hirdetés
2017. szeptember 26.

Tarján Tamás 1949-2017

Interjú

Zeke Gyula: Mély nyomok

Kissé nyersebben fogalmazva, ennyi mindent senki sem olvasott és forgatott meg írásban és szóban, mint ő. Az emlékszámban ott található egy bibliográfia is, ami végül csak a saját negyvenhat kötetének leírását tartalmazza. – Az Ex Symposion Tarján Tamás számának szerkesztőjével, Zeke Gyulával beszélgettünk.

Interjú

Irodalmi barátfüle – Egy régi interjú

Reményi József Tamással és Tarján Tamással beszélget Csontos Erika

Azt szeretném, ha a mi paródiáink egyes szerzők esetében is szinte irodalomtörténeti röntgen-rendbe állíthatók lennének. Látszanék, hogy hol vannak beszűrődések, és látszanék, hol egy sportember tüdeje, hol egy igazi, deltás irodalmár! – Csontos Erika beszélgetése a napokban elhunyt Tarján Tamással és szerzőtársával, Reményi József Tamással a Magyar Naplóban jelent meg 1994-ben. Tarján Tamásra emlékezünk.

hirdetés

Búcsú

Schein Gábor: Búcsú Tarján Tamástól

Ő mindvégig képes volt megőrizni teljes elkötelezettségét a tanítás, a barátok és a hallgatók iránt, ugyanakkor független maradt az akadémiai és az egyetemi világ hierarchiájától. Sokat állt színpadon, pódiumon, katedrán, de belső világát csak kevesek előtt tárta föl. Rengeteg befejezetlen beszélgetés maradt utána, halála ezért különösen fáj. – Tarján Tamástól Schein Gábor búcsúzik.

Gyász

Meghalt Tarján Tamás

Meghalt Tarján Tamás író, irodalomtörténész, kritikus, tanár – közölte a hírt az ELTE. A Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének docense, jelentős irodalom- és színikritikus, szerkesztő 68 éves volt.

Ott jártunk

Szaftos kontra rágós témák

Gasztroirodalom létezik is, meg nem is, a jelentősége azonban megkérdőjeleződött az este folyamán. – 2015. október 15-én Takács Ferenc, Tarján Tamás és György Péter vallott színt a gasztroirodalomról a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a VIII. Budapest Transzfer Fesztivál keretében. Ott jártunk.

Könyvajánló

Tarján Tamás: Szemmagasságban

Mi minden tükröződik Gergely Ágnes új opusának lapjain? Gyöngédtelenség és gyöngédség. Kárhozat és üdvösség. Ideiglenesség és végérvényesség. Józanság és eksztázis. - Tarján Tamás a Pont Kiadónál könyvhétre megjelent kötetét Gergely Ágnes Jonathan Swift éjszakái című művéről írt kritikájával ajánljuk.

Netnapló extra - Cili és Dódi

2012. január 2. - Tarján Tamás

Az év elejére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2011 számunkra legkedvesebb netnaplóit. Mára Tarján Tamás 2011. október 5-ei naplóbejegyzését választottuk újraolvasásra.

Amerre nézek

2011. október 9. - Tarján Tamás

Egy komolyabb munkafolyamathoz a növekvő káoszra, az utolsó mondat után kitett írásjelet követően a rendrakás örömére, megkönnyebbülésére: a visszatérő rend távlatára is szükségem van. - Tarján Tamás befejező Netnaplója.

Ki van a képen?

2011. október 8. – Tarján Tamás

Az albumokba, dobozokba zárt relikviák sajnálatos veszteségfolyamata azzal indult (akkor már többé-kevésbé én diszponáltam fölöttük, az én dolgom lett rendezgetésük), hogy – még kamaszként – nyolcvan antikváriumi forintért elkótyavetyéltem Blaha Lujza egy dedikált jelenetképét. - Tarján Tamás netnaplója.

T.T. kapta a Nobelt

2011. október 7. – Tarján Tamás

Harminchét évvel az utolsó svéd díjazott után a svéd döntéshozók a nemzetközi színtéren lényegében makulátlan országukra irányíthatták a figyelmet, nem kellett olyan kiválasztott mellett érvelniük, akinek hazája – vagy a tény, hogy más hazát kényszerült választani – bármilyen módon vitákra, ellenérzésekre adhatna okot. - Tarján Tamás Netnaplója.A

"...Miért nem tudom végre befejezni? "

2011. október 6. – Tarján Tamás

Öt évtizedet átfogó rendszeres színházlátogatásaim szinte összefüggő folyamában számos színháznyitás és újranyitás részese lehettem.- Ezen a héten Tarján Tamás írja a Netnaplót.

Cili és Dódi

2011. október 5. – Tarján Tamás

Aki tudja, a Für Elise szerint kicsoda Cili: Bogdán Cecilia – a Dánica ulicából –, s kit rejt az elváltoztatott kézírással rótt Dódi, az tudja azt is, amit később csupán szavak nélkül és tekintettel köszönhettem meg a levlap küldőjének. - Tarján Tamás netnaplója.

Töredékek Dyni Urfinak

2011. október 4. – Tarján Tamás

Az iménti bekezdést tehát el sem mondtam, hiszen a 2011. szeptember 30. és október 2. között lebonyolított kilencedik állomás, a Berzsenyi-konferencia bennfentes részleteivel szintén nem hozakodom elő. - Tarján Tamás netnaplója.

H. Zs.

2011. október 3. - Tarján Tamás

Akármilyen lassan sétálok, a fél nyolc helyett most az itt szokatlan hét órai kezdés előtt jócskán megérkezem. Bő ötven év emlékeit hozom magammal, hogy a nyilván a jelenbe adaptált orosz klasszikust százötven esztendő múltlátcsövén át nézhessem. - Ezen a héten Tarján Tamás írja a Netnaplót.

Szénszünet

Reményi József Tamás és Tarján Tamás legújabb közös, a magyar irodalmi élet visszásságait is feldolgozó paródiakötete a Könyvhétre jelent meg Szénszünet címmel. A közösen megírt irodalomtörténeti munkák, a kritikusi évek és a barátság összecsiszolta a hosszú évek óta együtt dolgozó alkotópárost, erről a munkáról mesélnek a literaTV-ben.

hirdetés