hirdetés
2013. május 18.

Ünnepi Könyvhét 2013

Könyvajánló

Markó Béla: Egy mondat a szeretetről

Az igazságot nem kell hangosan kimondani, / mert megváltoztatja életedet, / mint amikor az utcán így szól valaki: / – Ölni tudnék a gyermekeimért – / s hirtelen elcsúszik fejed fölül az ég, / és belelátsz Isten fekete agyába, / hányinger kínoz, / mert gonosszá tesz a szeretet... - A Markó Béla válogatott verseit tartalmazó kötetből ajánlunk most néhányat, Szávai Géza utószavával, a Pont Kiadó jóvoltából. 

Ünnepi Könyvhét

Gerlóczy Márton: Létra

Gerlóczy Márton legújabb regénye egy házról szól. Egy szakadt pesti bérházról, amit a 30-as években kuplerájnak emeltek. - Gerlóczy Márton könyvhétre megjelent Létra című könyvéből ajánlunk egy részletet. 

hirdetés

Könyvajánló

Tarján Tamás: Szemmagasságban

Mi minden tükröződik Gergely Ágnes új opusának lapjain? Gyöngédtelenség és gyöngédség. Kárhozat és üdvösség. Ideiglenesség és végérvényesség. Józanság és eksztázis. - Tarján Tamás a Pont Kiadónál könyvhétre megjelent kötetét Gergely Ágnes Jonathan Swift éjszakái című művéről írt kritikájával ajánljuk.

Ünnepi Könyvhét

Vámos Miklós: Húrok

A Vámos-sorozat következő kötetében a szerző két szenvedélyéről, a zenéről és a teniszezésről tesz vallomást. - Vámos Miklós Húrok című könyvéből ajánlunk egy részletet. 

Könyvajánló

Turczi István: Minden Kezdet

"Érezte, amint kiszökik fejéből az összes vér. Érezte, ahogy a saját maga ellen táplált néma haragját most sem sikerül kikerülnie. De ma nem akarta elrontani ritka, és ezért számára mindennél becsesebb együttlétüket nővérével; gyorsan témát váltott: Képzeld, a Muter azt mondta nekem a minap, maga olyan, fiatalember, mint aki leesett a fáról, de soha nem ért földet." - Turczi István Minden kezdet című könyvét ajánljuk a Palatinus Kiadó jóvoltából.

Könyvajánló

Sándor Iván: A történelem gépangyala

"Régi és újabb kori történelmünkben minduntalan homályban hagyott események törnek felszínre, és hiába a félresöprés hangyaszorgalma, a múlt tovább él, előbukkan, szembenézést követel." - Sándor Iván A történelem gépengyala című esszékötetéből ajánlunk részletet a L'Harmattan Kiadó jóvoltából.

KÖNYVAJÁNLÓ

Farkas Arnold Levente: A másik Júdás

"Minden írása olvasásra csábít. Megkísérti az olvasót. Farkas Arnold Levente igazi mondatalkotó. Alkotó mondatokat alkot. Mindent megforgat, amit kézbe vesz." - Farkas Arnol Levente kötetéből ajánlunk most néhány részletet.

Interjú

Kőrösi Zoltán: Mindenki Kati

Hogyan lehet az irodalom mibenlétéről beszélni, amikor valaki a saját életéről beszél? Hogyan lehet a fikcióra mutatni, amikor az valóságként értelmeződik az olvasóban? Hogyan lehetne a megváltás lehetetlenségét emlegetni, amikor valaki éppen az ellenkezőjére vár? - Kőrösi Zoltánt Magyarka című regénye utóéletéről, hős és író viszonyáról Nagy Gabriella kérdezte.

KÖNYVAJÁNLÓ

Báthori Csaba: Elemi szonettek

Báthori Csaba új kötete százkilencvenkilenc szonettet fog össze. A költő sűrű, lényeges és súlyos kijelentéseket görgető darabjaiban életünk örök kérdéseit feszegeti. - Az Elemi szonettek című kötetből olvashatnak most néhány verset nálunk. 

Könyvajánló

Végel László: Neoplanta, avagy az Ígéret Földje

"Ne izgasd magad a fogmosás miatt, mert azt mondta apám, hogy ezt a baromságot a németek találták ki, a mi kulákjaink úrhatnámságból utánozzák őket. Látta, amint a fogságban egy sváb tiszt, étkezés után, rendszeresen, hosszan öblögette a szájüregét. Naponta többször is eljátszotta ezt a rituálét."  - Végel László Neoplanta, avagy az ígéret földje című könyvét ajánljuk a Noran Libro kiadó jóvoltából.

KÖNYVAJÁNLÓ

Barta András: Magyarország = Anyád

Barta András új regénye egyszerre keserű és humoros, szemérmetlen és érzelmes, szürreális science fiction és politikai szatíra, ráadásul egy szülő-gyermek kapcsolat kamaradrámája. Kíméletlen és provokatív mű - felnőtteknek szóló könyv. - Barta András Magyarország = Anyád című könyvéből ajánlunk most egy részletet.

Könyvajánló

Csányi Vilmos: A tökéletesség illata

Azt gondolom, ha az ember igyekszik belső állapotát az Úr figyelmébe ajánlani és tőle telhetően minél tökéletesebbre igazítani, akkor nem ildomos azt pállott, visszataszító foglalatban tárni elé. Kis árváim pedig büdösek, mint a görény, mert nem mosdanak. - Csányi Vilmos A tökéletesség illata című könyvéből ajánlunk részletet a Libri Kiadó jóvoltából.

Könyvajánló

Keresztesi József: Anabázis

Egy kultúra tágassága egyebek közt azon is jól mérhető, hogy mit kezd a periférián kószáló formátumos alkotóival. Márpedig Lábass Endre, aki meglehetősen ritkán bukkan föl a jelenkori irodalmunkat számba vevő különféle névsorokban, alighanem a huszadik század második felének legjelentősebb magyar flâneurje. - Keresztesi József könyve a Műút-könyvek sorozatban jelent meg 2013-ban. Ebből ajánlunk most egy írást.

KÖNYVAJÁNLÓ

Debreczeny György: Nincs karácsony

Debreczeny György kötetében a költői nyelv mint önérték is működik, a szépre formált szavak bár véresen komolyak, egyúttal mindig valami izgalmas, megújuló, újrakezdhető játékra csábítanak. - A Nincs karácsony című kötet a Syllabux Könyvkiadó gondozásában jelent meg az idei könyvhétre. Ebből olvashatnak most néhány verset.

Ünnepi Könyvhét 2013

Buda Ferencet kérdeztük

Buda Ferenc költőnek nemrég jelent meg Doromboló című gyermekverskötete a Holnap Kiadónál. Erről és készülő műveiről Keresztury Tibor kérdezte még a könyvhét forgatagában. - LiteraTV.

hirdetés