hirdetés
2015. július 4.

Tolnai Ottó

Kritika

A határtalanőr

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek, Jelenkor, 2018

Amennyiben Tolnainak a képzőművészetek iránti érzékenységére apellálok, akkor a Szeméremékszereket kollázsként méltathatom. Amennyiben filmes fogékonyságát hívom segítségül, Jancsó hosszú snittjei jutnak eszembe. – Tolnai Ottó Szeméremékszerek című könyvéről Jánossy Lajos írt kritikát.

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (III. rész)

Milyen érdekes lett volna, egy vajdasági, északbácskai író, erdélyi taplógomba sapkával a fején nyilatkozik a pesti LITERÁ-nak könnycsepp-, illetve szívformájúnak álmodott interjújában, jóllehet nem lett interjú, ismét csak valami szuszogó motyogás lett... – Tolnai Ottóval készített nagyvizit-interjúnk harmadik, befejező része.

hirdetés

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (II. rész)

Megkísérelem, ezért kísérleti költészet az én úgynevezett költészetem, megkísérelem valóssá varázsolni semmis kisebbségi költői létemet. Mit az égvilágon semmi sem támaszt, többszörösen is a semmiben lebeg... Legfeljebb ez a semmi, ha netán metafizikummá szilárdul. – Tolnai Ottóval készült nagyvizit-interjúnk második része.

Nagyvizit – Mellékdal

Tolnai Ottó: A liba szeme (mellékdal)

Az, hogy valahol, az isten háta mögött, egy vakvágány bezárt állomásával átellenben, az egykori MOZDONY nevű csehó helyén, egy PILVAX nevű kávéház kezdett el ragyogni, úgy, ahogyan Pilinszkynél kezdenek el ragyogni a dolgok, igen, éppen úgy... – Tolnai Ottó írása Az interjú mint olyan (I. rész) nagyvizit-interjú mellékdala.

LiteraTV

Nagyvizit Tolnai Ottónál II.

2017 nyarán meglátogattuk otthonában Tolnai Ottót. Nagyinterjút készítettünk, és filmet forgattunk vele Palicson, a Magyarkanizsa melletti tanyán és Szabadkán. A filmet 2018-ban, a költészet napján mutatjuk be. Ünnepi előzetesként nézzenek meg egy újabb részt a beszélgetésből. – LiteraTV.

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (I. rész)

Lesz, mondtam, csupán csak egy feltételem van, lesz interjú, ha: könnyformája lesz. Jutka szája ismét tátva maradt. Mit beszélsz? Milyen formája lesz? Könny-, illetve szívformája, mondtam. Minek, kérdezte Jutka. Minek lesz könny-, illetve szívformája? Hát az interjúnak... – Tolnai Ottóval készült nagyvizit-interjúnk I. része.

Laudáció

Radics Viktória: Tolnai Ottó díjához

2017. szeptember 8-án Balatonfüreden, a Quasimodo Költőverseny második napján nemzetközi életműdíjat vehetett át Tolnai Ottó. A költőt díjának átvétele alkalmából Radics Viktória méltatta.

ÚTINAPLÓ

Eurókrém plazmával és a vak cipőpucoló története

Május végén Tolnai Ottónál jártunk, Palicson. Elkísértük a Magyarkanizsa melletti tanyára és Szabadkára is. Beszélgettünk, követtük kamerával. A két napról útinaplóban számolunk be. A második napról Szekeres Dóra írt.

Útinapló

Gyönyörű görbe szög és löszbabák

Május végén Tolnai Ottónál jártunk, Palicson. Elkísértük a Magyarkanizsa melletti tanyára és Szabadkára is. Beszélgettünk, követtük kamerával. A két napról útinaplóban számolunk be. Az első napról Nagy Gabriella írt.

LiteraTV

Nagyvizitben Tolnai Ottónál

Nemrég meglátogattuk Tolnai Ottót. Nagyvizit-interjút készítettünk vele, Palicson, a Magyarkanizsa melletti tanyán és Szabadkán filmet forgattunk. Elsőként nézzenek meg egy részletet a palicsi beszélgetésből, melyben egy leégett moziról, a lószőr csikorgó zenéjéről, zsánerképről és molyrágta gobelinről mesél.

Díj

Életműdíjat kapott Tolnai Ottó

A Vajdasági Írók Egyesületének március 9-én megtartott sajtótájékoztatóján bejelentették, az íróegyesület életműdíját Tolnai Ottónak ítélte a háromtagú zsűri, adta hírül március 10-én a Magyar Szó.

Ott jártunk

Az újraolvasott Tolnai

Kritikai beszélgetés a szegedi Grand Caféban

Az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék tavaly tavasszal indult kritikai beszélgetéssorozatának (KáBé) hatodik alkalmával Tolnai Ottó Gogol halála és Virág utca 3 című, korábban külön-külön már megjelent szövegeit egymás mellé helyező kötet (Jelenkor, 2016) adta a beszélgetés tárgyát. – Ott jártunk.

Literárium

Literárium Extra – Tolnai Ottó-est lesz a Müpában

Egy káprázatos költő és lebilincselő személyiség a Vajdaságból: Tolnai Ottó révén emlékezetesnek ígérkező esttel indul a 2017-es naptári év irodalmi programsorozata 2017. január 23-án este 7-től a Fesztivál Színházban, a Müpában.

Új Forrás 2015. november

Tolnai Ottó verse az Új Forrásban

benn égett a tanyáján / mint macskái között / a belgrádi festőnő bácstopolyán / meghalt az adorjáni ottó / nem voltam a temetésén / a festőnő temetésén sem voltam / most így a koromból kell / rekonstruálnom opuszát − Az Új Forrás novemberi számát Tolnai Ottó egy versével ajánljuk.

Határkönyv folytatásokkal

Tolnai Ottóval új esszé- és novelláskötetéről Jánossy Lajos beszélgetett a Könyvhéten. Kiderült, hogy az új, határhelyzetben álló könyv csupán része egy későbbi, alakuló regénynek, de szóba került a Mikola Gyöngyi által válogatott legszebb verseket közreadó kötet is.
hirdetés