hirdetés
2009. október 8.

Nobel-díj

Hírösszefoglaló

Emberi történetek

Terézia Mora megkapta az egyik legfontosabb német irodalmi díjat, Svédországban alternatív irodalmi Nobel-díjat hirdettek meg, miközben az irodalmi és filmes világ Claude Lanzmannt gyászolja. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Idén nem osztja ki a Svéd Akadémia az irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Akadémiát övező botrányok miatt idén elmarad az irodalmi Nobel-díj kiosztása. A péntek reggel közreadott közlemény szerint, a megszokottól eltérően nem kerül sor az októberi bejelentésre. A tervek szerint jövőre két díjazottat hirdetnek. A döntés nem érinti a díj többi kategóriáit.

hirdetés

Részlet a regényből

Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás (részlet)

Végtére is az ogrék, ha nem bosszantotta fel őket az ember, nem is voltak olyan rettenetesek. El kellett fogadni, hogy időről időre betör a faluba egy óriás termetű, emberevő szörny dühtől tajtékozva... – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro regényéből olvashatnak részletet.

LAPSZEMLE

Nobel-visszhang: Ishiguro és a világ

A világsajtó változó elmélyültséggel értékelte Kazuo Ishiguro Nobel-díjának hírét. A Litera rövid lapszemléje angol, amerikai, francia és német lapokat fut át: a nagy megfejtések még láthatóan váratnak magukra. Van helyette Dylan-botrány, Golding- és Kubrick-párhuzam. – Ishiguro és a világ, lapszemle.

Nobel-díj

Todero Anna: Erkölcsi kérdések érdeklik, de sosem ítélkezik

Amióta fordítóként is találkoztam az életművével, minden évben megfordult a fejemben a Nobel-díj bejelentése előtt, hogy „hátha ő kapja", bár nemigen emlegették az esélyesek között. Idén viszont furcsa módon nem jutott eszembe, teljes meglepetésként ért a hír, de hihetetlen öröm volt, minden szempontból jó helyre került a díj. – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro fordítóját, Todero Annát kérdeztük.

Részlet a regényből

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el (részlet)

Az évek során volt időszak, amikor megpróbáltam magam mögött hagyni Hailshamet, amikor azt mondtam magamnak, nem kellene ennyit foglalkoznom a múlttal. De végül felhagytam az igyekezettel. Ebben nagy része volt egy donornak, aki mellé gondviselői munkám harmadik évében kerültem – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro regényéből olvashatnak részletet.

Részlet a regényből

Kazuo Ishiguro: Napok romjai (részlet)

Miss Kenton levele megindított bennem egy gondolatsort a Darlington Hallban adódó szakmai problémákat illetően, és szeretném hangsúlyozni, hogy a szóban forgó szakmai problémákkal kapcsolatos megfontolások késztettek arra, hogy ismét fontolóra vegyem munkaadóm előzékeny javaslatát. – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro  Napok romjai című regényéből olvashatnak részletet.

Interjú

Falcsik Mari: Ishiguro megértő, gyöngéd, ám annál precízebb kezű illúzióromboló

Ishiguro (...) témái, történetei, ha mégoly speciálisan közelíti is meg őket, mind általános kulcs-sztorik: az emberi sorsnak sem nemzeti, sem valamely ezoterikus tematika által be nem zárt kérdéseit boncolja – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguróról egyik fordítóját, Falcsik Marit kérdeztük.

Nobel 2017

Kazuo Ishiguro nyerte a 2017-es irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Akadémia döntése alapján 2017-ben a legrangosabbnak számító irodalmi kitüntetést, az irodalmi Nobel-díjat Kazuo Ishiguro nyerte el. – Cikkünk folyamatosan frissül!

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Joyce Carol Oates

A rengeteg díjjal és elképesztő mennyiségű kötettel rendelkező Joyce Carol Oates nevét már nagyon régóta emlegetik a Nobel-díj kapcsán. A 79 éves amerikai író nagy szeretettel használja a Twittert, 76 éves koráig tanított a Princetonon kreatív írást és Barack Obama elnöktől is vehetett már át állami kitüntetést. Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Javier Marías

Javier Marías a legnépszerűbb spanyol elbeszélő ma, műveit több mint 40 nyelvre fordították, nem fogad el spanyol állami díjat, futballrajongó, egy novellájában az Aranycsapatnak is emléket állít. A magyar olvasók legutóbb Rossz kezdet című regényét olvashatták. A fogadóirodák listáin az esélyesek között találjuk a nevét. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Claudio Magris

Határsávok és peremvidékek írója, egy hajdanvolt birodalom és Közép-Európa krónikása, a Duna, az Egy másik tenger és a Kisvilágok szerzője, 2012-es év Budapest Nagydíjasa, a Nobel-élmezőny bérletese: Claudio Magris. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Milan Kundera

Nevetséges szerelmek, a Búcsúkeringő és A nevetés és a felejtés könyve hasonlóképp magukon hordják a jellegzetesen cseh elbeszélői, azon belül a fanyar, mégis fűszeres kunderai hang sajátosságait. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Margaret Atwood

Margaret Atwood, az örök Nobel-esélyes idén talán már nem csak az esélyesek listáján fog szerepelni. A kanadai író korunk egyik legjelentősebb irodalmi alakja sokféle műfajban alkot: a versektől a regényekig, a tudományos fantasztikus irodalmi zsánertől egészen a rémregényekig. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Ámosz Oz

Apja elleni lázadásból elfordult az irodalomtól, most mégis napjaink legjelentősebb izraeli szerzőjeként tartják számon Ámosz Ozt. Az izraeli író, esszéista az egyik legesélyesebb az idei irodalmi Nobel-díj elnyerésére a Ladbrokes szavazóiroda voksai szerint. – Portré.

hirdetés