hirdetés
2016. március 25.

Szlovák díszvendégség

Könyvajánló

Alexandra Salmela: Mimi és Liza

Furcsa, soha nem gondoltam volna, hogy valaki fekete-fehér is lehet, álmélkodott Liza. De ez a kislány, Mimi, valóban fekete-fehér  volt: sápadt volt az arca, sima, fekete haja a válláig ért, fekete pólót és fehér kötényruhát viselt. − Alexandra Salmela Mimi és Liza című könyvét ajánljuk.

Könyvajánló

Alexandra Salmela: Zsiráfmama és más agyament felnőttek

Alexandra Salmela 21 meghökkentő meséjének hangulata talán egyedül Roald Dahl mesevilágával rokonítható. A történetek a felnőttek érthetetlen világával szembesülő gyermekek kérdéseit járják körül, rácsodálkozásukat mutatják be. A Zsiráfmama és más agyament felnőttek című kötetből olvashatnak részletet.

hirdetés

Interjú

Daniela Kapitáňová: Hamarosan ez is olyasmi lesz, mint az opera

Volt olyan kritikus, aki elhitte, hogy ezt a szöveget egy negyvennégy éves, törpe növésű férfi írta, aki egy tízéves gyerek szellemi szintjén van. Szidta a kiadót, hogy megszégyenít egy szellemi fogyatékost... – A Könyv a temetőről szerzőjét, Daniela Kapitáňovát Juhász Katalin kérdezte.

Könyvajánló

Alexandra Salmela: 27 – avagy halál teszi a művészt

Egy évem van, hogy híressé váljak, majd tragikusan hal álomat leljem az alkohol, a drog, egy gyilkos kór, egy szörnyű baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság következtében, hogy aztán örökké éljek rajongóim szívében. − Alexandra Salmela 27 - avagy halál teszi a művészt című könyvét ajánljuk.

Könyvajánló

Pavel Vilikovský: Első és utolsó szerelem

Szerette volna, ha a felolvasás percei mélyebb élménnyel ajándékozzák meg, csakhogy oda kellett figyelnie, nehogy dadogni kezdjen, hogy ne menjen túl közel a mikrofonhoz és megfelelő szünetet tartson a nevek között, úgyhogy végül nem maradt más a szeme előtt, csak a betűk a papíron. − Pavel Vilikovský Első és utolsó szerelem című könyvét ajánljuk.

Könyvbemutató

Németh Gábor: Ballát olvasni milyen

Ballát olvasni olyan, mintha Harry Potter kínálna meg a varázscukrából. Balla a szlováktanárok rémálma. Most, hogy le van fordítva, már a magyartanároké is. – Balla Az apa nevében című könyvét a Könyvfesztiválon Németh Gábor mutatta be. A bemutatón elhangzott szöveget olvashatják. 

Könyvajánló

Balla: Az apa nevében

– Söröm van. Én nem iszom, de két-három üveggel mindig akad itthon. Az asszony… hát, ő néha szokott inni. – Látja. Mindent megtesz, csakhogy ártson neki. Miért kell nekem, egy gyakorlatilag idegen embernek tudnom, hogy a felesége sört iszik? − Balla Az apa nevében című könyvét ajánljuk.

Hangulatjelentés

Magával vitte, ami mézízű volt

Lelkiismeret-furdalás, rutinos toporgás és keringés a murván: mennyi érdekes szerző, izgalmas könyv, amikről eddig nem hallottam,  vagy csak keveset, és ideje volna pótolni a hiányt. − Hangulatjelentés a könyvfesztivál második napjáról.

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

Körkapcsolás, halló Budapest!

Európai Írótalálkozót tartottak a budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Magyar Lettre Internationale, az Európa Pont és az EUNIC szervezésében. – Ott jártunk.

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

A szlovákok már Budán vannak! – Körkérdés 5.

Szlovákiai magyar irodalmárokat (költőket, írókat, kritikusokat, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – Sorozatunk zárórészében Tőzsér Árpád válaszait közöljük.

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

A szlovákok már Budán vannak! – Körkérdés 4.

Szlovákiai magyar irodalmárokat (költőket, írókat, kritikusokat, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – A negyedik részben Pénzes Tímea és Mizser Attila válaszait közöljük.

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

A szlovákok már Budán vannak! – Körkérdés 3.

Szlovákiai magyar irodalmárokat (költőket, írókat, kritikusokat, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – A harmadik részben Görözdi Judit és Száz Pál válaszait közöljük.

Portrék

Vajon a dalai láma úszna? – Szlovák íróportrék

Szlovák Forrest Gump, a death metal rövid története, inszomnia, magányos gyerekek, emigráns fiatalok, felbomló család, a XX. század legnagyobb borzalmai, szovjet munkatábor, eladott roma lány, biszexuális szerelmi háromszög és még sok aktuális és izgalmas téma. – Bemutatjuk az idei Könyvfesztivál szlovák vendégeit (1. rész).

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

A szlovákok már Budán vannak! - Körkérdés 2.

Az idei budapesti Könyvfesztivál díszvendége: Szlovákia. Szlovákiai magyar irodalmárokat (költőket, írókat, kritikusokat, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – A második részben Németh Zoltán és Szalay Zoltán válaszait közöljük.

hirdetés