hirdetés
2006. május 6.

Színház

hír

A március 21-én elkezdődött Deszka Fesztivált Borbély Szilárd emlékének ajánlják

Március 21-én, pénteken Debrecenben megkezdődött a kortárs magyar drámáknak szentelt programsorozat, amelyen idén mintegy 30 produkciót láthat a közönség magyarországi és határon túli színházak előadásában.

OTT JÁRTUNK

Dido, Rükverc és Fanyar ódium a vasfüggöny mögött

Kortárs Felolvasószínházi Fesztivál

Ám a sikeres kaposvári előadásokkal és kiegészítő programokkal, filmvetítéssel, lemezbemutató koncerttel és beszélgetésekkel színes fesztivál mégsem Rippl-Rónai városában ért véget! A kassaiak Didója, a szabadkaiak Fanyar ódiuma, valamint a három tájolásban jártas társulat közös Rükverce pompásan átbuszozott Szerbiába. - Bárdos Deák Ágnes tudósítása.

hirdetés

HÍR

C!RCA (Aus): S - Új cirkusz

S mint selymes, spontán, süppedős, sírós, spirális, sikamlós. S mint stb., rizikós, lélegzetelállító mozdulatok, csupa izomból. - 2013. május 30-án, 31-én és június 1-jén 20.30-tól látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában a C!RCA nevű brisbane-i társulat S című előadása.

Színház

Találkozás a Dohány utcai seriffel

A Dohány utcai seriff azt a folyamatot mutatja be, ahogy a magyar társadalom eljutott a zsidóviccektől hatszázezer magyar zsidó halálba küldéséig... - Mohácsi János előadásáról, amely a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban látható, Kiss Yudit írt.

INTERJÚ

Ráció vagy morál

A premier tavaly a Rumbach Sebestyén utcai elhagyatott zsinagógában volt. A Harminchatok előadása, drámai rítusa egy esemény-szemléletű színházba vonta be a nézőket, a játszó és nem játszó civileket egyaránt. Most a Trafó színpadán (május 7-én és 8-án) láthatjuk újra valós közösségi élményként az igaz emberek és az álmessiás történetét. Boross Martin rendezővel Kovács Gabi beszélgetett.

HÍR

Háy János darabja nyerte a Magyar Drámaíró Versenyt

2013. március 22. és 24. között gyorsasági Magyar Drámaíró Versenyt rendeztek Békéscsabán. A verseny meghívott résztvevői - Háy János, Kiss Judit Ágnes és Podmaniczky Szilárd - egy éjszaka alatt írták meg művüket, melyek közül Háy János: Ázsiavíziós dalfesztivál című darabja bizonyult a legjobbnak. 

Interjú

Székely Csaba: A boldogság elutazott erről a vidékről

Régóta foglalkoztat, hogy mit jelent jónak lenni egy rossz rendszerben, és ebből a darabból valami olyasmi derül ki, hogy csak akkor úszhatod meg tiszta lelkiismerettel, ha nem vagy egészen normális. - Székely Csaba a BBC díja, a Szép Ernő-jutalom és a Vilmos-díj után a POSZT-on is aratott. Bányavirág című darabjának marosvásárhelyi előadása elnyerte a színházi találkozó fődíját. Vele beszélgettünk.

Hír

A Bányavirág a legjobb előadás a POSZT-on

Szombat este kiosztották az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díjait. A legjobb előadás díját Székely Csaba Bányavirág című darabja nyerte a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadásában. Még számos produkciót díjazott a zsűri, melynek döntését olvashatják most oldalunkon.

Színházi Világnap

John Malkovich üzenete a Színházi Világnapon

Március 27-én, ma este az előadások előtt Magyarországon is felolvassák az ünnep ez évi üzenetét a színházakban. A Nemzetközi Színházi Intézet John Malkovich amerikai színművészt kérte fel, hogy írjon köszöntőt a világnapra.

Interjú

Tasnádi István: Talált történetek

Tasnádi István műfajilag sokoldalú, burleszktől a tragédiáig, a saját ötletből írt művek mellett adaptációkat, népszerű bulvár darabokat is jegyez. Rendez is, főleg saját drámáit. A Bárkán néhány hete mutatták be Vidovszky György rendezésében az EastBalkánt, melyet maga kutatta dokumentumokból írt. Ennek kapcsán beszélgetett vele drámaírói módszereiről Lőkös Ildikó. 

Interjú

A kéz, ami ír

Háy János saját novelláskötete, A bogyósgyümölcskertész fia alapján írta a színdarab szövegét, ami megihlette Lovasi Andrást és a Kiscsillag zenekart. A darabot december 9-én mutatják be a kaposvári Csiky Gergely Színházban, Göttinger Pál rendezésében. Mészáros Csilla interjújának részletét közöljük a színház jóvoltából.

Hír

Fókuszban a dokuszínház

November 26. és december 3. között Fókuszban a dokuszínház címmel tizedik alkalommal rendezik meg a Kortárs Drámafesztivál Budapest színházi találkozót. A hazai és külföldi dokuszínházi előadások mellett nemzetközi konferenciára is sor kerül a témában, a hagyományos programban látható lesz három magyar bemutató, valamint - mások mellett - Nádas Péter Szirénének és Závada Pál Magyar ünnep című darabja is.Ott jártunk

Komilfó drámafesztivál

Magyarországon viszonylag kevés a színházi zaj, lusta, túl illedelmes, jól nevelt a polgári közönség, és a színházi vezetők szeretnek alkalmazkodni társadalmi-politikai környezetükhöz... - Február 9. és 13. között zajlott a Deszka, a Kortárs Magyar Drámák Fesztiválja Debrecenben. Pozderka Judit tudósítását olvashatják.

Hír

A Magyar Dráma Napja 2010

127 éve szeptember 21-én, Az ember tragédiája ősbemutatójának napján ünnepeljük a Magyar Dráma Napját. Ez alkalomból kerül sor az idei Szép Ernő-díjak és a Dramaturg Céh Az Évad Legjobb Drámájáért járó díjának átadására.

Jelenkor 2010/3.

Nádas Péter: Szirénének

Nádas Péter szatírjátékának részletét ajánljuk a Jelenkor márciusi lapszámából. A darab a Ruhr 2010 Fesztiválra készült, amelyre hat jeles európai szerző írt darabot az Odüsszeia egyes témáira.

hirdetés