hirdetés
2017. március 2.

Szabó Magda 100

LiteraTV

Szabó Magda 100

Ma 100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Rá emlékezünk ezzel a videóval. Tekintsék meg a Petőfi Irodalmi Múzeum 2005. október 5-ei felvételét, amelyen Szabó Magda mond köszönőbeszédet a tiszteletére egybegyűlteknek. – LiteraTV.

OTT JÁRTUNK

Szabó Magda, a kunfajta nagyszemű lány

Az Olvasás Éjszakája nem feledkezett el az idén 100 éve született Szabó Magdáról. Az írónővel kapcsolatos személyes élményeit, emlékeit Szabó T. Anna osztotta meg a hallgatósággal Juhász Anna társaságában. Az estét Pion István költő vezényelte le. Ott jártunk.

hirdetés

HÍR

Annyi titkom maradt.... - Szabó Magda-kiállítás nyílik

100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Születésének évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítást rendez.

HÍR

LE SILHOUETTE - Dialógus a női identitásról a Szabó Magda-centenárium keretében

A Szabó Magda-centenárium alkalmából 2017. május 30. és 31. között kerül sor a Római Magyar Akadémia Dialógus a női identitásról című kétnapos programsorozatára a Falconieri palotában. A érdeklődők kedden Valentina Murabito fotós, Szabó Magda által is inspirált pop-up kiállítását, illetve Szabó István Az ajtó című filmjét tekinthetik meg. Szerdán két szekcióból álló kerekasztal-beszélgetés során az olasz és magyar irodalmi élet kiemelkedő személyiségei a női identitás kortárs irodalomban betöltött szerepéről beszélgetnek. Május 31-én a programokat Kézdy Luca hegedűművész koncertje zárja.

Írók írókról

Ez volt a feladata - Háy János Szabó Magdáról

Amúgy semmi más nem volt fontos számára, csak a művek. Rettenetes körülmények között lakott a Júlia utcában, famintás kopott linóleum, lópokróccal letakart kanapé. Nem érdekelték a külsőségek. - Írók írókról sorozatunkban Háy Jánost kérdeztük Szabó Magdáról.

Netnapló

Bahget Iskander fotónaplója 3.

Bahget Iskander - 2012. október 3.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs magyar írókról. Ezen a héten Bahget Iskander fotóit tekinthetik meg a Forrás folyóirat alkotóiról, 1979-től máig. A harmadik napon a lap szélesebb köréhez tartozó szerzők portréit láthatják.

Cili és Dódi

2011. október 5. – Tarján Tamás

Aki tudja, a Für Elise szerint kicsoda Cili: Bogdán Cecilia – a Dánica ulicából –, s kit rejt az elváltoztatott kézírással rótt Dódi, az tudja azt is, amit később csupán szavak nélkül és tekintettel köszönhettem meg a levlap küldőjének. - Tarján Tamás netnaplója.

Íróportrék

Megtartott idő - Írónaptár III.

Ha van a Literának Karácsonyfája, rakjuk most oda alá Burger fényképeit is, ezeket a fotókat, amelyekkel visszanéznek ránk költők és írók, arcok, akik már nincsenek közöttünk. - Burger Barna portrénaptárának utolsó oldalait lapozhatják.

Az Európa kiadó ajánlata

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó

Az írónőnek a minden élőlény iránti szeretetét kívánta megmutatni örököse, Tasi Géza, közreadva a hagyatékban fennmaradt – sokszor rajzokkal kísért – leveleket, amelyekben egy csíkos kiscica meséli el emberi hangon a szomszédoknak, milyen is íróéknál a macskaélet.

Hír

Szabó Magda Ókút és A pillanat című regényei franciául

Szabó Magda kilenc franciául megjelent regénye után két újabb regényt is kiad a Vivian Hamy kiadó: az 1970-es Ókút és az 1990-es A pillanat (Creusais) című regények Chantal Philippe fordításában jelennek meg.

hangoskönyv-kritika

Az ideális hang - Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

„Tény, hogy a hangoskönyv jó találmány, ám úgy tűnik, Szabó Magda könyvét mégis érdemesebb könyv-formában olvasni – hiszen a három hang közül csak egyet sikerült igazán eltalálni az alkotóknak. Ugyanakkor [...] nagyszerű regény, amit érdemes meghallgatni is akár.” − Róbert Katalin írása.

Végső búcsú Szabó Magdától

Budapesti temetés

Szabó Magdától ma vesznek búcsút Budapesten, a Farkasréti temetőben; az író hamvainak egyik felét a fővárosban helyezik végső nyugalomra, míg földi maradványainak másik részét a debreceni köztemetőben december 1-jén kísérték utolsó útjára.

Szabó Magda: Bárány Boldizsár

Verses mese Kubik Anna előadásában

Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét a Mojzer Kiadó és a Kossuth Kiadó közös gondozásában megjelenő hangoskönyvek között jelentették meg. A cikkben ebből hallhatók részletek.

Szabó Magda: Tündér Lala

Für Anikó előadásában

A magyar meseirodalom egyik legszebb darabján nemzedékek nőttek fel. Készüklt belőle film, most éppen Szabó Árpád rendezésében 3D-s animációs filmként igyekeznek újjáéleszteni, a Mojzer Kiadó és a Kossuth Kiadó jóvoltából pedig MP3 formátumú hangoskönyvben is élvezhetjük. A kíváncsi Lala királyfi kissé felfordítja Tündérország megszokott rendjét...

Emberi, szükségszerűen emberi

Háy János Szabó Magdáról

Szerettem, hogy szeret, nem szerettem, hogy csak keveseket, bár jobbára már meghaltak, akiket szerethetett. Szerettem, hogy megbecsüli az olvasóit, nem szerettem, ha például olvasók gyerekeit megáldotta, mintha ő volna Teréz anya.
hirdetés