hirdetés

ainu: ainu írás 3.

------Készítő-----
http://www.geocities.jp/csikcsongor
------------------

Igazán értelmes írás

Az ősi ainu írás két képességgel bíró, a látványt és a fonetikát egyidejűleg rögzítő rendszer. A képírás általában csak a látványt szokta jelölni. Ezt, a betü tulajdonságával felruházott képírást, hívhatjuk betü-képírásnak. „Új NYELV teremtette új világ” Egy olyan világot képzelj el, melyben a szavak alakzatai (azaz, atais betüi) formálják a kiejtést, melyben egyet jelent a betü-halmazokba tömörített képzelet a valóság értelmezésével.
3 szabály fedezhető fel a szavak megalkotásában: (1) -a fentről lefelé írt szavak kezdőbetüi, "elejüktől" kezdődnek, s "hátsó felökön" végződnek. Térbeli és időbeli sorrend is ez. Példával illusztrálva, az ember vonalas alakja, a fejtől tart a lábakig, nem pedig fordítva. A kéz szava a számolási sorrendnek megfelelően hüvelykujjal kezdődik.
(2) - Az ember, saját magához viszonyít Szavak jelentése, emberhez mért, "ember központú". Az ember-ből, önön magából kiindulva (emberi ésszel) megalkotott ábrácskákba van "belehelyezve". Pl a számértékek neveihez saját kezüket vették alapul. Tenyér értéke tiz, rajta lévő nyitott ujjak levonásával fejezték ki mozaikírásukban 6789 et,
3 naphoz való viszonyítás. Égtájak megjelölése, kelet,, halál fogalma
Hangok, jelekhez való kapcsolódása,, A szín és a forma, vizuális harmóniában. Színelmélettel foglalkozó művészek, megállapították, mely formákhoz mely színek harmonizálnak, tartoznak. (kék=korong, piros=négyzetlap, sárga=háromszög, stb.) Az akusztika „egyes hangjait” lehetn-e a vizualitási formáihoz párosítani? Az ajnók megtették ! (Az „A” mint a legalapabb emberi hang, egy pontban tömörített filozófisztikus „forma”, az „I” hang, egy fentről lefelé húzott egyenes, A „k” keménységét „rókaszáj” szimbolizálja.)

Atlantisz népe ?

Feltételezhetjük, hogy a világ első agyagedényét Atlantiszban készítették. 12000 éves a legkorábbi megtalált edény, mely az ainu kultúra terméke (Diamond folyóirat,1999). Taiwan mellett 50 méterrel a tengervíz alatt fekszik, egy kőböl épült, ismeretlen nevű ainu város. Az ainuk rúnaírásszerű mozaikírása fontetikát és látványt egyszerre tömörító rendszere egyedül álló az egész világon. Hasonló formái révén az egyik legősibb rokon írásnak tartom. A legenda szerint Atlantiszból ered az írás ismerete. Atais/ Ataisis, Atlantisz legkorábbi elnevezéseinek ainu értelme „vízalatti”-t jelent. Az amerikai „atlantis team” csapata az ainuk ősi helyeit is kutatta. Amit biztosan tudunk, hogy az egyik legősibb gyökerű kúltura volt az ainuké, lehetett akár éppen ez atlantisz népe.

hirdetés