hirdetés
2005. október 5.

Nádas Péter

Kritika

Kasmír zakó, teljesség, körtefa

KETTEN EGYRŐL. Nádas Péter: Saját halál. Jelenkor, 2004

A téma, amellyel Nádas a Saját halálban szembenéz, nomen est omen, a halál, minden művészet megkerülhetetlen toposza, az élet legszélsőbb határtapasztalata, (…) A Saját halál beszélője arra törekszik, hogy a lehető legrészletezőbb pontossággal és legpontosabb részletességgel beszámoljon szívinfarktusának fiziológiás tüneteiről, a meghalás kognitív tapasztalatairól, a testhez kötött öntudat eloldozódásáról, majd visszatéréséről.

Nádas Péter: Saját halál

A Jelenkor Kiadó újdonsága

"Egy irdatlan erő vitt el, amely egyszerre működik kívül és belül, s ezért a tudatnak sem érdemes ilyen különbséget tenni. Túl voltunk mindazon, ami személyes és szenvedélyes."
288 oldal, 163 színes fotóval, ISBN 963 676 340 2, Ára: 4200Ft

hirdetés

Drót

Nádas Péter is kilépett az Írószövetségből

Mint a litera ma Nádas Pétertől megtudta, az író két héttel ezelőtt kilépett az Írószövetségből, és döntéséről levélben értesítette a szervezet vezetőjét.

Kritika

Kalauz repedésekkel

KETTEN EGYRŐL II. Esterházy Péter, Kertész Imre, Nádas Péter: Kalauz (Bojtár Endre kísérő írásaival). Magvető, 2003

A Litera Kritika rovatának Ketten egyről című, új sorozatában két kritikus ír egy könyvről. Elsőként a Magvető Kiadó Kalauz címen megjelent esszégyűjteményét választottuk. A Bojtár Endre válogatásában (előszavával és írásaival) megjelent, Esterházy Péter, Kertész Imre és Nádas Péter esszéit közlő könyvről itt Ágoston Zoltán kritikája olvasható. 

Kritika

Az immanens Magyarország

KETTEN EGYRŐL I. Esterházy Péter, Kertész Imre, Nádas Péter: Kalauz (Bojtár Endre kísérő írásaival). Magvető, 2003

A Litera Kritika rovatának Ketten egyről című, új sorozatában két kritikus ír egy könyvről. Elsőként a Magvető Kiadó Kalauz címen megjelent esszégyűjteményét választottuk. A Bojtár Endre válogatásában (előszavával és írásaival) megjelent, Esterházy Péter, Kertész Imre és Nádas Péter esszéit közlő könyvről itt Selyem Zsuzsa kritikája olvasható. 

Külszíni szemle

Négy recenzió

Krasznahorkai László, Kertész Imre, Nádas Péter és Márai Sándor műveinek visszhangja Csehországban - A Magyarok cseh földön című íráshoz

A magyar irodalom babérjai cseh földön, avagy a cseh fordítási láz című íráshoz kapcsolódó anyag Pénzes Tímea válogatása. Benne Ivan Matějkától Krasznahorkai Sátántangójáról, egy ismeretlen cseh kritikustól Nádas művéről, az Emlékiratok könyvéről, Josef Chuchmától Kertész Kaddisáról és Jovanka Sotolovától A gyertyák csonkig égnek című Márai-könyvről olvashatunk. A jövőben a legfrissebb, cseh nyelven megjelent kortárs magyar irodalmi művek recepciójából közlünk válogatást.

Külszíni szemle

Nádas Péter, Prága és a Franz Kafka-díj

Drótposta Prágából

Tudósítás Prágából, a Franz Kafka-díj átadásáról és az aztán következő beszélgetésről, amelyet Nádas Péterrel Kiss Szemán Róbert, a prágai Magyar Kulturális Intézet elnöke folytatott. "A regény vége előtt már mindent tud az író, a fantáziájának nincs munkája, hát közben kitalálja a következőt, nem ő, hanem a fantáziája. 1985-ben (az Emlékiratok könyve mellett) kigondolt egy másik regényt: a kettő egymással párhuzamos, nincs egymáshoz közük, csak a benne szereplő embereknek. Olyan, mint mikor – mondja - a szerelmemnek van barátja, akinek van barátnője, akik gyilkolják egymást, de én nem ismerem őket, ám a szerelmemre hatással van és rám is. És nekem is vannak barátaim, és rájuk is hatással vannak... A készülő kötetben nemcsak egymással érintkező testek, de azok történetei is megjelennek, azok biológiai, földrajzi, pszichológiai aspektusai."

