hirdetés
2005. október 5.

Nádas Péter

Ott jártunk

Szenzualitás, önanalízis és emlékezés

Az 5K Íróiskola szervezésében december 3-án Nádas Péterrel Nagy Gabriella beszélgetett emlékezésről, fantáziáról, nyelvhasználatról és önanalízisről. Az Így írok én sorozat vendégeként Nádas Péter az alkotás folyamatától, kínjairól, zsákutcáiról és szépségeiről is beszélt az íróiskola növendékeinek. - Az íróiskola Galambposta csoportjából Jánosi Valéria tudósított.

Nádas Péter fotógyűjteményt adományoz a PIM-nek

Nádas Péter író, fotográfus a teljes fényképészeti életművét reprezentáló gyűjteményt adományoz a Petőfi Irodalmi Múzeumnak.

hirdetés

Összeállítás

Fogadjunk: Nádas

Hetek óta folynak a találgatások, vajon odaítéli-e a Svéd Akadémia Nádas Péternek – azaz másodszor is egy magyar írónak - az Irodalmi Nobel-díjat. A sorsdöntő bejelentésig van még kis idő, olvassák el addig összeállításunk: Nádastól, Nádasról.

HÍR

Nobel-jelölések és -esélyek

Mindössze pár napra vagyunk attól, hogy megtudjuk, ki az Irodalmi Nobel-díj idei díjazottja. A tavalyi nyertes kínai Mo Jen kitüntetése szinte mindenkit meglepett, a találgatások most is folynak, hogy idén újra egy kevésbé ismert szerzőt vagy egy régi Nobel-várományost díjaz-e a Svéd Akadémia. Most annak jártunk utána, hogyan működik a Nobel-jelölés folyamata.

Hír

Nobel-díj: Nádas Péter a harmadik legesélyesebb

Közzétette oddsait a Ladbrokes fogadóiroda, mely Murakami Haruki japán írót tartja a legesélyesebbnek az idei irodalmi Nobel-díjra. Másodikként Joyce Carol Oates amerikai íróra, harmadikként Nádas Péterre lehet fogadni.

HÍR

Szentkuthy, Borbély, Krasznahorkai, Nádas és George Szirtes a külföldi sajtóban

Eheti külföldi hírkörképünkben ismert magyar szerzőkkel kapcsolatos híreket közlünk, valamint beszámolunk a Book Expo America legújabb programjáról.

Balassa 1947-2003

Nádas Péter: Igen, így van

Igen, így van. Miként lehetne másként. Vagy ha nincs is így, hogyan is ne érteném, hogy miért így gondolta, vagy miért mondta ezen a helyen, ebben az összefüggésben éppen így, habár nyilvánvalóan másként gondolta. - Balassa Péter épp 10 éve halt meg. Nádas Péter írása a rá emlékező esten hangzott el június 28-án, a Nyitott Műhelyben.

Nádas 70

Nádas Péter 70 - Konferencia és felolvasás

2012. december 5-én exkluzív felolvasást és konferenciát rendez a Jelenkor Kiadó Nádas Péter 70. születésnapja alkalmából. A hatórás esemény az interneten élőben is követhető.

HÍR

Nádas Péter és Christina Viragh a Goethe Intézetben

Nádas Péter és Christina Viragh „Párhuzamos történetek” című közös estje december 4-én 18:00-tól a Goethe Intézetben. A német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással zajló esemény moderátora Wilhelm Droste irodalomtörténész lesz. 

helyszíni szemle

Nádas Péter szövegképei

Az írás sötétkamrájába ígérte bevezetni az érdeklődőt a november 25-ig tartó kiállítás a svájci Zug kortárs művészeti múzeumában, amely Nádas Péter fotográfusi munkásságát mutatta be. Ugyanitt a kép és szöveg átmeneteiről, a szöveg képiségéről, az írás képi mögötteseiről faggatták az írót. - Görözdi Judit helyszíni szemléje.

Hír

Nádas Péter egy svájci múzeumnak adományozza fotográfusi életművét

A Kunsthaus Zug szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a 70 éves magyar író, aki valaha fotóriporterként kezdte pályafutását, az intézménynek ajándékoz több mint 600 fotót valamennyi alkotói korszakából, az 1960-as évek elejétől egészen 2003-ig.

JELENKOR, 2012/október

Nádas Péter: A mondat tőkesúlya

A Jelenkor októberi számát Nádas Péter Christina Viraghot méltató beszédének részletével ajánljuk, amelyet az író 2012. május 13-án Offenburgban, az Europäische Übersetzerpreis átadási ünnepségén mondott el.

HÍR

Nézze meg a Nádas Péterről szóló portréfilm előzetesét!

Cmarits Gábor rendezésében készül a Párhuzamosok / Paralllels című dokumentumfilm Nádas Péterről. Az alábbi előzetesben feltűnik a szerzőn kívül Esterházy Péter, Ilma Rakusa, Christina Virágh, Nádas német fordítója és Gönczy Gabriella, a Gragger Róbert Intézet vezetője. - Nagyon kíváncsian várjuk a filmet, a bemutató időpontjáról egyelőre nem tudunk.

Nádas 70

Csordás Gábor Nádas Péter fotójához

Nádas Péter október 14-én, ma 70 éves. Ebből az alkalomból egy héttel ezelőtt felkértünk hét írótársat, hogy Nádas egy-egy régi fényképéhez írjanak pár sort - gondoljanak mögé történetet, fűzzenek hozzá reflexiót. Hetedikként az író műveinek gondozója, a Jelenkor Kiadó igazgatója, Csordás Gábor írását olvashatják.

Nádas Péter a szerelemről

Nádas Péter a Szépírók Társasága Nők a férfi(b)irodalomban című fesztiválján adott interjút a literának. Párhuzamos kérdések - szerelemről és érzékiségről című estje ürügyén égi és földi szerelem kérdéseiről faggattuk.

hirdetés