hirdetés
2013. március 15.

Újraértelmező Szótár

Újraértelmező Szótár

Újraértelmező Szótár - A győztes művek

A Litera idei, Újraértelmező Szótár című nyílt pályázatán a szakmai zsűri heves viták után úgy döntött, hogy az első díjat Hartay Csabának adja, a másodikkal Sajó László írását jutalmazza, a harmadik helyre pedig Karácsony Orsolyát jelöli. A győztes műveket olvashatják most. 

KÉPGALÉRIA

Újraértelmező Szótár - Díjátadó - Képgaléria

Idén Újraértelmező Szótár címen hirdetett meghívásos és nyílt pályázatot portálunk. A Litera-díjat az nyerhette el, aki a zsűri véleménye szerint a legmesteribb módon fogalmazza meg irodalmi műfajban és eszközökkel a felkínált fogalmak egyikét, ő pedig Borbély Szilárd volt. - A díjátadásról készült képgalériánkat láthatják.

hirdetés

Litera-díj

Borbély Szilárd kapta az idei Litera-díjat!

A Litera Újraértelmező Szótár című meghívásos pályázatán Borbély Szilárd művét tartotta a legjobbnak a diákzsűri, a nyílt pályázaton a háromtagú szakmai zsűri Hartay Csaba, Sajó László és Karácsony Orsolya írását díjazta. 

Könyvfesztivál 2013

Miénk itt a tér

A Litera a Könyvfesztiválon

Április 18-án, csütörtökön nyílik a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Litera a helyszínről tudósítja az olvasót a fesztivál eseményeiről. Ám nem csupán a hivatalos és reprezentatív rendezvényeket látogatják munkatársaink, de a fesztivál karneváli tónusaira, egyben a kulisszák mögötti világra is rávakuznak. A négynapos könyvünnep csúcspontja számunkra szombaton érkezik el, amikor is - immár nyolcadik alkalommal - átadjuk a Litera-díjat.

Újraértelmező Szótár

Cserna-Szabó András: Az Ízlésről

(levélesszé)

Szóval, szögezzük le: az ízlés relatív. Másfelől pedig, az, hogy mi az ízlés, köztudott. Mi az hogy, nagyon is. Mindenki tudja, hogy az ízlésnek három fajtája van: A: a jóízlés v. jó ízlés (ennek vannak határai), B: a rossz ízlés és végül C: az ízléstelenség. - Cserna-Szabó András írása az Újraértelmező Szótár című meghívásos pályázatunkra érkezett művek utolsó darabja. 

Újraértelmező Szótár

Babarczy Eszter: Felelősség

Mert aki igazán, komolyan gondolja, akit kimar a felelősség, aki belepusztul, hogy annyi mindent kéne tenni, hogy a világ jobb legyen, az hamar megérzi a határait, és azt a rémületet, ami a vállalhatatlan vállalásával jár. Nem. Nem fogod megmenteni a világot. Felelősség: mi az, mennyi az, amit igazán meg tudsz csinálni, amiért jót tudsz állni, amit meg tudsz ígérni. - Babarczy Eszter írása Újraértelmező Szótár című pályázatunkon.

Újraértelmező Szótár

Nádasdy Ádám: Hűség

Nos, vajon ki a monogámabb? Béla, aki – hagyományos kifejezéssel élve – csalja a feleségét, de egy életen át ugyanazt a feleséget csalja, avagy Sándor, aki sohasem csal meg senkit, de nem is tart ki örökké senki mellett? - Újraértelmező Szótár című pályázatunkon Nádasdy Ádám írása a hetedik pályamű.

Újraértelmező Szótár

Borbély Szilárd: Változás - A frissítés mint felejtés

Nincs már régi és új. A régiek és az újak vitája, amely a modernitás korának egyik nagy nyitánya volt, lekerült a napirendről. Ez az egyik legradikálisabb tünet a változás szó jelentésének alakulásában. Mert nincs változás. A változás észrevehetetlenné vált. - Borbély Szilárd írása a hatodik Újraértelmező Szótár című pályázatunkon.

