hirdetés

kin: Bevásárolt a csalá(r)d

Az egész pláza tele húsvéti nyüzsgéssel. Körül mindenféle neszek, zajok, ritmusok, szignálok, mikrofon hangok. Csak a gyorséttermek körül csitul a hadba hívó trombitaszó. A gyomor és a fül oázisa ez.
A család székekbe terpeszkedve töri a csendet. Az apa jó ötvenes, tehetős értelmiségi, fennkölt igehirdető. Fiai a kamaszkor különböző fázisában nyerítve leplezik zavarukat. A mama alig harminc, mint minden második feleség láthatóan nem ért semmit, de azért némi ritmuskéséssel néha csilingelően fel-felkacag. Az apa gondosan túlválasztott hangerővel az üzletek reklámfeliratait magyarítja sajátságos nyelvezettel. Élvezi a szerepét. Imponálni akar a túl gyorsan behódolt nőnek hosszabb ostromra számított, maradt még a munícióból bőven. Két fiát az utánam srácok üveggyöngyeivel bódítja még felszínes sikerrel. Ellenfele nincs, periférikus hallgatósága cserélődik ugyan, de ez mit sem von le kéjes mámorából. Elemében van. A nő éjszakai szerelmet ígérő eltűnődő mosollyal kíséri minden mondatát.
- Rö vi dá rú és la kás tex til tagolja tettetett tétovasággal, de már tudja most övé a diadal. Rákészül hát alaposan. Kaján vigyorral méri végig tanácstalan szekértáborát, majd negédesen kiböki végre: Röltex kedveskéim, R Ö L T E X. Alig leplezett vigyor fut végig arcán a rámeredő réveteg tekintetek röhejes hatására. Az időpont tökéletes, megindítja a döntő támadást. A kisebbikkel kezdi.
- Tudod, - vág bele leereszkedően ez eredetileg ROELTECS. Az amerikai AWACS felderítő kémrepülőgép korszerűsített intelligens változata. Segítségével a felszabadításra kiszemelt - a vártnál kissé nehezebb felfogású - némileg vonakodni látszó lakosság mozgását lehet nyomon követni. A kémgép által készített felvételeken jól kivehető, amint a zsarnoki (lég)nyomás alól felszabaduló polgári lakosság népviseleti kalasnyikovba öltözve a barikádok mögé bújva készül lelkesen ünnepelni az őt jármaitól és közvetlen családtagjaitól is megszabadító békehozókat. A rakéta meghajtású repülőgép egyes elemeit a környező országokkal közösen hazánkban is gyártják. A legkényesebb alkatrészek közé tartozó rakétaszárny belsejét (Taszár) az ellene tiltakozókkal egyetemben - Magyarországon állítják elő.
A gyerek tátott szájjal bámulja az atyai istent. Még egy sanda pillantás félre, mellyel nyugtázza az éjszaka szenvedélyes ígéretét, aztán sort kerít a nagyobbikra is.
- Na, neked is maradt valami! mondja hátba veregetően. Szóval ez egy óragyár a volt NDK-ban. Az itt készített karóra terveit a svájci Rolex cégtől koppintották le. Mindig csak háromnegyed hármat lehetett leolvasni róla, mivel a nagymutató csak nyugatra, a kismutató pedig csak keletre fordult. Korszerűsített, észak- és dél-koreai alkatrészekkel ellátott típusa, már a hat órát is mutatta. Falióra változatában a kis- és a nagymutatót fallal választották el egymástól. A kakukk aprólékos útlevélvizsgálat után csak háromévente jöhetett elő, de akkor sem szólalhatott meg. Der Balaton fantázianévvel ellátott vízhatlan kiszerelésben a kakukk már nyaranta kipattanhatott és harsányan hangoskodhatott is kedvére. A digitális technológia megjelenésével (digisztrojka) először a kakukk pattant meg, majd a kedvező világpolitikai helyzet hatására (grüssgoszty) a rugó is elpattant. Az ország újraegyesítése után a kis- és a nagymutató elválaszthatatlan lett egymástól. Így most a német óragyártás újra delelőjén van.
A srác már az elején elvesztette a fonalat, de ösztönösen érezte a játék valódi lényegét, így kissé túljátszott átszellemültséggel figyelte apja végszavát. A levitt hangsúly után vigyorgott hát ő is lelkesen.
- Gyerünk! - söpörte össze az alélt társaságot a családfő.
- Hívogat az ágy. jegyezte meg leplezetlen kétértelműséggel a hangjában.
Az ágyban volt már. Az újságot böngészgette fennhangon dudorászva, mikor könnyedén besiklott mellé a nő.
- Drágám! csacsogta Mennyei volt ez a nap! Isteni ez a játék! Ez a röltex, ez valami csoda. Végül is mi volt ez tulajdonképpen?
- Tudod, - vágott bele kelletlenül a férfi - aminek a Röltex Rózsi volt a reklámfigurája. Valamikor a rendszerváltozás környékén ezt is felgöngyölítették. eresztett meg unottan egy hervatag poént a végére.
- - Jaaa a Rózsi! Fel? Tényleg? Pedig azt úgy szerettem! Mintha tavaly láttam volna egy színpadon ücsörögni.
A férfi alól kiszaladt a talaj. Az egész dicsőséges, verhetetlen napja romokban hevert. Oldalára fordult, unottan beletúrt az újságtartóba, találomra előkotort egy lapot és tüntető egykedvűséggel olvasgatni kezdte a vezércikket. Egy tavalyi lap volt. A fényképen sokan voltak, de nem elegen. Egyikük réveteg szemekkel bámult maga elé, láthatóan nem kapta el a fonalat. Talán csak dróton rángatták. Leoltotta a villanyt.

hirdetés