hirdetés
2013. november 25.

Takács Zsuzsa

LAUDÁCIÓ

Fehér Renátó: Takács Zsuzsa Nagyszótár

Takács Zsuzsa Hévíz Díja elé

Takács Zsuzsának ítélték a hatodik alkalommal átadott Hévíz Irodalmi Díjat. Az elismerést a Hévíz folyóirat 2017/3. számában közölt, A Vak Remény gyöngülése című verséért kapta. Takács Zsuzsát Fehér Renátó köszöntötte.

Könyvhét 2018

Takács Zsuzsa: A Vak Remény (részlet)

Látta a Máramarosból deportált férfi / Kafkát. Mint akit szél fúj, lengedezett / előre-hátra, mikor az Appelplatzon / álltunk, esküdözött, s hogy kísértet- / szerű volt, mint akit krétával / rajzoltak a sötétbe. Komiszabb időket is átvészeltem / már, közölte vele Kafka. – Takács Zsuzsa A Vak Remény címen megjelent összegyűjtött verseit ajánljuk.

hirdetés

Karácsonyi Magasiskola

Takács Zsuzsa: A zöld dzseki; A szakadék szélén

Nem mertem ránézni sosem. Féltem, hogy szétfoszlik, / mert ködkép. Máskor meg testet öltött, csak sejthettem, / hogy ő a Vak Remény, mert nem volt nála a fehér bot. – Karácsonyi Magasiskolánkban Takács Zsuzsa két versét olvashatják készülő kötetéből.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: A vers születése

Che far(r)ó senza Euridice? Dov’ andró senza il mio ben? Legszívesebben eltakartam volna az arcomat, vagy észrevétlenül fölálltam volna, hogy odalépjek az ablakhoz és kinézzek a kertbe, hogy a többiek véletlenül se nézzenek rám, de moccanni sem mertem, nehogy magamra vonjam a figyelmüket. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Gluck: Orfeo ed Euridice című operájából a Ché faró senz’Euridice? áriáról és egy vers születéséről.

A Litera bemutatja

Profán gyónás

Varga Zoltán Tamás bemutatása

Az író egy percig sem szépíti a szeretet nélküli „szeretetkapcsolatot”, nem érzékenykedik, nem részletez, nem ítélkezik, és főképp nem hazudik, csak vallomásának hitelességével, érzékletességével, nyelvének tanult és ösztönös gazdagságával kívánja elnyerni az olvasó rokonszenvét. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa, Varga Zoltán Tamás költészetéről írt. 

A hónap szerzője

Egy filmről – Az álmodó kötéltánca

Hála Polanski remekművének, A zongoristának, s benne a főszereplő Adrien Brodynak, aki pokoli élményeit önéletrajzi regénnyé formálta, s hála Pawel Edelmannak, az operatőrnek, az üldözöttséget megélő éhen és szomjan haló, párialétre redukálódó néző végül megváltásban részesülhet. – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa Roman Polanski filmjéről írt.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: Ha mindent tudnék magamról, biztosan nem írnék többet

A Litera beszélgetése Takács Zsuzsával

Ha írok, végtelenül szabadnak érzem magamat. Újraélem, átírom és értelmezem az életemet. Újraszületek, anélkül a gyötrelmes gondolat nélkül, hogy újra kéne születnem. – A hónap szerzőjével, Takács Zsuzsával beszélgettünk.

A hónap szerzője

Takács Zsuzsa: Vak Remény

Versek egy készülő kötetből

Ültem a Vak Reménnyel a körúton egy / nemrég nyílt kávézó járdára kitett billegő / asztalánál. Ültünk és beszélgettünk. / Kérdezte – milyenek az utcák a koratavaszban? – A hónap szerzője, Takács Zsuzsa készülő életmű-kötetéből olvashatnak három verset.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Takács Zsuzsa

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 májusában Takács Zsuzsa a hónap szerzője a Literán.

Magasiskola

Takács Zsuzsa: A látásról

Te a feleségeddel sétálsz a Paradicsomban, / és én nem szegődhetek nyomotokba. / Modellt állok neked mégis utoljára. / A Wally, testére tapadó vizes ruhában / legbotrányosabb alkotásod lesz. - A héten születésnapját ünneplő Takács Zsuzsa versét olvashatják most Magasiskola rovatunkban.

Köszöntő

Nyugtalanító és finom

Takács Zsuzsa születésnapjára

Az álmok súlyosan beszédes világából, a psziché mélyrétegeiből hoz felszínre állandó jelleggel felkavaró, nyugtalanító lírai üzeneteket – kinek kell ez. Amiben nem is az az igazán kegyetlen, amit feltár, hanem ahogyan ezt teszi. - A 75 éves Takács Zsuzsát Keresztury Tibor köszönti. 

kritika

Három költő

Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv, Térey János: Moll, Sajó László: Magyar versek

Három különbözőképpen érett költészet. Három különböző alkotói szakaszban. Erőteljes könyvek. - Szöllősi Barnabás Szabadpolcán Takács Zsuzsa Tiltott nyelv, Térey János Moll és Sajó László Magyar versek című kötetei kritikai megközelítésben.

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Takács Zsuzsa

Kornis Mihály a Nyitott Műhelyben rendezett sorozatában először Petri György életművéből állított össze versportrét; majd Borbély Szilárd verseit sorolta költői nagymonológba, utána Tandori Dezső és Ferencz Győző művei következtek. Most Takács Zsuzsa verseit hallgathatják Kornis Mihály hangján.

Országos Elme

Takács Zsuzsa: Kész cirkusz - LiteraTV

Takács Zsuzsa írása a Litera előszilveszterén és egyben 10. születésnapján hangzott el 2012. december 30-án a Trafóban. - A LiteraTV felvételét láthatják.

LITERA TV

Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv

A közelmúltban Nagyvizitben jártunk Takács Zsuzsánál, a vele készült életműinterjút hamarosan olvashatják, addig is ajánljuk a következő videót, amelyen a szerző olvassa fel Tiltott nyelv című versét.

hirdetés