hirdetés
2006. január 21.

Underground

Könyvajánló

Dénes József: Szökésben

A könyv kétségtelenül rock-történeti kuriózum. Ilyen összefüggésekben még filmen sem láthattuk a nyolcvanas évek pesti undergroundjának hőseit... Ám ennél is többről szól: a nevelőintézetek, a kóterek, a kilencedik kerületi bérházak, művházak, gyárak és más intézmények működését ösztönös szociográfiai igényességgel írja le. – Dénes József Dönci könyvéből ajánlunk egy részletet.

Interjú

Ez az igazi underground

Püski Attila zenész, népi fafaragó, tipográfus. 1978-ban született New Yorkban, New Jerseyben nőtt fel, 2000 óta Magyarországon él. Zenei pályafutása a Lower East Side foglalt házaitól a hazai és európai illegális free-techno bulikig ível. Jelenleg a Püski kiadónál dolgozik. - Bárdos Deák Ágnes interjúja. 

hirdetés

Ott jártunk

Halász Péter él. És te?

Március 19-étől három napon át Halász Péterre emlékeztek a Műcsarnokban. A Szellemidézés című fesztiválon művészbarátok, szerzőtársak produkciói és művei voltak láthatóak. Fotóink mellett a kiállításon is szereplő Halász-mondatokat olvashatják.

Egyszer mindenki hazamegy - kistehén és a rokonok

A probléma

A felnőttmese-gyerekregény első fejezete

Tetemaci kalandjai a nagyvilágban, avagy Félelem és reszketés dombháton és erdőn. Kollár-Klemencz László Egyszer mindenki hazamegy - Kistehén és a rokonok címen készülő meseregényét közöljük folytatásokban: hét hónap - hét fejezet, Igor Lazin rajzaival - Jó szórakozást!

könyv

Európa Kiadó – visszajátszás

Para-Kovács Imre: Amerika Kiadó – Beszélgetések Menyhárt Jenővel. Glória, 2006

Úgy is mondhatnánk, hogy egy bizonyos közönség körében a retródivattal együtt ismét divat lett az Európa Kiadó is. Először az A38 Hajón elhangzott koncertek jelentek meg DVD-n, majd a magyar újságírás alighanem legszemtelenebb alakja, Para-Kovács Imre és Menyhárt Jenő kitalálta kettőjük „beszélgetőkönyvét”. A pár hónapja megjelent, Amerika Kiadó című kötet súlyosra sikeredett – nemcsak a közel 500 oldal miatt (állítólag ez a húzott verzió); de azért is, mert a zenekar és Menyhárt személyes története mellett minden eddiginél érthetőbben bontakozik ki belőle a 80-as és a korai 90-es évek arca.

A szépség szörnyűsége*

Bada Tibor-emlékest a Kultiplexben

2006. július 11-én a Kultiplexben emlékeztek barátai Bada Dada Tibor költő-festő-performerre, a Tudósok zenekar tagjára, aki július 4-én önkezével vetett véget életének.

Halász Péter halott

Március 9-én meghalt Halász Péter. Februárban, a Műcsarnokban megrendezett Virtuális Temetésén sokan búcsúztak tőle. Többek között Najmányi László, akinek akkori beszédét is tartalmazó végső búcsúsorait közöljük.

Halász Péter meghalt

A művészt New Yorkban érte a halál

Mint ismeretes, utolsó, nagyvonalú, életvidám gesztusként a gyilkos kórtól szenvedő Halász Péter 2006 február 6-án, a budapesti Műcsarnokban megrendezte saját búcsúszertartását. Utolsó előadásának teljes dokumentációját a barátai által létrehozott Halász Péter Virtuális Emlékmű on-line archivum tartalmazza.

Búcsú

Halász Péter virtuális temetésén

2006. február 6-án volt egy performansz a Műcsarnokban: Halász Péter virtuális temetése. Többek között Földényi F. László, Szentjóby Tamás, Kari Györgyi, Sugár János, Bozsik Yvette, Konrád György, Najmányi László és Vágvölgyi B. András vettek búcsút a művésztől. 

Az időnél gyorsabban

Archív interjú Menyhárt Jenővel

Ez az interjú körülbelül egy éve készült, eddig még nem jelent meg sehol. Közlésének apropóját az adja – azon kívül, hogy e gondolatok semmit sem vesztettek érvényükből –, hogy a tavaly nyárelőre beharangozott Amerika kiadó című beszélgetős könyv (Para-Kovács Imre kérdezi Menyhárt Jenőt) nemsokára megjelenik.

Pixi utolsó látogatása

Senkinek nem sikerült akkoriban semmi. És ebben a furcsa korban, amikor mindenki szemlesütve mászkált, vagy azért, mert félt, vagy azért, mert szégyellte magát, egyszerre feltűnt Pixi, aki nem félt.

Szigfrid utolsó látogatása

…a férfiú, akire emlékezni szeretnék, bármily magányosan, csillagfutamodásszerűen írta le villámláshoz hasonló pályáját, azért voltak vele mindig mások is, akiket ez a heves lángolás megperzselt, akiket ez a szárnyalás, át a végtelen tereken, magával ragadott.

Szeretet-márka

Triceps: Éhségkönyv, Nyitott Könyvműhely, 2005

Hogy milyen az éhezés? „Olyan, amilyen te vagy”. Az éhezőművész naplója, az Éhségkönyv, a régi és új barátok, pályatársak körében, Ladik Katalin hangköltészeti előadásával megszentelve került – esőül – avatott kezekbe.

A lé meg az Artpool

Artpool Segélykoncept, 2005. október 1-2.

Ez a nemlét hozta ki az archívumot a sodrából s vitte bele a Gödörbe, a szombaton és vasárnap Segélykoncept címmel tartott rendezvényükre, melyen igyekeztek felhívni a figyelmet arra, mi is veszne el, ha december 31-én dobozolni kell a Liszt Ferenc téri 140 négyzetméter minden kincsét s raktározni valami sötét pincében.

Az avantgárd bűvös kockája

Kései gondolatok a Pauer-retrospektív kapcsán – Műcsarnok, 2005. július 15 – 2005. augusztus 28.

2005. október 1-jén és 2-án Segélykoncept címen fesztivál zajlik az underground művészet dokumentumainak megőrzéséért, az Artpool Művészetkutató Központért a Gödör Klubban. (Részletek: a hír-, illetve a láthatás-rovatban.) A fesztivál apropóján tesszük közzé a Pauer Gyula nemrég a Műcsarnokban megrendezett retrospektív kiállításáról szóló írást. 
hirdetés