hirdetés
2016. augusztus 23.

Szigorúan titkos

Szigorúan titkos

Dargay Emília: Apokrif Arnold jelentése az Idiómák Földjéről, 1956-ban

(Az ellen-elbeszélés szigete)

Tudja, Arnold, van egy mese, amiből ez az egész ország kibújt. Nem tudom, ismeri-e? Mert csak így és ez által ismerheti jól ezt a nációt. – A Litera Szigorúan titkos című nyílt pályázatán megosztott harmadik díjat nyert művet olvashatják.

Szigorúan titkos

Takács Máté: Értelmi szerző

Felakasztanak. Fáj. Húzza a bőrömet, és iszapos homokszín lett minden, mint amikor gyerekként belegázoltunk a Kövicsesbe, és felkavartuk az alját. Lefelé és felfelé is húz egyazon erő. Egy nő dúdolását hallom. – A Litera Szigorúan titkos című nyílt pályázatán megosztott harmadik díjat nyert művet olvashatják.

hirdetés

Szigorúan titkos

Jassó Judit: TA élete és halála

A temető kijáratánál megáll és elgondolkodik, ízület hiányában a csontjai hangtalanul mozdulnak egymáson. Egy fiúcska jön az anyjával, bumszli csokor virágot hoznak, TA tüsszentene, ha lenne mivel, de az orra helyén érzi a gödröt, odanyúlni sem érdemes... – A Litera Szigorúan titkos című nyílt pályázatán megosztott harmadik díjat nyert művet olvashatják.

Szigorúan titkos

Mató Zsófia: Legyen Kocsis

Legyen Kocsis, vágja rá határozottan. A vele szemben ülő tiszt arca szenvtelen, Tárnoki fejében a gyöngyösi gyerekkor képei pörögnek, különösen a Kocsis Gyurival szervezett kirándulások emlékei. Csodálkozik magán, hogy ebben a helyzetben is el tud kalandozni a figyelme.  – A Litera Szigorúan titkos című nyílt pályázatán megosztott harmadik díjat nyert művet olvashatják.

Szigorúan titkos

Szántó Péter: Haiku a herékre*

Itt, az átjáróházban tartóztatta le Apámat, Szántó Tibort, a folyóirat akkor 28 éves főszerkesztőjét egy költő és nyolc másik ávós. – Szántó Péter írását olvashatják, amely a Litera Szigorúan titkos című pályázatának különdíját kapta.

Szigorúan titkos

Szilágyi Eszter Anna: Jancsi és a Láthatatlanok

A célszemély felöltözött, a helyzet hirtelen mintegy helyzetbe hozta, szerintük ez egy 'történelmi pillanat' lett. Most akkor mégsincs vége?, kérdezte J., de P. Jóska káromkodott és leemelte a kőoltárról. – A Litera Szigorúan titkos című nyílt pályázatán indulók '56 valós vagy fiktív ügynöki aktáit dolgozták fel. A pályázat legjobbja Szilágyi Eszter Anna írása lett.

Szigorúan titkos

Simon Márton: Leirat

Aznap éjfélre ért haza, két vekni kenyérrel a hóna alatt, én már halálra aggódtam magam, ő meg csak megállt itt a konyhaajtóban, és annyit mondott, ledöntötték a Sztálint a Hősök terén, és csillogott a fekete, rövid bőrkabátja, amit akkoriban hordott, a nyakában lógó fotóstáskájával együtt, sose felejtem el. – A Litera Szigorúan titkos című programjában írók fiktív és valós ügynöki aktákat tártak fel '56-ból. Simon Márton szövegét olvashatják.

Szigorúan titkos

Solymosi Bálint: Egy stencilgép története

A helyzetet, a szűken vett történelmi kort tekintsük bűnösnek? Ami bűnöket teremt? Vagy illúzió létének ez a formája, ahogy illúzió számára a rendszerváltozás utáni kor is? – A Litera Szigorúan titkos című programjában fiktív és valós ügynöki aktákat tártak fel az írók '56-ból. Solymosi Bálint szövegét olvashatják.

Szigorúan titkos

Kemény István: Poszt

Lehet, hogy a pokolban van? Számára ez a pokol? De akkor én is a pokolban vagyok? Vagy ez csak az ő pokla? Nekem másik poklom van? Vagy nincs is poklom?  – A Litera Szigorúan titkos című programjában fiktív és valós ügynöki aktákat tártak fel az írók '56-ból. Kemény István szövegét olvashatják.

SZIGORÚAN TITKOS

Grecsó Krisztián: Isten-hiány

(jelentés-részlet)

A reménytelenség az én legfőbb irályom, nincs más utam, mint nem bízni benne, hogy jobb lehet. Nem hinni benne, hogy győzhetnek. – A Litera Szigorúan titkos című programjában fiktív és valós ügynöki aktákat tártak fel az írók '56-ból. Grecsó Krisztián szövegét olvashatják.

Litera-díj

Mán-Várhegyi Réka: Előre jelentést gyanútlanul

Egy szót sem olvasok el, ebben következetes vagyok. Szakember állítása szerint mindez meg sem történne, ha apám anyagát a hivataltól megkérem és végigolvasom, akkor nem írná le a kislány ugyanazt. – A Szigorúan titkos című pályázat győztes művét olvashatják a Litera-díjas Mán-Várhegyi Rékától.

Litera-díj

Jelentés a lélekről – A zsűri értékelése

Mán-Várhegyi Réka írása a legprecízebb zavar. Lélektani novella, amely fokozatosan alakul át emlékezésre felszólító, irodalmi óriásplakáttá. – A Litera-díj idei nyertese Mán-Várhegyi Réka. A Szigorúan titkos című pályázatot a Litera egykori gyakornokaiból álló zsűri, Fülöp Enikő, Szmerka Dániel és Tóth Anikó bírálta el. Az értékelést olvashatják. 

Galéria

Szigorúan titkos – Díjátadó képekben

A Litera 2016. október 14-én adta át tizenegyedik alkalommal a Litera-díjat a Margó Fesztiválon, a Teslában. A díjátadón Valuska Gábor fotózott. A képek mellett beleolvashatnak a pályaművekbe és a két zsűri indoklásába is.

Litera-díj

Mán-Várhegyi Réka Litera-díjas!

A Litera az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére október 14-én este rendezett nagyszabású díjátadó esten jelentette be idei díjazottjait a Teslában. A Litera-díjat Mán-Várhegyi Réka nyerte el. A nyílt pályázatban a zsűri nem adott ki első díjat, a második Szilágyi Eszter Anna novellája lett.

hirdetés