hirdetés

Róka Béla: ERROR-TERROR! (2. folyt.)

A szóban forgó (és vélhetőleg már megoldást is nyert) biztonság-technikai probléma nyilvánosságra hozatala tehát egyfajta ÜZENET!
Üzenet, éspedig azoknak szóló üzenet, akik netán épp ilyesmiben törték volna (vagy jelenleg épp ilyesmiben törik) a fejüket... Nekik szól tehát, és azt mondja: Ne fárasszátok magatokat! Ismerjük a problémát, sőt mi több, már fel is vagyunk rá készülve!

Mindezzel csupán egyetlen gondom van, az, hogy ezt az egész problémakört magam akartam felvázolni, éspedig egy sci-fi köntösbe bújtatott, izgalmasan érdekfeszítő, bestseller-várományos regényben, melynek alapötletét és szinopszisát még 1999. májusában – tehát immáron több mint 8 éve(!) – Error-Terror címen, lejegyeztem magamnak...
2001. szept. 11. után azonban ez az ötletem már nem számított volna túl eredetinek. Mostanság pedig már egyenesen plágiummal vádolhatna az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala, avagy netán maga a jó öreg CIA...!
Bele kellett volna vágnom rögvest...
Tanulság: amint egy ötlet felvetődik, KI KELL DOLGOZNI!
További bosszankodásom tárgyát képezik még mindazon – már korántsem pusztán az írás-ötletek csoportjába, mint inkább a találmányok kategóriájába sorolható – ötleteim, amelyeket
az utóbbi 17 évben „agyalogva”
„álmodtam” meg, s mely ötleteket (minthogy nem rendelkeztem sem kapcsolati, sem pedig tényleges tőkével) nem voltam képes realizálni, sőt mi több, sorozatosan avval kellett szembesülnöm, hogy azokat sorra-rendre mások, máshol valósítják meg...!
Íme egy csokorra való, az időközben már „elszállt” ötleteimből:
¦ 1992. – PSZEUDO LÁTHATATLANSÁG
Elvi találmányként, és/vagy sci-fi töltelékanyagként lajstromoztam magamnak annak idején, mely ötlet technológiai megvalósítását egy (vagy több) 360°-os, körpanorámás holografikus 3D felvevő-vetítővel gondoltam nyélbeütni.
Ötlet-inspirálóként mindenképpen „A Ragadozó”, c. filmet kell megjelölnöm, amelyben a „címszereplő” – vélhetőleg – egy hasonszőrű módszer révén képes rejtőzködni.
2007. szeptemberében azonban egy televíziós bulvár „ismeretterjesztő” műsorban elhangzott, hogy az E.Á-ban már dolgoznak a témán. (Talán már meg is valósíttatta valamelyik amerikai hadügyi szervezet, avagy valamelyik titkosszolgálat...) A hír szerint a ruházatba épített, apró kis kamerák vetítenék a környezet képét az ugyancsak a ruházaton elhelyezett tükrökre – akár a „Ragadozó”, című filmben...
Csak csekély vigaszt nyújthat az alábbi két tény:
1. A „Ragadozó”-ban semmiféle utalás nem történt a megvalósítás mikéntjére (tehát nem volt semmilyen technológia-„mintám”).
2. A „Halj meg máskor”, c. James Bond filmben szintén meglehetősen hasonló metódusról esik szó (a „Cég” „kütyü”-szakambere egy Aston Martin «Villanó» típusú kocsit láthatatlanná tévő módszert [ott ) adaptív láthatatlanságnak titulálják] magyaráz Bondnak, ami szerint a kocsiba épített kamerák egy a kocsi köré applikált – az átlagos külső szemlélő által nem felfedezhető – „bőrre” vetítik a környezetük előteréről felvett képeket), mégis tény, hogy a James Bond film hozzávetőleg 10 évvel az ötletem felmerülése után került a mozikba...
¦ 1994. – „Intelligens” Diktafon –Ezt 1995-táján – „nyugaton” – megcsinálták...

hirdetés