hirdetés
2005. október 5.

Nádas Péter

Interjú

Nádas Péter: Egy kis absztrakciót az értelembe

A költészet és a próza csak arra a rövidke időre jó, amíg olvassuk. Akkor valamit megmozgat, ami ettől függetlenül is mozog, megerősít vagy kétségbe ejt. – Nádas Péter Literának írt 2flekkjeiből Az élet sója címen nemrég jelent meg kötet a Jelenkor Kiadónál. A szerzőt a Litera szerkesztői kérdezték.

Hír

Nobelt Nádasnak – mondják az Urálban

Február 26-án több orosz hírportál hírül adta, hogy az Uráli Szövetségi Egyetem (UrFU) megnevezte idei Nobel-díj jelöltjét, aki nem más, mint Nádas Péter.

hirdetés

Díjak

Nádas Péter könyve a legjobb Tajvanon

A közelmúltban ítélték oda a legfontosabb tajvani könyves elismerést, az Open Book Awardot, mellyel az író Nádas Péter, a fordító Yu Zemin, és a kötetet szerkesztő Liu Shuhui munkáját ismerik el. A Párhuzamos történetek első kötete, A néma tartomány lett a legjobb idegen nyelvből fordított kötet, mely a Manbu Wenhua Kiadónál jelent meg.

Díj

Vjacseszlav Szereda Nádas-fordítása rangos díjat nyert

Moszkvában a Műfordítás Mestereinek Céhe kiosztotta a 2015-ös év legjobb műfordítóinak járó „Mester” díjat. A prózafordítási díjat Vjacseszlav Szereda nyerte el Nádas Péter Emlékiratok könyve című regényének oroszra átültetéséért. 

Jelenkor 2015. szeptember

Nádas Péter készülő könyvének részlete a Jelenkorban

Az anyám a jogállása szerint kétségtelenül asszony volt, férjezett, de soha nem volt semmilyen ház asszonya. Nem volt ház. Nem volt nyári lak. Nem volt többé birtok. − A Jelenkor friss számát Nádas Péter Világló részletek című emlékiratának egy részletével ajánljuk.

2flekken

Az élet sója 12.

Mert akadnak korszakok, amikor a maga helyét és formáját minden szépen megtalálja, míg bőségben jönnek aztán más korszakok, amikor semmi nem pászentos többé semmivel, senki és senkivel nem tud megegyezni semmiben, hanem mindenki körkörösen védekezik, és mindenkit körkörösen leharcol, és a dolgok pászentosságának elvével a kutya sem foglalkozik. – Nádas Péter záró írása a 2flekken rovatban.

2flekken

Az élet sója 10.

Az életnagyságú Arimateai József és szolgája Nikodémusz a domborművekkel gazdagon feldíszített szarkofágba helyezi Jézus Krisztus testét. Most vették le a keresztről, a mellkasába ütött sebből még ömlik a tüdő véres vizenyője. Arcán még friss a halál, felénk fordul vele. – Nádas Péter írása a 2flekken rovatban.

2flekken

Az élet sója 9.

A sójáról híres városka főtemplomának harangtornyából kihajolva hangos szóval hirdetem hát, hogy van ilyen magyar szó. Szélhűdés eredetileg őrjöngést jelentett, most jó ideje bénulást vagy hirtelen szívhalált. De bárhogy legyen, amint belép a látogató a szűk és alacsony kora középkori kapubélleten és eltátja a száját, mert tekintetét lenyűgözi a késő gótika minden építészeti pompája és rafinériája... - Nádas Péter 2flekken.

2flekken

Az élet sója 8.

A titokzatos harangok esetében az egyetlen és legfőbb rendezőelv az úgynevezett ütőhang. Legalábbis a szakemberek így tartják. A harangöntők a különböző fémötvözeteikkel, az öntés módszerével, a harang várható súlyával és a harangtest gondosan megtervezett és modellált formáival mintegy előre, belső hallásukkal hallják, hogy milyen lesz az ütőhang... - Nádas Péter írása.

Ott Jártunk

Füreden találkoznak

Balatonfüreden, szeptember utolsó hétvégéjén rendezte meg a Magyar Fordítóház Alapítvány A párhuzamosság szédülete című konferenciát a Nádas-regény fordítóival. – Jánossy Lajos közelről követte az eseményeket.

PROGRAMAJÁNLÓ

A párhuzamosság szédülete - Nádas-konferencia

Balatonfüreden rendezik meg szeptember 28-án és 29-én A párhuzamosság szédülete címmel Nádas Péter Párhuzamos történetek című világhírű regényéről szóló konferenciát, amelyen a könyv fordítói osztják meg tapasztalataikat.

2flekken

Az élet sója 6.

Talán az angyalok adják, Rilke szerint ők a vállunk mögött állnak. Pál korinthosbéliekhez, újabb írásmód szerint a korinthusiakhoz írott második levele ötödik szakaszának tizenhetedik sorát öntötték domború betűkkel a harangtestbe. Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, így szól vala Károli, a régiek elmúltak, imé újjá lett minden. - Nádas Péter írása a 2flekken rovatban.

2flekken

Az élet sója 2.

A városka polgárai eltakarították a templomot kerítő, védőműként ható egyházi támfalat, s mintegy belenyitották a domb testébe a barokkosan íves, könnyed lépcsőiket, statikailag így tették biztonságosabbá, piacozásukhoz így hozták közelebb a dómjukat. - Nádas Péter írása a 2flekken rovatban.

HÍR

Nádas Péter Würth-díjat kapott

Nádas Péter tüntették ki a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával, az elismerést csütörtökön adták át Stuttgartban.

HÍR

Nádas Péter kapta a német Würth-díjat

Nádas Péter magyar író kapta az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat. A kétévente odaítélt elismerést 2014 tavaszán Stuttgartban adják majd át.

hirdetés