hirdetés

2FLEKKEN

Mi is az, hogy „IRODALOM ÉS POLITIKA"?

Márpedig ha van valami, amit a mai irodalom nem mutat, az éppen ez az egység. Az irodalom tele van alternatívával, mert továbbra is úgy írnak, mintha még lenne ellenhatalom, ellenkultúra, alternatív szociális kozmosz. Az irodalom egyik lehetséges nézete ma, hogy az egykori szabad politika halvány nyoma. - Tamás Gáspár Miklós 2flekken.

2FLEKKEN

Műveltség meg színvonal

A műveltségnek egyébként rossz sajtója van válságos időkben. Kétségbeesett emberek újra s újra megkérdezik - s ugyan ki neheztelhet rájuk emiatt - , hogy ment-e a műveltség által a világ elébb... - Tamás Gáspár Miklós 2 Flekken.

hirdetés

2FLEKKEN

A lírai hős

Fölhajtott gallérral ácsorog az esőben. Lehunyt szemű arcát odakínálja a bágyadt őszi napfénynek. Kinéz a vonat ablakán. Kigombolja a blúzát. (A lírai hősnő mindig erotik.) Firkál a füzetébe. Fölemeli a borospoharát. Eloltja a villanyt. Koporsóján dübörögnek a rögök. - Tamás Gáspár Miklós 2flekken.

2flekken

Ki lehet ma népi író?

A szegénység és az egyenlőtlenség mai fölpanaszlása nem jár együtt rendszerszintű tanulságok egyértelmű megfogalmazásával, minden a (tőkés) rendszeren belül zajlik, a teljes horizont: kapitalista, az egyenlősítőké és jogvédőké is. - Tamás Gáspár Miklós 2flekken.

2flekken

A balos gyerek nem érti

Játszottunk a kis előkertben (a Hét Vezér tér környékén, a vasutas telepen, a sorházakban), amikor Sanyi édesanyja kijött, és szólt: „Gyertek, gyerekek, kész az ebéd!” Sanyi annyit mondott, hogy: „Mindjárt.” Erre az anyja lekevert neki egy nagy pofont.  - Tamás Gáspár Miklós 2flekken.

2 Flekken

Elcsépelt Goethe-strófák

Leintettek bennünket, de törődtek velünk, félre bánat, félre bú. Persze ez azt is jelentette, ameddig rend volt - gyerekkorunkban - , hogy nem illik bánkódnunk mások előtt, összeszedettnek kell lenni, rossz modor mások terhére lenni a bajunkkal, s a nagy közös sérülés (az „elemi csapás") előtt el kell némulnia a személyes elkeseredettségnek, csalódásnak. - Tamás Gáspár Miklós 2 flekken.

2FLEKKEN

Larvatus prodeo

Nincs – még – olyan társadalom, amelyben az álarc nélkülözhető lenne. De a maszk legalább nem öregszik. - Tamás Gáspár Miklós írása a 2flekken rovatban. 

2FLEKKEN

Avant-garde

 Az avant-garde, hasonlatosan a non-person helyzetéhez, non-word magyarul. Ortográfiai s ennek folytán nyomdászati kiátkozottsága föltűnő. Mintha jelezne vele valamit. (...) Használata nem természetes. - Tamás Gáspár Miklós 2flekken.

2flekken

Gáz

A népirtás derűs igenlése – nem annyira a zsidók, mint a cigányok vonatkozásában – meglehetősen elterjedt érzelem, a „pénz számolva, asszony verve jó”, a gyerekeknek lekevert nyakleves pedagógiai hasznának és a melegek átnevelésének népies hiedelmeivel együtt. - Mostantól egy éven át Tamás Gáspár Miklós és Szijj Ferenc tárcáit olvashatják 2flekken rovatunkban. Tamás Gáspár Miklós első bejegyzése.

hirdetés
  • 1