Újraértelmező Szótár

Bán Zsófia: Fújj Morál!

Kismorál (hogy a gyakoribbal kezdjük) egy tikkasztó, fullasztó, poros, déli-délnyugati (illetve lásd mint fent) szél, amely a Sirokkóhoz és a Hamszinhoz hasonlóan a depressziót megelőzően jelentkezik, majd magas nyomással terjed észak-észak-kelet felé. - Bán Zsófia írása Újraértelmező Szótár című pályázatunkban az ötödik pályamű.

Újraértelmező Szótár

Zeke Gyula: Hűség

Szóval (!), hűség. Hűség a néphez, hűség a Párthoz! Hűség a Hazához. Hűség és Becsület! Házastársi hűség, bajtársi hűség. Györkössy Alajos Latin-magyar szótárában: fidēs, eī, f. (hit, bizalom, hitel, szavahihetőség, hitelesség, hűség stb.) Hűség egykori önmagunkhoz. - Újraértelmező Szótár című pályázatunk negyedik darabja.

Újraértelmező Szótár

Németh Gábor: Az ízlésről, avagy az ebek harmincadja

Eszerint az ízlésnek semmi köze a csillagos éghez fölöttünk, sem az erkölcsi törvényhez bennünk, nem, az ízlés nem az ítélőerő szükséges, ám nem elégséges feltétele, hanem egyszerű szolgadémon, amely állat- vagy ember formájában, ám alaphelyzetben láthatatlanul vezérli lépteinket. -  Újraértelmező Szótár című meghívásos pályázatunk harmadik darabját olvashatják, az ízlés szóra Németh Gábortól.

Újraértelmező Szótár

Bartók Imre: A lelkiismeretről

Tudod, van egy régi történet Isten teremtményeiről. A mese szerint minden teremtmény csak egyetlen pillanatig él, hogy az Úr nevét zengje, majd rögtön meg is semmisül, hogy helyét újonnan megteremtett társa vegye át, akire persze hasonló sors vár. -  Újraértelmező Szótár című meghívásos pályázatunk második darabját olvashatják, a lelkiismeret szóra Bartók Imrétől.

Újraértelmező Szótár

Solymosi Bálint: változás

[olcsó kivágatok az Állatéletből]

7 tud „Úgy tűnik, a tudományos megismerés annál inkább nyugtalanítja önértésünket, minél közelebbről érinti testünket. Az embernek fel kell készítenie testét arra, hogy elhagyhassa a bolygót. Mert el kell..." - Újraértelmező Szótár című meghívásos pályázatunk első darabját olvashatják, a változás szóra.

Újraértelmező Szótár

Kinyílik az Újraértelmező Szótár!

Szabadság, Demokrácia, Felelősség, Ízlés, Hűség, Lelkiismeret, Morál, Változás, Intelligencia, Műveltség: mit jelentenek ma ezek a fogalmak? A Litera Újraértelmező Szótár című pályázatán erre keresünk választ. Ma megnyílnak a szótár lapjai, mától olvashatóak oldalunkon a meghívásos pályázatra érkezett művek, amelyek legjobbja kapja az idei Litera-díjat. És elindul blogoldalunk, a nyílt pályázatra beküldött írásokkal.

Pályázat

Újraértelmező Szótár - Pályázati felhívás

2013. március 15-én Újraértelmező Szótár címen meghívásos és nyílt pályázatot hirdet a Litera. A pályázóknak 2-3 flekk terjedelmű szócikkben kell újradefiniálniuk a következő fogalmak egyikét: Szabadság, Demokrácia, Felelősség, Ízlés, Hűség, Lelkiismeret, Morál, Változás, Intelligencia, Műveltség. A beérkezési határidő: április 15.

hirdetés
  • 1