hirdetés
2017. április 19.

Visegrádi Négyek

Könyvajánló

Adam Bžoch: Pszichoanalízis a periférián (részlet)

A pszichoanalízis története Szlovákiában

A pszichoanalízist befogadó hazai közeg legszembetűnőbb sajátossága Szlovákia és a szlovák kultúra relatíve periferikus helyzete Európában. Magában Pozsonyban például, amely csupán hatvan kilométerre van a pszichoanalízis bölcsőjétől, alig találunk közvetlen nyomokat. – Adam Bžoch könyvéből olvashatnak részletet.

Interjú

Maroš Krajňak: Mire képesek az emberek

Interjú Maroš Krajňakkal

Kurdibanivka olyan, mintha csak mostanában ért volna véget a háború. Teljesen elnéptelenedett, elpusztult, egyetlen földúton lehet megközelíteni. Nagyon megérintett, hogy a mai napig kézzelfoghatóan őrzi a háború nyomait. – Az SME Maroš Krajňakkal készült interjújából olvashatnak részletet. 

hirdetés

Könyvfesztivál

Maroš Krajňak: Entrópia (részletek)

A sofőr elgyönyörködik a holdfényes folyó csillogásában, és feltűnik neki, hogy valami oda nem illő úszik a felszínen. Álmodozó tekintetét előbb fürkészővé, majd éberré alakítja. Már fékez is, leállítja a motort, kihúzza a slusszkulcsot, kicsapja az ajtót, és rohan. – Maroš Krajňak regényéből olvashatnak részletet.

Recenzió

A fény kultúrtörténete

Jan Němec: A fény története, Noran Libro Kiadó, 2017

Drtikol sorsa több szempontból sem az a tipikus cseh sors: siker, kudarc, kétségek és az igazság keresése váltakozik benne. Egy olyan férfi története ez, akinek volt bátorsága a csúcson abbahagyni, feladni kenyérkereső szakmáját. – Jan Němec könyve egy fotográfus, František Drtikol életregénye. Fordítója, J. Hahn Zsuzsanna írt róla.

Könyvajánló

Ivana Dobrakovová: Toxo (részlet)

Otthon aztán Blanka görcsökben fekszik az ágyon, és meg van rémülve attól, hogy az a víz valahogy ártott a gyereknek, az már majdnem úgy hangzik, mint a sav, és mi van, ha a kézsebeken át bejutott a vérkeringésbe, és kimarta a gyerek szemét, orrát, száját, arcát. – Ivana Dobrakovová Toxo című kötetéből olvashatnak részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Ignacy Karpowicz: Szálkák (részlet)

A szerelembe esésről már rengeteg könyvet írtak. Meg persze a szerelem elmúlásáról is. Talán a kapcsolatok béklyóját is elégszer elemezték. No de mi a helyzet a ragaszkodással, a hétköznapok által ostromolt szeretettel, a feladatok és fáradságok által betemetett együvé tartozással? – Részletet ajánlunk Ignacy Karpowicz könyvfesztiválra megjelenő új regényéből.

INTERJÚ

Ignacy Karpowicz: A hőseim vezetnek engem, nem én őket

Ignacy Karpowicz idén tavasszal harmadjára érkezik Budapestre, immár a harmadik magyar nyelven is megjelenő regénye bemutatójára. A Szálkákban ismét a mai, "posztmodern" ember és kapcsolatai állnak a középpontban, és a szerzőtől már megszokott módon előkerül a mitológia, az intertextusok, illetve a nyelvnek is fontos szerep jut. - Németh Orsolya interjúja.

Interjú

Jan Němec: A sorsa foglalkoztatott

A fény története a világhírű cseh fotográfus, František Drtikol életének fordulatos története, egy különleges és lebilincselő fejlődésregény, mely elnyerte az Európai Unió Irodalmi díját. A könyvfesztiválra a Noran Libro K-európai történetek sorozatában jelenik meg. A szerzőt regényének fordítója, J. Hahn Zsuzsanna kérdezte. 

Könyvajánló

Jan Němec: A fény története (részlet)

Kisfiúként soha nem gondoltad volna, hogy életedben ennyi meztelen nőt látsz majd. Úgy gondoltad, a férfi mindig azt a lányt veszi el, akit először lát meztelenül, mert azt szánták neki. Most azonban Éva-kosztümben vonulnak előtted a nők, egyik a másik után. – Jan Němec Noran Libro Kiadónál megjelent regényéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Svetlana Žuchová: Jelenetek M. életéből (részlet)

Az álmok hullámokban érkeztek. Néhány hétig minden éjszaka álmodtam anyáról, és aztán néhány hónapig egyszer sem. Néhányszor úgy gondoltam, hogy az emlékeim róla már elúsztak az álmaimból. Hogy már megtisztultam tőlük, és többé nem térnek vissza. – Svetlana Žuchová szlovák író regényének részletét olvashatják. 

Könyvajánló

Veronika Šikulová: Tulipánból paprika (részlet)

Ha az ember a síneknél lakik, igen gyakran el kell hallgatnia, mert jön a vonat. És ez jó. Közben mindenfélét végig lehet gondolni. Volt, hogy nagymama pont szidott minket, de mire elzúgott a vonat, odalett a harag is, és csak annyit mondott: És most má’ csitt legyen! – Veronika Šikulová regényének részletét olvashatják. 

Interjú

Svetlana Žuchová: A hétköznapiság jelensége érdekel

A fájdalomnak és a félelemnek több hullámát és fázisát átéltem, és mindenfélének, ami hozzá tartozik, apukámmal tagadhatatlanul közeli volt a kapcsolatom. Ennek a könyvnek a megírása is ennek a részét képezte. Egyben úgy tűnik, hogy ezzel a könyvvel ezt a témát bizonyos módon le is zártam. – Svetlana Žuchová szlovák íróval fordítója, Pénzes Tímea beszélgetett.

hirdetés
  • 1