hirdetés

bicaj: ÁLLHATATOS MÉHECSKE

ÁLLHATATOS MÉHECSKE

A méhek szorgalma közismert, azért mégis nagy hatást tett rám az egyik reggeli megfigyelésem.
Az éjszakai eső után a sziklakertben a porcsinok roskadoztak a vízcseppekkel terhelt a bimbóktól. Ahogyan ott álldogáltam, megjelent egy méhecske és bekopogtatott az első porcsinbimbóba, de a bimbó nem nyílt ki. A méhecske nem keseredett el, gyorsan átrepült a következő bimbóra, de az is zárva maradt. A csodálkozástól szinte lebénulva néztem végig, ahogyan a kis méhecske, fáradtságot nem ismerve végiglátogatta, a talán száznál is több porcsinbimbót.
Ezt a kis történetet nem is írnám le, ha legnagyobb megdöbbenésemre a kis méhecske a porcsin bimbók végére érve, mintha mi sem történt volna, vissza nem repült volna a virágsor elejére, és újra kezdte a könyörtelenül zárva tartó bimbók vizsgálatát. Azt mondhatnánk, hogy talán egy kis butuska méhecskéről van szó, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy a méhecske nem butuska, hanem nagyon is tudatosan állhatatos, szorgalmas lény, aki tudja, hogy a porcsinbimbóknak most hamarosan ki kell nyílniuk, és ő szeretne az első látogató lenni.

Még néhány percig elnézegettem a szorgalmas méhecske fáradozásait, amikor észrevettem, hogy az egyik bimbó a kellemes reggeli napsütés hatására egy picit megnyitotta a szirmát, majd szinte egyetlen mozdulatként kitárult a teljes, színpompás virág. Aztán egy kicsit később sorban kinyílt a többi is, míg egyszer csak teljes színpompában ragyogott a teljes porcsin sor. A kis méhecske gyorsan beröppent az első útjába került kinyílt virágba és nagy nyüzsgéssel munkálkodott benne, majd a sárga virágportól megduzzadt lábakkal hátrált vissza és indult a következő virágra. A méhecske még jó néhány porcsint meglátogatott és nem is tudom, hogy mikor hagyta ott a virágmezőt, mert közben egyre több méhecske jelent meg és az elsőhöz hasonló szorgalommal látogatták végig a virágokat.

Kedvenc olvasmányaimból emlékszem, mennyire csodálkoztam az egyik híres amerikai biztosítási ügynök elbeszélésén, ami arról szólt, hogy kezdő biztosítási ügynök korában több száz ajtónál azt mondták neki, hogy nem akarnak biztosítást kötni, de ő nem adta fel, mindig azt gondolta, hogy majd talán a következő ajtóban már sikeresebb lesz. Ez az ügynök ma Amerika egyik leggazdagabb embere.

BUDAPEST, 2003. 01. 7.

hirdetés