hirdetés
2009. október 8.

Nobel-díj

Részlet a regényből

Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás (részlet)

Végtére is az ogrék, ha nem bosszantotta fel őket az ember, nem is voltak olyan rettenetesek. El kellett fogadni, hogy időről időre betör a faluba egy óriás termetű, emberevő szörny dühtől tajtékozva... – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro regényéből olvashatnak részletet.

LAPSZEMLE

Nobel-visszhang: Ishiguro és a világ

A világsajtó változó elmélyültséggel értékelte Kazuo Ishiguro Nobel-díjának hírét. A Litera rövid lapszemléje angol, amerikai, francia és német lapokat fut át: a nagy megfejtések még láthatóan váratnak magukra. Van helyette Dylan-botrány, Golding- és Kubrick-párhuzam. – Ishiguro és a világ, lapszemle.

hirdetés

Nobel-díj

Todero Anna: Erkölcsi kérdések érdeklik, de sosem ítélkezik

Amióta fordítóként is találkoztam az életművével, minden évben megfordult a fejemben a Nobel-díj bejelentése előtt, hogy „hátha ő kapja", bár nemigen emlegették az esélyesek között. Idén viszont furcsa módon nem jutott eszembe, teljes meglepetésként ért a hír, de hihetetlen öröm volt, minden szempontból jó helyre került a díj. – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro fordítóját, Todero Annát kérdeztük.

Részlet a regényből

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el (részlet)

Az évek során volt időszak, amikor megpróbáltam magam mögött hagyni Hailshamet, amikor azt mondtam magamnak, nem kellene ennyit foglalkoznom a múlttal. De végül felhagytam az igyekezettel. Ebben nagy része volt egy donornak, aki mellé gondviselői munkám harmadik évében kerültem – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro regényéből olvashatnak részletet.

Részlet a regényből

Kazuo Ishiguro: Napok romjai (részlet)

Miss Kenton levele megindított bennem egy gondolatsort a Darlington Hallban adódó szakmai problémákat illetően, és szeretném hangsúlyozni, hogy a szóban forgó szakmai problémákkal kapcsolatos megfontolások késztettek arra, hogy ismét fontolóra vegyem munkaadóm előzékeny javaslatát. – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro  Napok romjai című regényéből olvashatnak részletet.

Interjú

Ishiguro megértő, gyöngéd, ám annál precízebb kezű illúzióromboló

Ishiguro (...) témái, történetei, ha mégoly speciálisan közelíti is meg őket, mind általános kulcs-sztorik: az emberi sorsnak sem nemzeti, sem valamely ezoterikus tematika által be nem zárt kérdéseit boncolja – A Nobel-díjas Kazuo Ishiguróról egyik fordítóját, Falcsik Marit kérdeztük.

Nobel 2017

Kazuo Ishiguro nyerte a 2017-es irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Akadémia döntése alapján 2017-ben a legrangosabbnak számító irodalmi kitüntetést, az irodalmi Nobel-díjat Kazuo Ishiguro nyerte el. – Cikkünk folyamatosan frissül!

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Joyce Carol Oates

A rengeteg díjjal és elképesztő mennyiségű kötettel rendelkező Joyce Carol Oates nevét már nagyon régóta emlegetik a Nobel-díj kapcsán. A 79 éves amerikai író nagy szeretettel használja a Twittert, 76 éves koráig tanított a Princetonon kreatív írást és Barack Obama elnöktől is vehetett már át állami kitüntetést. Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Javier Marías

Javier Marías a legnépszerűbb spanyol elbeszélő ma, műveit több mint 40 nyelvre fordították, nem fogad el spanyol állami díjat, futballrajongó, egy novellájában az Aranycsapatnak is emléket állít. A magyar olvasók legutóbb Rossz kezdet című regényét olvashatták. A fogadóirodák listáin az esélyesek között találjuk a nevét. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Claudio Magris

Határsávok és peremvidékek írója, egy hajdanvolt birodalom és Közép-Európa krónikása, a Duna, az Egy másik tenger és a Kisvilágok szerzője, 2012-es év Budapest Nagydíjasa, a Nobel-élmezőny bérletese: Claudio Magris. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Milan Kundera

Nevetséges szerelmek, a Búcsúkeringő és A nevetés és a felejtés könyve hasonlóképp magukon hordják a jellegzetesen cseh elbeszélői, azon belül a fanyar, mégis fűszeres kunderai hang sajátosságait. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Margaret Atwood

Margaret Atwood, az örök Nobel-esélyes idén talán már nem csak az esélyesek listáján fog szerepelni. A kanadai író korunk egyik legjelentősebb irodalmi alakja sokféle műfajban alkot: a versektől a regényekig, a tudományos fantasztikus irodalmi zsánertől egészen a rémregényekig. – Portré.

Nobel-esélyesek

Nobel-esélyesek: Ámosz Oz

Apja elleni lázadásból elfordult az irodalomtól, most mégis napjaink legjelentősebb izraeli szerzőjeként tartják számon Ámosz Ozt. Az izraeli író, esszéista az egyik legesélyesebb az idei irodalmi Nobel-díj elnyerésére a Ladbrokes szavazóiroda voksai szerint. – Portré.

Ott jártunk

Konzervatív döntés - Bob Dylan Nobel-díja

„Századunk költője”? címmel hirdetett kerekasztal-beszélgetést a KSH könyvtára, melynek központi témája Bob Dylan munkássága, az irodalmi Nobel-díj fogadtatása és a Nobel-díj céljának, szerepének, a bizottság taktikájának értelmezése.  - Ott jártunk.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Bob Dylan Nobel-díjának külföldi fogadtatása

Bár maga Bob Dylan eddig egyetlen szóval sem kommentálta, hogy idén ő kapta az irodalmi Nobelt, a közvéleményt alaposan megosztotta a bizottság döntése. Összeállításunkban megmutatjuk, hogyan reagáltak az angolszász sajtóban az elismerésre.

hirdetés