hirdetés
2018. január 7.

Ünnepi kínálat 2017

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (III. rész)

Milyen érdekes lett volna, egy vajdasági, északbácskai író, erdélyi taplógomba sapkával a fején nyilatkozik a pesti LITERÁ-nak könnycsepp-, illetve szívformájúnak álmodott interjújában, jóllehet nem lett interjú, ismét csak valami szuszogó motyogás lett... – Tolnai Ottóval készített nagyvizit-interjúnk harmadik, befejező része.

Nagyvizit

Tolnai Ottó: Az interjú mint olyan (II. rész)

Megkísérelem, ezért kísérleti költészet az én úgynevezett költészetem, megkísérelem valóssá varázsolni semmis kisebbségi költői létemet. Mit az égvilágon semmi sem támaszt, többszörösen is a semmiben lebeg... Legfeljebb ez a semmi, ha netán metafizikummá szilárdul. – Tolnai Ottóval készült nagyvizit-interjúnk második része.

hirdetés

Litera Podcast

LITERA PODCAST: Lydia Davis regényéről

A Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett amerikai szerző, Lydia Davis első magyarul megjelent könyvéről, A történet vége című regényről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélget a Litera Podcast első adásában.

Karácsonyi Magasiskola

Garaczi László: Hasítás (részlet) 1.

Miki félmeztelenre vetkőzik, áll az esőben, nézi a fákat. Inas testén semmi hús, agárszerű, a füle hegyes. Tele van tetoválva, idézetek a könyvből, amit soha senki nem fog elolvasni. – Karácsonyi Magasiskolánkban Garaczi László készülő regényéből olvashatnak részletet.

Karácsonyi Magasiskola

Térey János: Káli holtak (részlet a regényből)

Részlet a regényből

A népszerűségért virítanod kell. Valaminek errefelé kötelező nagyon valamilyennek lennie. Vagy elemien brutálisnak, vagy meghökkentően mélynek, vagy nagyon popnak, nagyon konzervatívnak vagy nagyon liberálisnak. – Karácsonyi Magasiskolánkban Térey János készülő regényéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Tódor János: Vadászjelenetek Magyarországon (részlet)

Tódor János riport-szociográfiája (alcíme: Gyűlölet-bűncselekmények Olaszliszkától a cigány sorozatgyilkosságig) a 2000-es évek első évtizedének legsúlyosabb, gyilkosságokba torkolló etnikai jellegű konfliktusait dolgozza föl azok nyomozó újságírás és az irodalmi szociográfia módszereivel. Az előszóból és a Cigányvadászat fejezetből olvashatnak részletet.

Karácsonyi Magasiskola

Takács Zsuzsa: A zöld dzseki; A szakadék szélén

Nem mertem ránézni sosem. Féltem, hogy szétfoszlik, / mert ködkép. Máskor meg testet öltött, csak sejthettem, / hogy ő a Vak Remény, mert nem volt nála a fehér bot. – Karácsonyi Magasiskolánkban Takács Zsuzsa két versét olvashatják készülő kötetéből.

Karácsonyi Magasiskola

Szilasi László: Luther kutyái [1. Utólagos értesülések: FS]

A beteg férfi feje az ölében feküdt. Ne csinálj semmit, maradj így, jó ez. Úgy látta, javul a helyzet. A férfi bőre nem kék, nem zöld, az ajka is piros végre, nyitott szájjal veszi a levegőt. – Karácsonyi Magasiskolánkban Szilasi László készülő regényéből olvashatnak részletet.

Interjú

Let's dance – Beszélgetés Krasznahorkai Lászlóval

Remény mindig van, csak a ránk vonatkozása marad el. – Let's dance címmel november végén jelent meg a Műútban az a szegedi beszélgetés, amelyet Krasznahorkai László az utolsó magyarországi interjújaként tart számon. Az interjút, melyet Szabó Gábor készített, a Műút és a szerző jóvoltából közöljük.

Karácsonyi Magasiskola

Keresztury Tibor: Az év legsötétebb napja (dráma, részlet)

(dráma két felvonásban)

Eközben a szürkületben egy összegörnyedt, sötét kupac megelevenedik a legutolsó lakás előtt. Bátorságot merít a test, a kis sámliról óvatosan felemelkedik, s lábujjhegyen osonni kezd Jóska a kihajított lábos irányába. – Karácsonyi Magasiskolánkban Keresztury Tibor készülő drámájából olvashatnak részletet.

Karácsonyi Magasiskola

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (részlet) 1.

Az ifjú pár a terasz túlsó végében álldogált egy hatalmas babérbokor előtt, és mint valami audiencián, ott fogadták gépiesen mosolyogva az újonnan érkezőket. – Karácsonyi Magasiskolánkban Krusovszky Dénes készülő regényéből olvashatnak részletet.

Nagyinterjú

Vajda Mihály: Maga igen, de én már nem

Persze! Hát mi az, hogy nem kell a marxizmus? Semmiféle izmus nem kell! Nem kell valami dogma, aminek a határait nem szabad átlépni! De miért ne lehetne Marxot olvasni? Mindenkit lehet olvasni, csak tessék odafigyelni, hogy ebből mit tudsz elfogadni. – Szög a zsákból című memoárkötetéről és annak kapcsán Vajda Mihállyal beszélgetett Jánossy Lajos. A második részt olvashatják.

Nagyinterjú

Vajda Mihály: Mit tudom én?!

Arra a pillanatra emlékszem, amikor apám hazajött a kórházból, és bejelentette nekem, hogy megszületett a húgom. Hét évvel volt fiatalabb nálam. Reggel volt, én még az ágyban voltam, úgy emlékszem, hogy még a rácsos ágyban. Nem biztos, hogy reggel volt! – A Szög a zsákból című memoárkötetéről és annak kapcsán Vajda Mihállyal Jánossy Lajos beszélgetett. Az első rész olvashatják.

LiteraTV

Nagyvizit Tolnai Ottónál II.

2017 nyarán meglátogattuk otthonában Tolnai Ottót. Nagyinterjút készítettünk, és filmet forgattunk vele Palicson, a Magyarkanizsa melletti tanyán és Szabadkán. A filmet 2018-ban, a költészet napján mutatjuk be. Ünnepi előzetesként nézzenek meg egy újabb részt a beszélgetésből. – LiteraTV.

LiteraTV

Nagyvizitben Tolnai Ottónál

Nemrég meglátogattuk Tolnai Ottót. Nagyvizit-interjút készítettünk vele, Palicson, a Magyarkanizsa melletti tanyán és Szabadkán filmet forgattunk. Elsőként nézzenek meg egy részletet a palicsi beszélgetésből, melyben egy leégett moziról, a lószőr csikorgó zenéjéről, zsánerképről és molyrágta gobelinről mesél.

hirdetés