hirdetés

Róka Béla: ERROR-TERROR! (3. folyt.)

¦ 1995. – SCREEN-BOOK
Az eddigi legnagyobb bánatom!
Ezt a „ketyerét” egy Notebook-hoz hasonlatos kinézetű, ám annál kompaktabb és specifikusabb számítástechnikai eszköznek álmodtam meg, mely billentyűzete, valamint A4-es könyv formátumú, folyadék-kristályos képernyője, továbbá saját szoftvere révén lehetővé tenné, egyrészt könyvek, vagy akár teljes könyvtárak adat-tartalmának betöltését és egyedi hozzáférhetőségét, valamint az éppen olvasott könyv jegyzetelését, illetve egy önálló szöveg szerkesztését; ugyanakkor további szolgáltatásként, egy fix (vagy mobil) adattároló kártyán létrehozott, jól kezelhető és bővíthető könyvtár-nyilvántartást is tartalmazna, végezetül pedig, egy programozható tudományos kalkulátor funkcióit is képes volna szolgáltatni.
Annak idején még az akkori Közoktatási Miniszter, Magyar Bálint, segítségét is „megcéloztam”, ám találkoznom nem sikerült vele, viszont eljutottam egy számítástechnikai vállalkozóhoz, akihez viszont már nem kellett volna elmennem… Vélhetőleg ugyanis ő volt az, aki „lenyúlta” az ötletemet, és talán maga fejlesztette tovább, majd eladta azt, mint sajátját...!
Aztán mit ad isten, 1998. augusztusában, a Kossuth Rádió „Szonda”, c. műsorában, beolvasnak egy hírt, miszerint Nagy-Britanniában(?) kifejlesztettek egy FAX-BOOK(!) nevű eszközt, ami az ismertetés szerint, szinte egy az egyben megfelelt annak, amit én gondoltam ki három évvel korábban...
¦ 1995. – QUIP CONDOM („benyögős” óvszer) – Állítólag már megcsinálták...
¦ 1997. – 3D SAKK – holografikus lézerrel indukált „látvány”-megoldással
Időközben ez is megvalósult. Láttam a fotót. (Csak arra nem emlékszem, hogy hol?...)
¦ 1998. – EMBERI KÖRVONALÚ HELYISÉG-BEJÁRAT (profilból v. szemből – kapun, ajtón)
Úgy tűnik, ezzel sem érdemes már foglalkoznom. Más módon ugyan, mint ahogyan én terveztem, de megvalósították. Budapesten, az Erzsébet tér Észak-keleti szegletében (közel a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út torkolatához), áll ugyanis egy emberi körvonalúra „vágott” kőszobor. Ennél fogva nem lenne már eredeti az ötletem...
¦ 2003. – INFORMÁCIÓS CÉLÚ ORSZÁGÚTI INTERAKTÍV „HELY-KOORDINÁTA” TÁBLA
Más elven ugyan, de „kicsiben” ez is megvalósult már – úgy hívják: Global Positioning System, vagyis a GPS! Tehát egy műholdas navigációs rendszer, amely – a speciális telepítésű műholdak adatközléseinek vételére kialakított – kézbe vehető, folyadékkristályos képernyőjű mobil-eszközben ölt testet.

Mások okulására, még egyszer a tanulság: amint egy ötlet felvetődik, KI KELL DOLGOZNI!
Nem árt azonban a következőkkel tisztában lenni. Egy sikeres üzlet beindításához hét dolog szükséges:
- akár írói szintű ötletesség – hogy (kiváló) vállalkozási ötleteidet „megálmodhasd”
- stílusos üzlet-„nyitás”
- némi kapcsolati tőke
- kevés szorgalom,
és még három dolog:
- PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ…!!!
 

hirdetés