hirdetés
2018. február 5.

Vendég: Versum

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Dean Young

Eddig is tudtam – elméletileg –, hogy sokat számít a versforma, de (újra)alkotóként itt tapasztaltam meg igazán, amikor ugyanaz a szöveg két különböző formában két különböző arcát mutatta meg – a Vendég: Versum hatodik részében Mohácsi Balázs fordítását és kommentárját olvashatják Dean Youngról.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Lenka Kuhar Daňhelová

Most, amikor ezt a rájátszást, variációt, újrafőzést készítettem ebből a szövegből, újra megéreztem azt a nehézséget, amit az ilyen, látszólag egyszerű verseknek a fordítása jelent. Mint amilyenek éppen Lenkáéi is. – Vendég: Versum című sorozatunk ötödik részében Vörös István fordítását és kommentárját olvashatják Lenka Kuhar Daňhelováról.

hirdetés

Vendég: Versum

Vendég: Versum – José Luís Peixoto

Azt a nemzettudatot, kulturális sokkot (területek elvesztése, hosszú szélsőséges diktatúra, bukás a hatalmi pozícióból) fogalmazza verseibe, amibe a magyar ember is kényelmesen belehelyezkedhet. – Vendég: Versum című sorozatunk negyedik részében Gál Soma fordítását és kommentárját olvashatják José Luís Peixotóról.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Juana Adcock

Több versében is keveredik a spanyol és az angol nyelv, ami Mexikóban ilyen formában is gyakran használatos. Nagyon tetszik, ahogy ennek következtében csupán a szavak hangulatával, hangalakjával képes egyedi atmoszférát teremteni. – Új sorozatunk harmadik részében Ferencz Mónika fordítását és kommentárját olvashatják Juana Adcockról.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Tor Ulven

Hátborzongató az az alanyiság nélkül is személyes, őrületig elvitt, néha poszthumán világ, ami a verseiben megteremtődik. Illetve inkább úgy mondanám, ránk telepszik. – Új sorozatunk második részében Vajna Ádám fordítását és kommentárját olvashatják Tor Ulvenről.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Gellu Naum

Költészetének olyan jellegzetességei érdekelnek, mint amilyen a hivatalos értékekkel és az autoriter rendszerrel szembeni bizalmatlanság, a regiszterkeverő beszédmód, a radikális testábrázolás és az ironikus önéletrajziság. – Új sorozatunk első részében Mihók Tamás fordítását és fordítói kommentárját olvashatják Gellu Naum költészetéről.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Új sorozat a Literán

Vendég: Versum címmel ma új sorozatot indítunk a Literán. A versumonline.hu friss és archív versfordításai közlése mellé interjút készítünk az adott fordítóval, műhelytitkokról és az általa fordított költő szövegvilágáról. A csütörtökönként frissülő sorozat szerkesztője: Seres Lili Hanna.

hirdetés
  • 1