Két választás Magyarországon

Nádas Péter Egy vadkörtefa című fotókiállításának megnyitója és - mellékesen - az Ab Ovo Mai Manó fotográfiái című kötetének könyvbemutatója, 2003. október 27.

"...ez a fa, mondom (Nádas mondja): ellenállt az evolúciós elvárásoknak, és csak húzta ki magát, mint délceg, deli, daliás ifjú, később meglett ember. Szerintem asszony. Innentől kezdve már nem volt nehéz az írói képzeletnek az antropomorfizálás, főleg mert úgy állt ott az a fa, mintha egyenes derékkal, egyenes gerinccel. Reggel, délben, este, télen, nyáron, tavasszal, lombkoronás-vígan, csupasz-komoran, elgondolkodón hullatva leveleit, és: ábrándos virágba borultan, szerelem idején. Egyszóval Esterházy Péternek jólesett - sőt nem volt más választása, mint a lényt végül emberszabásúnak látni. Kezdetben óvatosan csak gerincesnek, aztán, az emlősséget egy könnyed tollvonással áthidalva, embernek."

Asztalfiók

Margitsziget

Részlet Nádas Péter Párhuzamos történetek című, készülő regényéből

Egyre merevebben lépdeltek egymás mellett. Ha lehet ilyet mondani, akkor kifejezetten csúnya keze volt, rövidek és vastagok az ujjai, a csuklója meg túl erős. Mégis érezni szerette volna, s ujjaival az ujjaiba kulcsolódva menni, csak menni. Elmenni innen Amerikába vele. Meg kellett volna állniuk, hogy cipőikből a kavicsot kirázzák. Meg az előttük álló, hosszúnak ígérkező sétát lelkileg egyikük sem viselte volna el. Minél messzibbre jutottak a szigeti bejárótól, annál biztosabban számíthattak volna rá, hogy a sziget belsejében majd mégis csak felelőtlenül egymásnak esnek.       

Nagyvizit

Nádas Péter: A szabadság hűvöse

Nagyvizit Nádas Péternél

Ment az autó, még mindig ment, s miközben betűzgettük a táblákon a lehetetlen zalai helységneveket, úgy éreztük, lassan a térképről is lemegyünk. Aztán eljött egy olyan pont, mikor már nem tudtunk nevetni mindezen, mert egyáltalán nem volt túlzás azt gondolni: olyan, hogy Gombosszeg nincsen is. Nem is volna, tesszük hozzá, ha nem ott élne Nádas Péter, akit - a szemérmet bátorsággal félretéve - az autóban ülők közül senki sem félt korunk egyik legnagyobb európai írójának mondani. 

Helyszíni szemle

Képképzés

Nádas Péterrel Ágoston Zoltán beszélgetett Szigligeten, 2003. 08. 28-án délután, az Alkotóházban

A József Attila Kör hagyományos nyárvégi táborának csütörtöki vendége Nádas Péter volt, akivel Ágoston Zoltán beszélgetett pályájáról, írásairól. A Szigligeten elhangzott beszélgetés szerkesztett, teljes változata a Jelenkor téli számainak valamelyikében olvasható majd, az alábbi helyszíni beszámoló második részében ebből olvashatnak részleteket. Október elején a Litera ellátogat Nádas Péter otthonába Gombosszegre, s kiül a sokat fényképezett körtefa alá. Az itt készülő beszélgetést a Nagyvizitben olvashatják majd.

Nádas Péternek ítélték az idei Franz Kafka-díjat

Nádas Péter kapta az idei Franz Kafka-díjat - jelentette az MTI.

könyv

Fotográfia a halál után

Nádas Péter határjárása - Der eigene Tod. [Saját halál], Steidl Verlag, Göttingen, 2002

Nádas Péter egy éven keresztül minden nap készített egy fényképfelvételt a gombosszegi kertjében álló terebélyes vadkörtefáról. Kilenc évvel ezelőtt, Budapesten, egy meleg, fülledt kora nyári szerda délutánon az író klinikai halálától a reanimációig körülbelül három és fél perc telhetett el. Ebből az élményéből született Saját halál című elbeszélése, amely az Élet és Irodalomban jelent meg [2001/51-52.]. Az elbeszélés újabb német nyelvű kiadása nemrég látott napvilágot és érdekes újdonságokkal szolgál. Lényegesen eltér a magyar eredetitől, mert egy százhatvan képből álló, Nádas által készített fényképsorozat kíséri a visszaemlékezés kockáit.

hirdetés