hirdetés
2005. október 5.

Nádas Péter

Ott Jártunk

Füreden találkoznak

Balatonfüreden, szeptember utolsó hétvégéjén rendezte meg a Magyar Fordítóház Alapítvány A párhuzamosság szédülete című konferenciát a Nádas-regény fordítóival. – Jánossy Lajos közelről követte az eseményeket.

PROGRAMAJÁNLÓ

A párhuzamosság szédülete - Nádas-konferencia

Balatonfüreden rendezik meg szeptember 28-án és 29-én A párhuzamosság szédülete címmel Nádas Péter Párhuzamos történetek című világhírű regényéről szóló konferenciát, amelyen a könyv fordítói osztják meg tapasztalataikat.

hirdetés

2flekken

Az élet sója 6.

Talán az angyalok adják, Rilke szerint ők a vállunk mögött állnak. Pál korinthosbéliekhez, újabb írásmód szerint a korinthusiakhoz írott második levele ötödik szakaszának tizenhetedik sorát öntötték domború betűkkel a harangtestbe. Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, így szól vala Károli, a régiek elmúltak, imé újjá lett minden. - Nádas Péter írása a 2flekken rovatban.

2flekken

Az élet sója 2.

A városka polgárai eltakarították a templomot kerítő, védőműként ható egyházi támfalat, s mintegy belenyitották a domb testébe a barokkosan íves, könnyed lépcsőiket, statikailag így tették biztonságosabbá, piacozásukhoz így hozták közelebb a dómjukat. - Nádas Péter írása a 2flekken rovatban.

HÍR

Nádas Péter Würth-díjat kapott

Nádas Péter tüntették ki a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával, az elismerést csütörtökön adták át Stuttgartban.

HÍR

Nádas Péter kapta a német Würth-díjat

Nádas Péter magyar író kapta az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat. A kétévente odaítélt elismerést 2014 tavaszán Stuttgartban adják majd át.

Ott jártunk

Szenzualitás, önanalízis és emlékezés

Az 5K Íróiskola szervezésében december 3-án Nádas Péterrel Nagy Gabriella beszélgetett emlékezésről, fantáziáról, nyelvhasználatról és önanalízisről. Az Így írok én sorozat vendégeként Nádas Péter az alkotás folyamatától, kínjairól, zsákutcáiról és szépségeiről is beszélt az íróiskola növendékeinek. - Az íróiskola Galambposta csoportjából Jánosi Valéria tudósított.

Nádas Péter fotógyűjteményt adományoz a PIM-nek

Nádas Péter író, fotográfus a teljes fényképészeti életművét reprezentáló gyűjteményt adományoz a Petőfi Irodalmi Múzeumnak.

Összeállítás

Fogadjunk: Nádas

Hetek óta folynak a találgatások, vajon odaítéli-e a Svéd Akadémia Nádas Péternek – azaz másodszor is egy magyar írónak - az Irodalmi Nobel-díjat. A sorsdöntő bejelentésig van még kis idő, olvassák el addig összeállításunk: Nádastól, Nádasról.

HÍR

Nobel-jelölések és -esélyek

Mindössze pár napra vagyunk attól, hogy megtudjuk, ki az Irodalmi Nobel-díj idei díjazottja. A tavalyi nyertes kínai Mo Jen kitüntetése szinte mindenkit meglepett, a találgatások most is folynak, hogy idén újra egy kevésbé ismert szerzőt vagy egy régi Nobel-várományost díjaz-e a Svéd Akadémia. Most annak jártunk utána, hogyan működik a Nobel-jelölés folyamata.

Hír

Nobel-díj: Nádas Péter a harmadik legesélyesebb

Közzétette oddsait a Ladbrokes fogadóiroda, mely Murakami Haruki japán írót tartja a legesélyesebbnek az idei irodalmi Nobel-díjra. Másodikként Joyce Carol Oates amerikai íróra, harmadikként Nádas Péterre lehet fogadni.

HÍR

Szentkuthy, Borbély, Krasznahorkai, Nádas és George Szirtes a külföldi sajtóban

Eheti külföldi hírkörképünkben ismert magyar szerzőkkel kapcsolatos híreket közlünk, valamint beszámolunk a Book Expo America legújabb programjáról.

Balassa 1947-2003

Nádas Péter: Igen, így van

Igen, így van. Miként lehetne másként. Vagy ha nincs is így, hogyan is ne érteném, hogy miért így gondolta, vagy miért mondta ezen a helyen, ebben az összefüggésben éppen így, habár nyilvánvalóan másként gondolta. - Balassa Péter épp 10 éve halt meg. Nádas Péter írása a rá emlékező esten hangzott el június 28-án, a Nyitott Műhelyben.

Nádas 70

Nádas Péter 70 - Konferencia és felolvasás

2012. december 5-én exkluzív felolvasást és konferenciát rendez a Jelenkor Kiadó Nádas Péter 70. születésnapja alkalmából. A hatórás esemény az interneten élőben is követhető.

Nádas Péter a szerelemről

Nádas Péter a Szépírók Társasága Nők a férfi(b)irodalomban című fesztiválján adott interjút a literának. Párhuzamos kérdések - szerelemről és érzékiségről című estje ürügyén égi és földi szerelem kérdéseiről faggattuk.

hirdetés