hirdetés
2015. július 5.

Végel László

A hónap szerzője

Végel László: A lelátón vagy az arénában?

Rossz nézni ezt a megtévesztően „bölcs" relativista zsibvásárt. A bölcsességet azért említem, mert manapság a bölcsesség szinonimája az óvatos, kocsonyás relativizmus. Azt vettem észre, hogy ebben az anarchiában az irodalomnak sikerül az elsikkasztott, ellopott, meghamisított történeteink nyomába szegődni. – A hónap szerzőjét, Végel Lászlót a Litera szerkesztői kérdezték.

A hónap szerzője

A színházak lázadoznak, a filmek emlékeztetnek, a regények figyelmeztetnek

A hónap szerzője, Végel László Urbán András és Oliver Frljić színházi rendezéseit,  Želimir Žilnik filmjeit, Mirko Kovač, Slobodan Šnajder vagy Miljenko Jergović regényeit ajánlja.

hirdetés

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Végel László

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 márciusában Végel László a hónap szerzője a Literán.

A hónap szerzője

Végel László: A báni palotában

Mind inkább meg vagyok győződve róla, hogy Tito biztos volt benne, hogy halála után széthullik az ország. – A hónap szerzője ez év áprilisában, az újvidéki Akademska knjiga kiadásában megjelenő Újvidéki napló 1991-2016 című könyvéből olvashatnak részleteket.

Litera Rádió

Litera Rádió – Végel László könyvéről a Előhívásban

2017. február 8-án Végel László Exterritórium című könyvéről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélgetett az Előhívás sorozatban, a Nyitott Műhelyben. Hallgassák meg a teljes beszélgetést a Litera Rádióban.

Előhívás

Előhívás – Végel László Exterritóriumáról

2017. február 8-án, szerdán este 7-től Végel László: Exterritórium – Ezredvégi jelenetek című könyve lesz az Előhívás témája. Az Újvidéken, a NATO-bombázások alatt született regényről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget. 

Hír

Elmarad a január 11-ei Előhívás

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a 2017. január 11-ére tervezett Előhívás-est a Nyitott Műhelyben betegség miatt elmarad. A Végel László művéről szóló beszélgetést a következő alkalommal, február 8-án tartjuk meg.

Hazám - esszék

Végel László: A hontalanság dicsérete

A Hazám című esszégyűjtemény 14 magyar értelmiségi – köztük író, orvos, szociológus, filozófus – vallomását tartalmazza arról a hazáról, amelyet többségi vagy kisebbségi alkotóként, gondolkodóként nap mint nap megélnek. A kötetből – melynek szerzője mások mellett Bitó László, Dragomán György, Kemény István, Kun Árpád, Lángh Júlia, Markó Béla, Parti Nagy Lajos és Dr. Czeizel Endre – most Végel László esszéjét ajánljuk.

HÍR

Végel László regényének színpadi sikere

A Kossuth-díjas vajdasági magyar író Neoplanta – avagy az Ígéret Földje című városregényéből készült színpadi feldolgozás kapta a legjobb előadás díját az 59. újvidéki Sterija Játékokon. A darabot Urbán András állította színpadra.

Hír

A Neoplanta elnyerte a Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiváljának fődíját

A Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiváljának a legjobb drámaelőadásért járó díját az Újvidéki Színház Neoplanta című előadása nyerte el, amelyet Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regénye alapján Urbán András rendezett.

Könyvajánló

Végel László: Neoplanta, avagy az Ígéret Földje

"Ne izgasd magad a fogmosás miatt, mert azt mondta apám, hogy ezt a baromságot a németek találták ki, a mi kulákjaink úrhatnámságból utánozzák őket. Látta, amint a fogságban egy sváb tiszt, étkezés után, rendszeresen, hosszan öblögette a szájüregét. Naponta többször is eljátszotta ezt a rituálét."  - Végel László Neoplanta, avagy az ígéret földje című könyvét ajánljuk a Noran Libro kiadó jóvoltából.

Ünnepi Könyvhét 2013

Végel László: Neoplanta avagy az Ígéret földje

Élet és harcok a soknemzetiségű Újvidéken, Neoplantán. A magyar írónak mindezekről Lazo Pavletic szerb fiákeres mesél. - Végel László Neoplanta avagy az Ígéret földje című regényéből olvashatnak részletet. 

EX SYMPOSION 2012/80.

Radnóti Sándor és Vári György Végel Lászlóról az Ex Symposionban

Az Ex Symposion legújabb, Végel Lászlóról szóló (2012/80.) számát február végén mutatták be a kishegyesi Dombos Festen. Az alábbiakban Radnóti Sándor bevezetőjét és Vári György írását olvashatják belőle.

Netnapló

Kaiser Ottó fotónaplója 7.

Kaiser Ottó - 2013. március 24.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten Kaiser Ottó fotóit láthatják nálunk, ma Szilágyi István, Orbán János Dénes, Békés Pál, Végel László, Nagy Pál és Vermes Géza portréját és a képek történetét osztja meg velünk.

Előhívás

Hontalanság

Végel László Bűnhődése

Végel a a hontalanság krónikása, magánya azonban konokul és következetesen vállalt autonómia. - A legutóbbi Előhíváson Végel László Bűnhődés című könyvéről volt szó a Nyitott Műhelyben. Hegedűs Barbara beszámolója.

hirdetés