hirdetés
2006. július 13.

Szabadpolc

SZABADPOLC

Ifjúságunk, e zöld vadon

Tóth Krisztina: Felhőmesék; Acsai Roland: A betondzsungel könyve; Szívlapát

Három kötet a gyermek- és ifjúsági irodalom irányából: Tóth Krisztina: Felhőmesék, Acsai Roland: A betondzsungel könyve és a Szívlapát (szerk. Péczely Dóra). – A Litera szabadpolcára Stermeczky Zsolt Gábor válogatott.

Szabadpolc

Ölbéli mesék, versek, játékok

A gyerekek már életük harmadik-ötödik hónapjában ráéreznek a cselekvés, a „történtetés” örömére – addigra túl vannak az evés, a nézés és a nevetés mint újdonság gyönyörén. Tamás Zsuzsa nézett szét az újabb gyerekkönyvek között.
hirdetés

Kritika

Amikor a kevés a sok

Berg Judit: Maszat játszik, Pagony; Böszörményi Gyula: Emberke színe, Csimota; Finy Petra: A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány, Csimota; Boldizsár Ildikó: Királylány születik, Naphegy, 2009

A „kevesebb több lenne” aranyszabály a legkisebbeknek szóló könyvek esetében valahogy úgy redukálódik: a kevés a sok. Vagyis az épp elég. És a kevéssel eleget mondásnak képességét elsajátítani egyáltalán nem könnyű feladat. - Tamás Zsuzsa négy gyerekkönyvet válogatott szabadpolcára.

szabadpolc

3 délután – 3 könyv

Benedek Szabolcs: Rózsakereszt avagy kalandregényes tanulóéveink, Győrffy Ákos: Nem mozdul, Ménes Attila: Egy délután Noémivel

A mozdulatlanság titka a hipergyors mozdulat.

Szabadpolc gyerekeknek

Nyulász Péter, Podmaniczky Szilárd, Lackfi János és Tarcsai Szabó Tibor könyvéről

Tamás Zsuzsa szabadpolcára négy könyvet választott az ünnepi könyvheti kínálatból.

szabadpolc

Alkalmazott. Irodalom?

Pajor Tamás: Kötetlen kötet, Jószöveg Műhely, 2007; Sztevanovity Dusán: Csak szöveg, Partvonal Kiadó, 2007

A Neurotic egykori, az Ámen mai énekesének, illetve a Zorán-dalok szövegíró társszerzőjének könyvét tartja kezében az olvasó...

szabadpolc

Képsorokból álló művészet?

Scott McCloud: A képregény felfedezése, Jérôme Schmidt – Hervé Martin Delpierre: Manga, Chuck Austen – Hiroki Otsuka: Nyári srácok No. 1, M. Alice LeGrow: Bizenghast No. 1

Az anime és a manga világa már nevetésre sem késztet, annyira idegen és hatástalan rám nézve, hogy csak csodálkozom az európai népszerűségén.

Leporelló, leporoló, Manolito

Gyerekkönyvek korhoz igazítva

A Könyvfesztivál idején kapható új gyerekkönyvek közül mutatunk be néhányat, leporellóktól a hagyományok leporolásán át Manolitóig; vagyis a legkisebbeknek szánt nézegetnivalóktól (a Naphegy Kiadó Böngésző-sorozatától) egy klasszikus mesén (Alice Csodaországban) és a klasszikus mesei hagyományokra támaszkodó mesekönyvön (Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék) a más, de szintén nagy múltra visszatekintő, gyerekszáj-monológok humorát idéző Manolito-történetekig – figyelembe véve a megcélzott olvasóközönség életkori sajátosságait.

Négy újabb verseskötetről

Szabadpolc

Bodor Béla recenziója négy verseskötetről: Aczél Géza: (vissza)galopp (Jelenkor Kiadó, Pécs, 2007); Babiczky Tibor: Levegővétel (Alexandra Kiadó, Pécs, 2007), Havasi Attila: 1001 magányos rinocérosz (Alexandra Kiadó, Pécs, 2007) és Király Levente: Nincs arany közép (Magvető Kiadó, 2007) című, a Könyvfesztiválon debütáló verseskönyveiről.

Ördögök, medvék, egerek – no meg a Halál

Négy könyv a mesék polcáról

A pelevári bazár hangulatos leírása a könyv csúcspontja, innentől valóban minden történésnek különös súlya van, hihető minden szó – működni kezd az a teremtett világ, amelyben ettől kezdve teljesen lényegtelenné válik, hogy a hősök egerek, patkányok, ürgék vagy éppen szegény legények és királyfik.

Szabadpolc

Miles, Marlon és Bob

Miles Davis & Quincey Troupe: Miles. Önéletrajz, Park, 2004; Marlon Brando: E dalra tanított anyám, Európa, 2006; Bob Dylan: Krónikák, Park, 2005

A ma oly divatos önvallomások tengerében az utóbbi években megjelent három gyöngyszem is. Három legenda, Miles Davis, Marlon Brando és Bob Dylan önéletrajzi művét tartja kezében az olvasó. 

szabadpolc

Az erő három színe

Bajtai András: Az átlátszó város; Nemes Z. Márió: Alkalmi magyarázatok a húsról; Sopotnik Zoltán: Az őszinteség közepe

A kilencvenes években tetőző retorikus lírai megszólalások után, úgy látszik, megérkezünk egy újfajta eleganciába és érzékenységbe. Olyan személyes hangok látszanak teret nyerni, melyek nem mellőzik a gondolatiságot, ám konzekvensen kerülik a pátoszt.

szabadpolc

Orális fixáció 2

Mindmegette; Bächer Iván: 150 év; Kulinária – európai konyhaművészet

A szakácskönyv mégis csak könyv, jobb esetben egy érzéki tárgy testtel, szaggal, képekkel, és akkor a beltartalomról most nem is beszélek – nekem egy könyv sohasem lesz ciki, abban a galaxisban nőttem fel, de azért benne vagyok a másikban is. 

szabadpolc

A Mészöly-kánon rendje, új határvonalak nélkül 

Két Mészöly-monográfiáról – Görözdi Judit: Hangyasírás, csillagmorajlás, Kalligram, 2006; N. Tóth Anikó: Szövegvándor, Kalligram, 2006 

2006-ban Görözdi Judit és N. Tóth Anikó monográfiáival bővült a Kalligram impozáns, akár sorozatnak is tekinthető vállalkozása, kérdés azonban, vajon igazolni tudja-e a két újabban napvilágot látott kötet önmaga – kissé talán szigorú szóhasználattal élve – „létjogát”.

szabadpolc

Gyerekkönyvet adni, kapni

Illemtan gyerekeknek, Magvető; Berg Judit: Micsoda idő!, Tündér biciklin; Kiss Ottó: Emese almája, Pagony-PxB

Együtt mulathat olvasni tudó és felolvasást hallgató felnőtt s gyerek egyaránt, hogy aztán együtt fújják Aliz néni rendületlen nyugalommal vissza-visszatérő, szállóige-gyanús formuláját: „Ezt mondom neked én is, édes gyermekem.”
hirdetés