hirdetés

Alexander Csinguacsgukk: embert faragni

egy másik ember
megnyilvánulásait a magadéival méred.
és mindent amit nem értesz, áthidalod
valamivel magadból, amihez hasonlatosnak véled. ez az általános, és normális megoldóképlet határozza meg társadalmunk értékítéletét, gondolkodását. ez a középiskolás gondolkodás. tipikus kísérő szövegei a "nem most jöttem le a falvédőről." a "láttam már olyat.."

eszébe keveseknek jut, hogy mértéket
máshonnan válasszanak. olyan hasonlatosságot az életből, mely ugyancsak ismeretlenben meglelt párhuzam szolgaltat mintát a megoldás felismerésének szélesebb köréhez.
ez a megközelítés gazdagabb képzelőerőt igényel. felfedezők, kutatók, tudósok mérnek így. nem maguk gyártják a hasonlatosság mérőeszközeit, hanem elképzelt párhuzamok mentén megfigyelik, a mutatkozó jeleket.
teret adva a valónak, háttérbe szorítva az ego-t.
de nyilvanvaló, hogy e mozdulatuk bárminek megismeréséhez vezető úton, nem szándékos, vagy tudatos. így születtek. ezért nem jelenti számukra egyetlen felfedezés, kutatási eredmény sem a végállomást. mert minden újabb ismeret megszerzése, ugródeszka a következő ismeretlen felé. a tudás felhajtó erővé válik világnézetükben. mennél több ismeretre tesznek szert, annál nagyobb e felhajtóerő.

sokan nagyon sokat tanulnak, de megfeneklenek a felemelkedésben, mert tanult megoldásokkal képesek csak mérni, manipulálni. önálló felfedezésre alkalmatlanok. szegényes képzelőerővel roppant nehéz improvizalni, elrugaszkodvan a beidegződésektől, új irányokat kreálni.
sok ilyen nagy tudású ember, csapnivaló társ, szülő és szerető. miért? mert az iskolapadban szerzett tudásából élve, mechanikusan másolva azokat sokszorozza, a maga társadalomban elfoglalt méltóságát. sohasem letérve az útról, kétségek közé nem merészkedve, józan magabiztossággal tesz jót, vagy követ el óriási hibákat. és arról nem is beszélve, hogy beleszeretvén saját szerepvállalásába, szörnyű demagógiát képes belevinni környezete mindennapjaiba. megmérgezve akár generációkat egy-egy dogmatikus kijelentéssel.

nyilvánvalóan nem lehet ezért bántani senkit, hiszen, mindenki jött valahonnan. örökölt bizonyos géneket, és tört fel ifjúsága a felnőtt kor világába, jó és rossz kereszttűzén át.
kérdés az, hogyan lehet helyretenni a problémát? ezt sehogy. de megtaníthatjuk gyermekeinket helyesen látni a világot, helyesen élni azt, saját felfedezéseikben segítve őket egy szélesebb perspektívát kínálva nekik. szélesebbet a magunkénál. nem lerángatva őket a magunkéhoz, hanem úgy adni azt örökbe nekik, hogy az gazdagítsa őket. vagyis utat nyitunk minden felé számukra, és igényünkké válik, hogy meghallgassuk őket arról, hogy miképp vélekednek felfedezéseikről.
ha a tiltásoknal és szabályozásoknál tartunk a nevelésben, már sokkal korábban elrontottunk valamit. de akkor oda vissza kell menni a gyerekkel, és be kell ismerni, hogy hibáztunk, és együtt találni meg a sikeres motivációt, mely elvezeti csemeténket a maga saját tévedéseinek beismeréséhez.

tehát teret kell nyitnia egy szülőnek a gyermeke előtt. egy lehetséges elhajlás előtt nem kordonokat építeni, hanem átvezetve az elhajláson a gyereket, megmutatni, hogy mi van mögötte. és persze sohasem kioktató hangnemben.

ha egészséges lelkű és szellemiségű fiatalokat nevelünk, és integrálódnak társadalmunkba, néhány generációt követően, talán tekinthetünk úgy az életünket meghatározó politikai; gazdasági; kultúralis, szociális menedzsmentre, mint az értelem szabadságának diadalára.

addig, nekünk lőttek. : (

hirdetés
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Alexander Csinguacsgukk Alexander Csinguacsgukk 2017-07-17 11:45

sztem, nem ismerem.

basho basho 2017-06-29 13:23

Akkor Ön is ismeri Vihar Juditot.

zsuzsahorváth zsuzsahorváth 2017-04-16 17:44

Ha megérem, nem felejtem...
Te meg igyekezz egybe maradni!

Alexander Csinguacsgukk Alexander Csinguacsgukk 2017-04-12 19:14

bocsánat, h eltűntem. kevés az időm szinte mindenre. ha lenne több életem, mindenkinek többet adnék magamból. ; )
ami van egy is, szétkapkodják. : )
egyszer valahol bizti összefutunk, és koccintunk majd valami finommal.
úgyh vigyázz magadra, és ne felejtsd szándékodat.
köszönöm a kedvességedet, megtisztelő figyelmedet. pusz.

zsuzsahorváth zsuzsahorváth 2017-04-04 23:19

Kedves Alex, itt kérdezlek, lenne-é kedved személyes beszélgetéshez egy nyanyával? Vasárnap megyek Pestre, a haiku-napra. Hopp Ferenc múzeum, Andrássy út...Üdv Neked.

zsuzsahorváth zsuzsahorváth 2017-04-02 15:19

Jól vagy?