hirdetés
2006. május 6.

Színház

Karácsony 2018

Máté Gábor: Az se baj, ha jó bohóc is a rendező

Gábor Miklós dán királyfiként szőke parókában, fekete harisnyanadrágban viselte a vele megesett sok igazságtalanságot. Amikor az a bizonyos „négy százados” felemelte valami pajzsra a halott hőst – akit ugye orvul, csellel szúrtak halálra –, kibuggyant a könnyem. – A nemrég megjelent Színházi naplók szerzőjét, Máté Gábort Nagy Gabriella kérdezte.

Ott jártunk

Kinyílt a Fórum drámaantológiája

Megjelent a 2017/2018-as Nyílt Fórum pályázatán fejlesztett nyolc dráma antológiakötete. Megjelenését a 11 szerző és mentoraik ünnepelték: POSZT-os felolvasószínház-részletek vetítésével, rövid beszélgetésekkel a szövegek alakulásáról, a munkafolyamatról, és a drámák későbbi sorsáról. A kötet bemutatóján jártunk.

hirdetés

Magyar ballada

Bartók Imre: Rebeka

...csak ültök a suli udvarán, és azt a másfél méteres varjút bámuljátok. „Kár!, Kár!” (Nevet, aztán a közönséghez) Megható látni az ifjúságot, mintha egyetlen, hatalmas város volna, egymásba nyíló utcák ezreivel. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Bartók Imre a Vörös Rébékre született művét olvashatják.

Magyar ballada

Kortárs drámák Arany-balladákra

Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes Arany János balladáinak témáira írt egyfelvonásost. 2018. június 10-én, 19:30-kor a PIM-ben Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge részleteket ad elő a művekből, a zsűri pedig bejelenti döntését.

Arany 2.0

Indul a Litera Arany-programjának 2. felvonása

Arany balladáinak témájára születő új magyar drámai művekkel és a fiatal generációkat aktivizáló, Arany János életének helyszínein forgatott filmmel folytatja az Arany-életmű feldolgozását a Litera. A Magyar ballada drámaverseny eredményhirdetése június 10-én lesz, a Margó Fesztiválon, a bemutatók ősszel várhatók.

Részlet

Darida Veronika: Eltérő színterek – Nagy József színháza (részlet)

Nagy József a kortárs mozgásszínház egyik megkerülhetetlen képviselője, koreográfus-rendező-előadóművész. Darida Veronika kötete a vajdasági származású, évtizedek óta Franciaországban (is) élő és alkotó művész monográfiája. Ebből olvashatják most a bevezető fejezeteket.

Felhívás

Támogassa Békés Pál Félőlényének angliai bemutatóját

A Félőlény (frightbite) angol nyelvű bemutatójára készülnek az Egyesült Királyságban. Az előadás közösségi finanszírozással jön létre. A támogatásokat szeptember 6-áig várják.

Díj

Az Acsai Roland nó-drámájából készült előadás nyerte az RS9 fődíját

Acsai Roland modern nó-drámája alapján a Ziggurat Project által Kalmár Ákos rendezésében készült darab, az Esumi és Asao, elnyerte az RS9 Színház Off Fesztiváljának fődíját a hétvégén. 

Részlet a kötetből

Deres Kornélia: Képkalapács

A 19. század során a fáklyákat, gyertyákat és olajlámpákat váltó, Európa és Észak-Amerika színházaiban elterjedő gázvilágítás például egyszerre vetett fel kérdéseket a közönség és a színészek pozícióiról. – Deres Kornélia Képkalapács - Színház, technológia, intermedialitás című, a JAK-füzetek sorozatban megjelent kötetéből olvashatnak részletet.

Ott jártunk

Mint a könyökvédő - Nádasdy 70. az Örkényben

Nádasdy Ádám február 15-én töltötte be a 70. életévét. A szerzőt új kötetének bemutatójával köszöntötte a Magvető Kiadó az Örkény Színházban. Barátai, tanítványai és tisztelői körében, ajándékként vette át az elmúlt hét év költészeti alkotásaiból összeállított,  Nyírj a hajamba című kötetet. - Ott jártunk.

Videó

Szigeti László a Mercedes Benz bemutatójáról

Esterházy Péter Mercedes Benz című kétrészes történelmi revüjét, mely a pozsonyi teátrum megrendelésére született, 2017. január 7-én mutatták be a Szlovák Nemzeti Színházban. Szigeti Lászlóval, a pozsonyi Kalligram Könyvkiadó vezetőjével Szabó G. László beszélgetett a bemutatóról, a darabról és Esterházy Péterről. A videót Sólyom András készítette.

Ott jártunk

A dzsungel New Yorkban

A dzsungel könyve egy olyan anyag, melyben egyszerre jelenik meg a mai magyar kortárs zene és a magyar nyelv. Ráadásul olyan értékeket képvisel a történet, amely napjaink legégetőbb kérdéseit boncolgatja – A New York-i Pilvax Player és a békéscsabai Jókai Színház ma mutatja be A dzsungel könyve című zenés darabot New Yorkban. Ott jártunk.

POSZT

Forró bádogtető a te országod

Beszámoló a Pécsi Színházi Találkozóról 3.

Ami a díjakat illeti, úgy gondolom, a zsűri döntése korrekt és vállalható. Zsótér Sándor kecskeméti rendezése, a Macska a forró bádogtetőn (legjobb előadás) és Horváth Csaba A te országod című munkája (legjobb rendezés) is erős, összetéveszthetetlen rendezői világot jelenít meg, jó társulattal. – Turbuly Lilla harmadik bejegyzését olvashatják az idei POSZT-ról.

Interjú

Závada Péter: Shakespeare magáért beszél

Azt hiszem, nem véletlenül számít máig az egyik legnépszerűbb klasszikusnak. Mindig találnak benne valamit a rendezők, ami érvényes tud lenni az adott korra. – Március 18-án mutatják be a Katona Kamrában Shakespeare Ahogy tetszik című darabját, melynek szövegkönyvét Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával Závada Péter írta. ˜Őt kérdeztük a készülő előadásról.

hirdetés