hirdetés
2005. június 28.

Spiró György

Könyvajánló

Spiró György: Kőbéka (részlet)

Legyen a címe ,,Kálmánka"? De ki ez a Kálmánka? Legyen ,,Kálmán vitéz"? Van benne valami, csak éppen Kálmánka nem vitézkedik, bár kitüntetik érte. Legyen a címe ,,Lipót"? Megtévesztő, mert csak a negyede játszódik a Lipótmezőn, az elmegyógyintézetben. – Spiró György Kőbéka című új kötetéből olvashatnak részletet.

Könyvhét 2016

Spiró György: A meséket értjük

A mesék révén lehetett az életmentő tapasztalatokat a következő nemzedékeknek átadni, azok a közösségek pedig, amelyek nem találták fel a mesét, egyszerűen kihaltak. – Spiró György 2016. június 9-én Szegeden nyitotta meg a 87. Ünnepi Könyvhetet. 

hirdetés

Program

ELŐHÍVÁS – Amíg játszol - Beszélgetés Spiró Györggyel c. kötetről

2016. május 11-én, szerdán este 7-től JÁMBOR JUDIT: AMÍG JÁTSZOL - BESZÉLGETÉS SPIRÓ GYÖRGGYEL című könyve az Előhívás témája.

Spiró 70

A központi jóságraktár

Spiró György hetvenéves

Képes folyamatokban gondolkodni és írni, Európát és benne Kelet-Európát történetileg, kultúrtörténetileg, gazdaságilag, a családok mikroklímájában vagy akár a nemzetek drámáiban is egységében látni, érteni, hogy milyen premisszák elszenvedői, kihasználói, megélői vagyunk. – A 70 éves Spiró Györgyöt a Petőfi Irodalmi Múzeumban Grecsó Krisztián köszöntötte.

Spiró 70

Bekezdések Spiró Györgynek I.

Spiró György 70. születésnapjára bekezdésekkel készültünk. Szerkesztőink és szerzőink számukra fontos Spiró-szövegekből választottak egy-egy bekezdést, és írtak azokhoz szintén bekezdésnyi reflexiót. Jánossy Lajos, Nagy Márta Júlia és Fehér Renátó írását olvashatják Spiró György műveinek részleteihez.

Spiró 70

Bekezdések Spiró Györgynek II.

Spiró György 70. születésnapjára bekezdésekkel készültünk. Szerkesztőink és szerzőink számukra fontos Spiró-szövegekből választottak egy-egy bekezdést, és írtak azokhoz szintén bekezdésnyi reflexiót. Berkovits György, Térey János, Margócsy István, Tóth Krisztina, Háy János és Kemény István írását olvashatják Spiró György műveinek részleteihez.

Spiró 70

Spiró György 70 éves!

Spiró a kezdetektől kíméletlen, hű kutatója volt a kelet-európai térség társadalmi folyamatainak és az emberi léleknek. Indulása radikális, ám ami ritkább, ebből a radikalizmusból jottányit sem engedett egész pályáján. – Spiró Györgyöt 70. születésnapján Nagy Gabriella köszönti.

LiteraTV

Spiró György tárlatvezetése

Spiró György a Kiscelli Múzeum Privát nacionalizmus projekt keretében megrendezett Képzelt közösségek, magánképzetek című kiállításán tartott tárlatvezetést. Választott alkotója, Martin Piacek szlovák művész alkotásaihoz fűzött kommentárt. A rendhagyó tárlatvezetést megtekinthetik a LiteraTV-ben.

Előszilveszter

Spiró György: Világszám – LiteraTV

A határainkon túl is világhírű Levitáció Ugrócsoport névadójaként azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a legújabb világszámunk előadása céljából szükséges stadion felépítését támogassa. – Spiró György írása a Litera Kenyeret és cirkuszt című, 13. előszilveszterén hangzott el a Trafóban. A LiteraTV felvétele.

LiteraTV

Spiró György: Konyhatörvény - LiteraTV

Spiró György egyéni képviselői törvényjavaslatát hallgathatják meg most a konyha jellegű helyiségek energetikai költségeinek csökkentéséről, valamint a közösségi érzület fejlesztéséről. Elhangzott a Litera Országos Elme című előszilveszterén a Trafóban.

LiteraTV

Most szólunk! - Spiró György Magtáráról

Most szólunk! rovatunkban Jánossy Lajos Spiró György Magtár című esszégyűjteményét ajánlja az olvasónak. A kötet a Magvető Kiadónál jelent meg az Ünnepi Könyvhétre.

Videó

Spiró Menyegzője

Szeptember 28-án indul a Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjának újabb szériája, Karafiáth Orsolyával. Ennek apropóján ajánljuk figyelmükbe a 2011 márciusában készült felvételt, amelyen Spiró György beszél Andrzej Wajda Menyegzőjéről.

Litera TV

Spiró György felolvas

Spiró György új novelláskötetéből (Kémjelentés) a Nyom című írását olvassa fel a Litera TV-ben.

Videó

Spiró György: A novella akkor jó, ha igaz

Kémjelentés címmel a Könyvhétre jelent meg Spiró György új novelláskötete. Spiró életművében izgalmasan válik el egymástól a kisepika és a nagyregény. Milyen respektje van a novellának a magyar irodalomban? Miért nehéz műfaj a novella? Kik a legjobb novellisták? Mennyiben azonos az elbeszélő a főhőssel? - Videóinterjú Spiró Györggyel.

Libri Szalon: Spiró György

A Könyvesztivál Libri Irodalmi Szalonjában Jánossy Lajos beszélgetett Spiró Györggyel.

hirdetés