hirdetés
2010. június 8.

Talált tárgy

Interjú

Irodalmi barátfüle – Egy régi interjú

Reményi József Tamással és Tarján Tamással beszélget Csontos Erika

Azt szeretném, ha a mi paródiáink egyes szerzők esetében is szinte irodalomtörténeti röntgen-rendbe állíthatók lennének. Látszanék, hogy hol vannak beszűrődések, és látszanék, hol egy sportember tüdeje, hol egy igazi, deltás irodalmár! – Csontos Erika beszélgetése a napokban elhunyt Tarján Tamással és szerzőtársával, Reményi József Tamással a Magyar Naplóban jelent meg 1994-ben. Tarján Tamásra emlékezünk.

Karácsony 2015

Nagy írók karácsonya

Külföldi és magyar magazinok előszeretettel tesznek közzé híres írókról készült fotókból válogatást. Láttunk már nagy írót macskával, írógéppel és félmeztelenül, valamint ittasan is. De karácsonyi környezetben kevés alkotó fényképezkedik. Kutattunk egy kicsit. Ezzel kívánunk boldog karácsonyt olvasóinknak!

hirdetés

Talált tárgy

A 15 éves Luca balatoni naplója 2003-ból

Megszólalhat-e azonos nyelven Kosztolányi Dezső szerelmének száz évnél is régebbi naplója és egy mai kamaszlány SMS-ei az SMS ezredfordulós hőskorából? Talált tárgy rovatunkban Pályi Márk Fischer Judit festővel közösen készített, a szentbékkállai Emlékek Tava kiállításon látható naplófüzet-installációját mutatjuk be.

Talált tárgy

Balaskó Jenő Zsámboki Máriának

Turányi Tamás egy antikváriumban akadt Balaskó Jenő Mini ciklon című kötetére, amelyet szerzője 1986-ban Zsámboki Máriának dedikált. A kötet belsejében másra is bukkant, egy magánlevél fénymásolata volt beragasztva kiegészítésként a kötet fülszövegéhez, amely Balaskó szerint "nem pontos, ill. félreérthető".

Talált tárgy

Futballcsapat - Szigliget, 1991

Talán első ránézésre is ismerős néhány arc ezen a képen. Húsz éve, 1991-ben készült, Szigligeten. Többek között ez a kép adta az apropót ahhoz, hogy felélesszük kissé mostohán kezelt "Talált tárgy" rovatunkat, amelybe olvasóinktól változatlan kíváncsisággal várjuk az írókról készült régi, kevéssé ismert fotókat.

Talált tárgy

Harminc éve halt meg Gáli József

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Gáli Józsefet jóformán mindenki elfelejtette. Gyakorlatilag az irodalomtörténet sem tartja számon, de a huszadik század második felének hősies alakjai között sem sűrűn emlegetik. - Talált tárgy rovatunkban fényképek segítségével, Pályi Márk idézi fel Gáli József alakját.

Talált tárgy

Átjáróház

Az Átjáróház estek a 2000-es években a Nincs Pardonban kezdődtek. A sorozat ötletgazdája Kali Kinga volt, ő küldte el szerkesztőségünknek a 2002-ben, a Sziget Fesztiválon készült fotókat, amelyek közül nem egy a nemrég elhunyt Békés Pálról készült. Várjuk talált tárgyaikat.

Talált tárgy

Pécsi képek

Méhes Károly "talált tárgya" két fotó. Az egyiknek Vas István, a másiknak Göncz Árpád a főszereplője, mindkettejüket pécsi látogatásuk alkalmával kapta lencsevégre a rejtélyes fotós. Várjuk olvasóink talált tárgyait is.

Talált tárgy

Nyelvterület (előtt)

Kéri Piroska gyűjteményéből származik e heti "talált tárgyunk". Rajta a Nyelvterület nevű rapzenekar tagjai: Poós Zoltán, Peer Krisztián és Térey János. Várjuk talált tárgyaikat továbbra is.

Talált tárgy

Eldorádó Pécsen, 1988

Méhes Károly fotógyűjteményéből származik mostani "talált tárgyunk". A képek az Eldorádó premier előtti vetítésén készültek, 1988-ban, Pécsett. Íme, Bereményi Géza és alkotótársai, Darvas Ferenc, Eperjes Károly és Pauer Gyula 22 évvel ezelőtt. Várjuk az Önök "talált tárgyait" is.

Talált tárgy

Az Új Írás 1987-ben

Talált tárgy sorozatunkban Kéri Piroska fotóit adjuk közre 1987-ből. A képeken az Új Írás szerkesztői és szerzői láthatóak, többek között Csukás István, Orbán Ottó, Bella István, Pomogáts Béla, Kántor Péter, Szakonyi Károly és Juhász Ferenc. Várjuk az Önök "talált tárgyait" is.

Talált tárgy

Örley-kör, 1985

Talált tárgy rovatunkba ezúttal Margócsy István küldött képeket. Rajtuk a most 25 éves Örley-kör tagjai láthatóak, 1985. május 16-án az Astoriában. - Továbbra is várjuk olvasóink és szerzőink talált tárgyait.

Talált tárgy

A régi Mozgó

Az interneten böngészve, fiókok mélyén, dobozokban, poros padlásokon kutatva izgalmas tárgyakra bukkanhat az ember. Így találtunk rá egy fotóra, amelyen a régi Mozgó Világ szerkesztői és szerzői láthatóak. Új sorozatunknak a "Talált tárgy" címet adtuk. Várjuk olvasóink és szerzőink talált tárgyait is.

hirdetés
  • 1