hirdetés

kin: ABnormális érettségi té(v)telek

Ki és melyik atlétikai dobószámban indult az alábbi hírességek közül?

A    Julius Caesar, kockadobás

A hosszas lelki ráhangolódás után három virradaton át tusakodva (latinul: triumvirátus) került sor a világsikert hozó dobásra. A kocka el van vetve kiáltott fel boldogan a magyar nyelvhelyesség szabályaira rútul fittyet hányó büszke római. Az öntudatában sértett pannon őslakosság felháborodásában - a sportlétesítmények mellékhelyiségeinek ajtaján - a következő tiltakozó feliratot helyezte el: A vécézár rossz!
Újabb diadalmas dobásai után csapatjátékosból egyéni versenyzővé lépett elő.
Sikereinek csúcsán azonban i.e. 44. március idusán (a szláv naptárakban: zorán i dusán) csődeljárás indult legfőbb szponzora a Philippi-cég ellen. A lesújtó hír tőrdöfésként érte. A támogatók nélkül maradt élsportoló testileg és lelkileg összeomlott. Csökött csehók csaposait szórakoztatta néhány pohár ital ellenében. Borízű hangján külvárosi kiskocsmák törzsvendégeit szólongatta bizalmasan név szerint egy-egy rundó megfizetésére: Te is fiam, Brutus!

B    Lotte (1990. után Lothar) Bösendorfer-Kox, súlylökés

(Kelet)-Német versenyző. Több generációs nehézatléta család sarja.
Már a XX. század elején felmerült annak a lehetősége, hogy egy-egy rangosabb sporteseményt, olimpiát, (esetleg világháborút) több ország közösen rendezzen meg.
A nagymama Kövér Berta von Blitzkrieg - is ennek keretében munkálkodott. 1914-es franciaországi megjelenése bombaként robbant. A túlságosan hosszúra nyúlt bemelegítés, azonban - pedig a megfelelő hatásfok elérése érdekében még gázt is használtak nem hozta meg a hőn áhított sikert. Az eredmény távirati stílusban: vereség a döntőben (még rövidebben: Verdun).
Édesanyja Hermina G. Luftwaffel - az 1944-es londoni Vásár Városok Kupája keretében (angolul: Vér, Veríték és Könnyek) több számban is indult. Csúcsformáját a döntők napjára május 1-jére és 2-dikára időzítette (németül V-1 és V-2). Győzelmi álmait azonban a hazaiak harcias kis méregzsákja Miss Raf Radar gyorsan szertefoszlatta.
Az 1980-as években Lotte országhatárokon átívelő dobásai miatt került előtérbe egy esetleges olimpiai társrendezés gondolata. Az NDK a KNDK-t szemelte ki partnerének. Egy téves ballisztikai célmeghatározás miatt azonban a súly Dél-Koreára zuhant. Így esett a választás Szöulra.
Kárpótlásul Phenjanból indult a Pár rizst akar rally. A diplomáciai bonyodalmaktól mentes optimális edzéstáv kialakítása végett pedig a németeket újraegyesítették.
Mindezek ellenére Lotte így is túl lőtt a célon és alaposan elvetette a sulykot. Sportnyelven szólva öngólt lőtt, vagyis doppingolt.
A versenyzéstől végleg eltiltották, nem vehetett a kezébe semmiféle dobásra alkalmas eszközt. A lesújtó hír hallatára végső elkeseredésében fogalmazódott meg benne a következő gondolat: Eldobom magam. Súlyos egyénisége Hollandia területén ért földet, további hosszú évekre munkát adva ezzel a gátakat szorgosan építő tulipánosoknak. Becsapódásának helyén lelkes kínai sportbarát kereskedők tevékenysége nyomán - jött létre Lotterdam.

hirdetés