hirdetés
2006. május 6.

Színház

Részlet

Darida Veronika: Eltérő színterek – Nagy József színháza (részlet)

Nagy József a kortárs mozgásszínház egyik megkerülhetetlen képviselője, koreográfus-rendező-előadóművész. Darida Veronika kötete a vajdasági származású, évtizedek óta Franciaországban (is) élő és alkotó művész monográfiája. Ebből olvashatják most a bevezető fejezeteket.

Felhívás

Támogassa Békés Pál Félőlényének angliai bemutatóját

A Félőlény (frightbite) angol nyelvű bemutatójára készülnek az Egyesült Királyságban. Az előadás közösségi finanszírozással jön létre. A támogatásokat szeptember 6-áig várják.

hirdetés

Díj

Az Acsai Roland nó-drámájából készült előadás nyerte az RS9 fődíját

Acsai Roland modern nó-drámája alapján a Ziggurat Project által Kalmár Ákos rendezésében készült darab, az Esumi és Asao, elnyerte az RS9 Színház Off Fesztiváljának fődíját a hétvégén. 

Részlet a kötetből

Deres Kornélia: Képkalapács

A 19. század során a fáklyákat, gyertyákat és olajlámpákat váltó, Európa és Észak-Amerika színházaiban elterjedő gázvilágítás például egyszerre vetett fel kérdéseket a közönség és a színészek pozícióiról. – Deres Kornélia Képkalapács - Színház, technológia, intermedialitás című, a JAK-füzetek sorozatban megjelent kötetéből olvashatnak részletet.

Ott jártunk

Mint a könyökvédő - Nádasdy 70. az Örkényben

Nádasdy Ádám február 15-én töltötte be a 70. életévét. A szerzőt új kötetének bemutatójával köszöntötte a Magvető Kiadó az Örkény Színházban. Barátai, tanítványai és tisztelői körében, ajándékként vette át az elmúlt hét év költészeti alkotásaiból összeállított,  Nyírj a hajamba című kötetet. - Ott jártunk.

Videó

Szigeti László a Mercedes Benz bemutatójáról

Esterházy Péter Mercedes Benz című kétrészes történelmi revüjét, mely a pozsonyi teátrum megrendelésére született, 2017. január 7-én mutatták be a Szlovák Nemzeti Színházban. Szigeti Lászlóval, a pozsonyi Kalligram Könyvkiadó vezetőjével Szabó G. László beszélgetett a bemutatóról, a darabról és Esterházy Péterről. A videót Sólyom András készítette.

Ott jártunk

A dzsungel New Yorkban

A dzsungel könyve egy olyan anyag, melyben egyszerre jelenik meg a mai magyar kortárs zene és a magyar nyelv. Ráadásul olyan értékeket képvisel a történet, amely napjaink legégetőbb kérdéseit boncolgatja – A New York-i Pilvax Player és a békéscsabai Jókai Színház ma mutatja be A dzsungel könyve című zenés darabot New Yorkban. Ott jártunk.

POSZT

Forró bádogtető a te országod

Beszámoló a Pécsi Színházi Találkozóról 3.

Ami a díjakat illeti, úgy gondolom, a zsűri döntése korrekt és vállalható. Zsótér Sándor kecskeméti rendezése, a Macska a forró bádogtetőn (legjobb előadás) és Horváth Csaba A te országod című munkája (legjobb rendezés) is erős, összetéveszthetetlen rendezői világot jelenít meg, jó társulattal. – Turbuly Lilla harmadik bejegyzését olvashatják az idei POSZT-ról.

Interjú

Závada Péter: Shakespeare magáért beszél

Azt hiszem, nem véletlenül számít máig az egyik legnépszerűbb klasszikusnak. Mindig találnak benne valamit a rendezők, ami érvényes tud lenni az adott korra. – Március 18-án mutatják be a Katona Kamrában Shakespeare Ahogy tetszik című darabját, melynek szövegkönyvét Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával Závada Péter írta. ˜Őt kérdeztük a készülő előadásról.

Színház

Nincs menekvés

Dosztojevszkij az emberi lélek végtelen mélységeibe ereszkedik. Az előadás ezt a belső világot szándékozik ábrázolni, a szereplők lélektani folyamatait és állapotait próbálja formába önteni a test és a szöveg képiségén keresztül – mondja Horváth Csaba rendező a Forte Társulat Szkénében látható Bűn és bűnhődés-előadásáról. Ott jártunk.

Interjú

Szöllősy Judy: Az egyetlen igazán szabad ember, akit ismerek

Az ő filozofikus iróniája, felszabadító játékossága és ugyanakkor mély komolysága együtt rendkívül gazdag, lenyűgöző – és mindez nagyon közel áll hozzám. – Szöllősy Judy Esterházy Péter szövegeiből készült színpadi adaptációját ma mutatják be a Spinoza Színházban. A darab szerzőjét kérdeztük. 

Pályázat

Drámaíró pályázat Katona József tiszteletére

A kétszázhuszonöt éve született Katona Józsefre emlékezve – Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával – drámaíró pályázatot hirdet a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója és a Kecskeméti Katona József Színház. A benyújtás határideje: 2016. május 31.

Hír

Spiró György lett a Szegedi Nemzeti Színház új művészeti vezetője

Keszég László, a miskolci színház 46 éves rendezője lett a Szegedi Nemzeti Színház új főrendezője és Spiró György Kossuth-díjas író, költő, műfordító a teátrum új művészeti vezetője. Az új vezetőket Botka László polgármester és Gyüdi Sándor főigazgató mutatta be kedden a városházán.

Interjú

Horváth Csaba: Ott van a gombóc az ember torkában

Tarnál nincsenek ideológiák, ő ingerszegény környezetben élő emberek természetrajzát, történeteit írja le csodálatosan. Ezen ingerszegény környezethez képest ábrázolja a hősök lelki nyomorát... – Horváth Csabával, a Forte Társulat rendezőjével a két legújabb előadás, a Bűn és bűnhődés, valamint A te országod kapcsán Kirilla Teréz beszélgetett.

Interjú

Orbán János Dénes: Fekete-fehér játék

Hatvanitól jutottam el Goethe Faustjáig és nem fordítva, a Faustot már ennek szemszögéből olvastam. Azaz Faust nekem már „eleve” magyar volt, de persze a németet is egy csodának tartom. – Orbán János Dénessel a debreceni Csokonai Színházban bemutatott és november 28-án ismét színre kerülő A magyar Faust című drámájáról beszélgettünk.

hirdetés