domboldal alig néhány fája felől felerősödött a zsizsegés, és végeérhetetlenül követte a hegyről tengerpartig kanyargó meredek ösvényt. - Berniczky Éva városa: Szimeiz.

Másik városom

Szelek városa

Pénztelen csavargó voltam egy világváros szívét, szívverését keresve. Chicago a neve, Illinois államban található meg, a Michigan tó partján. Itt mindig fúj a szél… - Zalán Tibor Chicagóról írt a litera olvasóinak körkérdésünkre adott válaszában.
hirdetés