hirdetés
2005. október 5.

Nádas Péter

Konferencia

VÁROS-narratívák – Konferencia Nádas könyvéről

Német-magyar párhuzamok és eltérések a reformáció korában és ma címmel rendhagyó műhelykonferenciát rendez az MTA BTK Nádas Péter Az élet sója című könyvéről, a szerző jelenlétében. A Literára írt tárcákból született kötetről október 28-án tanácskoznak az Országház utcában.

OTT JÁRTUNK

Vittek az összefüggések

30 éve jelent meg az Emlékiratok könyve. Október 12-én a Margó Fesztiválon Forgách András beszélgetett Nádas Péterrel a regény megírásának körülményeiről, egyáltalán: az Emlékiratok múltjáról, jelenéről és jövőjéről. – Helyszíni beszámolónkat olvashatják. 

hirdetés

Interjú

30 éves az Emlékiratok könyve II.

Beszélgetés Nádas Péterrel

Vannak pusztító emlékek. Egy csomó dologról, amit tudok, nem írtam, mert egyszerűen nem bírtam leírni. Egy csomó dolgot leírtam, amit nem bírtam leírni, de van egy csomó dolog, amit nem írok le. – Nádas Péterrel a 30 éves Emlékiratok könyvéről beszélgettünk. Második rész.

Interjú

30 éves az Emlékiratok könyve I.

Beszélgetés Nádas Péterrel

Megmakacsoltam magam, az ellenkezőjét csináltam, mint amit ezektől a mestereimtől minden műfajban, s éppen a nagy gyomlálás közben megtanultam. Illetve két lehetőség állt előttem, az egyik az, hogy az analízisben még náluk is tovább megyek... – Nádas Péterrel a 30 éves Emlékiratok könyvéről beszélgettünk. Első rész.

LiteraTV

Nádas Péter az Emlékiratok könyvéről 30 év után

2016-ban, az Ünnepi Könyvhéten lesz épp 30 éve annak, hogy megjelent Nádas Péter klasszikusa, az Emlékiratok könyve. Ebből az alkalomból a Litera nagyinterjút készített a szerzővel, melynek beharangozóját most megtekinthetik a LiteraTV-ben.

LiteraTV

Nádas Péter: Az élet sója – Könyvbemutató

Nádas Péter Az élet sója címmel egy éven át írt a Litera 2flekken rovatába. A sorozatból könyv született a Jelenkor Kiadó gondozásában. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon rendezett könyvbemutató felvételét most teljes terjedelmében megtekinthetik a Literán. 

Interjú

Nádas Péter: Egy kis absztrakciót az értelembe

A költészet és a próza csak arra a rövidke időre jó, amíg olvassuk. Akkor valamit megmozgat, ami ettől függetlenül is mozog, megerősít vagy kétségbe ejt. – Nádas Péter Literának írt 2flekkjeiből Az élet sója címen nemrég jelent meg kötet a Jelenkor Kiadónál. A szerzőt a Litera szerkesztői kérdezték.

Hír

Nobelt Nádasnak – mondják az Urálban

Február 26-án több orosz hírportál hírül adta, hogy az Uráli Szövetségi Egyetem (UrFU) megnevezte idei Nobel-díj jelöltjét, aki nem más, mint Nádas Péter.

Díjak

Nádas Péter könyve a legjobb Tajvanon

A közelmúltban ítélték oda a legfontosabb tajvani könyves elismerést, az Open Book Awardot, mellyel az író Nádas Péter, a fordító Yu Zemin, és a kötetet szerkesztő Liu Shuhui munkáját ismerik el. A Párhuzamos történetek első kötete, A néma tartomány lett a legjobb idegen nyelvből fordított kötet, mely a Manbu Wenhua Kiadónál jelent meg.

Díj

Vjacseszlav Szereda Nádas-fordítása rangos díjat nyert

Moszkvában a Műfordítás Mestereinek Céhe kiosztotta a 2015-ös év legjobb műfordítóinak járó „Mester” díjat. A prózafordítási díjat Vjacseszlav Szereda nyerte el Nádas Péter Emlékiratok könyve című regényének oroszra átültetéséért. 

Jelenkor 2015. szeptember

Nádas Péter készülő könyvének részlete a Jelenkorban

Az anyám a jogállása szerint kétségtelenül asszony volt, férjezett, de soha nem volt semmilyen ház asszonya. Nem volt ház. Nem volt nyári lak. Nem volt többé birtok. − A Jelenkor friss számát Nádas Péter Világló részletek című emlékiratának egy részletével ajánljuk.

2flekken

Az élet sója 12.

Mert akadnak korszakok, amikor a maga helyét és formáját minden szépen megtalálja, míg bőségben jönnek aztán más korszakok, amikor semmi nem pászentos többé semmivel, senki és senkivel nem tud megegyezni semmiben, hanem mindenki körkörösen védekezik, és mindenkit körkörösen leharcol, és a dolgok pászentosságának elvével a kutya sem foglalkozik. – Nádas Péter záró írása a 2flekken rovatban.

2flekken

Az élet sója 10.

Az életnagyságú Arimateai József és szolgája Nikodémusz a domborművekkel gazdagon feldíszített szarkofágba helyezi Jézus Krisztus testét. Most vették le a keresztről, a mellkasába ütött sebből még ömlik a tüdő véres vizenyője. Arcán még friss a halál, felénk fordul vele. – Nádas Péter írása a 2flekken rovatban.

2flekken

Az élet sója 9.

A sójáról híres városka főtemplomának harangtornyából kihajolva hangos szóval hirdetem hát, hogy van ilyen magyar szó. Szélhűdés eredetileg őrjöngést jelentett, most jó ideje bénulást vagy hirtelen szívhalált. De bárhogy legyen, amint belép a látogató a szűk és alacsony kora középkori kapubélleten és eltátja a száját, mert tekintetét lenyűgözi a késő gótika minden építészeti pompája és rafinériája... - Nádas Péter 2flekken.

2flekken

Az élet sója 8.

A titokzatos harangok esetében az egyetlen és legfőbb rendezőelv az úgynevezett ütőhang. Legalábbis a szakemberek így tartják. A harangöntők a különböző fémötvözeteikkel, az öntés módszerével, a harang várható súlyával és a harangtest gondosan megtervezett és modellált formáival mintegy előre, belső hallásukkal hallják, hogy milyen lesz az ütőhang... - Nádas Péter írása.

hirdetés