hirdetés
2013. november 25.

Takács Zsuzsa

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: A vers születése

Che far(r)ó senza Euridice? Dov’ andró senza il mio ben? Legszívesebben eltakartam volna az arcomat, vagy észrevétlenül fölálltam volna, hogy odalépjek az ablakhoz és kinézzek a kertbe, hogy a többiek véletlenül se nézzenek rám, de moccanni sem mertem, nehogy magamra vonjam a figyelmüket. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Gluck: Orfeo ed Euridice című operájából a Ché faró senz’Euridice? áriáról és egy vers születéséről.

A Litera bemutatja

Profán gyónás

Varga Zoltán Tamás bemutatása

Az író egy percig sem szépíti a szeretet nélküli „szeretetkapcsolatot”, nem érzékenykedik, nem részletez, nem ítélkezik, és főképp nem hazudik, csak vallomásának hitelességével, érzékletességével, nyelvének tanult és ösztönös gazdagságával kívánja elnyerni az olvasó rokonszenvét. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa, Varga Zoltán Tamás költészetéről írt. 

hirdetés

A hónap szerzője

Egy filmről – Az álmodó kötéltánca

Hála Polanski remekművének, A zongoristának, s benne a főszereplő Adrien Brodynak, aki pokoli élményeit önéletrajzi regénnyé formálta, s hála Pawel Edelmannak, az operatőrnek, az üldözöttséget megélő éhen és szomjan haló, párialétre redukálódó néző végül megváltásban részesülhet. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Roman Polanski filmjéről írt.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: Ha mindent tudnék magamról, biztosan nem írnék többet

A Litera beszélgetése Takács Zsuzsával

Ha írok, végtelenül szabadnak érzem magamat. Újraélem, átírom és értelmezem az életemet. Újraszületek, anélkül a gyötrelmes gondolat nélkül, hogy újra kéne születnem. – A hónap szerzőjével, Takács Zsuzsával beszélgettünk.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: Vak Remény

Versek egy készülő kötetből

Ültem a Vak Reménnyel a körúton egy / nemrég nyílt kávézó járdára kitett billegő / asztalánál. Ültünk és beszélgettünk. / Kérdezte – milyenek az utcák a koratavaszban? – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa készülő életmű-kötetéből olvashatnak három verset.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Takács Zsuzsa

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 májusában Takács Zsuzsa a hónap szerzője a Literán.

Magasiskola

Takács Zsuzsa: A látásról

Te a feleségeddel sétálsz a Paradicsomban, / és én nem szegődhetek nyomotokba. / Modellt állok neked mégis utoljára. / A Wally, testére tapadó vizes ruhában / legbotrányosabb alkotásod lesz. - A héten születésnapját ünneplő Takács Zsuzsa versét olvashatják most Magasiskola rovatunkban.

Köszöntő

Nyugtalanító és finom

Takács Zsuzsa születésnapjára

Az álmok súlyosan beszédes világából, a psziché mélyrétegeiből hoz felszínre állandó jelleggel felkavaró, nyugtalanító lírai üzeneteket – kinek kell ez. Amiben nem is az az igazán kegyetlen, amit feltár, hanem ahogyan ezt teszi. - A 75 éves Takács Zsuzsát Keresztury Tibor köszönti. 

kritika

Három költő

Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv, Térey János: Moll, Sajó László: Magyar versek

Három különbözőképpen érett költészet. Három különböző alkotói szakaszban. Erőteljes könyvek. - Szöllősi Barnabás Szabadpolcán Takács Zsuzsa Tiltott nyelv, Térey János Moll és Sajó László Magyar versek című kötetei kritikai megközelítésben.

KÖNYVAJÁNLÓ

Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv

A bukás előérzetének verítéke véres / resebzi édesvizétől hajdan sima számat. / Teremtményeihez többé nem ragaszkodom. / sikerrel, bukással szemben közönyös vagyok. - Takács Zsuzsa Tiltott nyelv című új verseskötete a Könyvhétre jelenik meg, ebből olvashatják most nálunk A rég halott Neuner atyának című verset.

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Takács Zsuzsa

Kornis Mihály a Nyitott Műhelyben rendezett sorozatában először Petri György életművéből állított össze versportrét; majd Borbély Szilárd verseit sorolta költői nagymonológba, utána Tandori Dezső és Ferencz Győző művei következtek. Most Takács Zsuzsa verseit hallgathatják Kornis Mihály hangján.

Országos Elme

Takács Zsuzsa: Cirkuszi este

Kigyulladnak a fények. Kezdődik az előadás. A dúsan redőzött vörös függöny mögül elővágtat a műlovarnő. Fehér lovon állva, lobogó hajjal száguld körbe-körbe, kezében lobogó, a ló patkója csillagot hány. - Takács Zsuzsa írása a Litera Országos Elme című előszilveszterén hangzott el. Most Magasiskola rovatunkban olvashatják.

Országos Elme

Takács Zsuzsa: Kész cirkusz - LiteraTV

Takács Zsuzsa írása a Litera előszilveszterén és egyben 10. születésnapján hangzott el 2012. december 30-án a Trafóban. - A LiteraTV felvételét láthatják.

ALFÖLD 2012/12.

Takács Zsuzsa: Két vers Vajda János emlékére

Az Alföld decemberi számát Takács Zsuzsa két versével (Húsz év múlva, Harminc év után) és Lázáry René Sándor Osvát Kálmán elutazik című költeményével ajánljuk.

LITERA TV

Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv

A közelmúltban Nagyvizitben jártunk Takács Zsuzsánál, a vele készült életműinterjút hamarosan olvashatják, addig is ajánljuk a következő videót, amelyen a szerző olvassa fel Tiltott nyelv című versét.

hirdetés