hirdetés

bialko: Hogyan válhat szerzővé az író?

Douglas Adams szerint, aki mint tudjuk a Galaxis útikalauz stopposoknak című ötrészes trilógia megalkotója, a szerzővé váláshoz három dolog szükségeltetik. Az első a rengeteg egyedüllét, a második az ennél is több kávémennyiség és a harmadik, egyben legfontosabb tényező egy olyan íróasztal beszerzése, mely kibírja az olyan megterheléseket, mint például a koponyánk és az asztalfelület többszöri találkozása legalább négyszeres gravitációs erővel.
Ezeken kívül természetesen még szükségeltetnek olyan elhanyagolható dolgok, mint a számítógép, a jegyzettömb, ne adj Isten golyóstoll, ceruza, radír, tinta, hibajavító, titkárnő vagy egy gyors és gépíró. Nem kötelező, de nem árt, ha van egy sztorink, hőseink, hősnőink, a hősnő a legfontosabb, helyszínek, események, melyek természetesen tartalmaznak szerelmet és halált egyaránt, vagy halálos szerelmet, esetlegesen szerelmes halált vagy haláli szerelmest.
Na már most, Márai Sándor szerint még szükségünk van a magány jelenlétére. Vagyis dobjuk, de durván az asszonyt, hogy belesüllyedjünk a dekadencia legmélyébe, hogy megírjuk szenvedéseinket s ezzel együtt máris elfojtott szexuális vágyunkat is belefűzhetjük a történetünkbe, mely erotika is nélkülözhetetlen a Bestsellerré váláshoz.
Ezek után már csak egy szerkesztőt kell keresnünk, lehetőleg jó barátot, aki csak az 1/3-át húzza ki írásunknak. Jöhet a megfelelő kiadó felkutatása. Persze először senki nem akarja kiadni, valószínűleg elolvasni sem a mi vélt József Attila-díjas művünket, úgyhogy feltesszük inkább az internetre, mert az könnyebb, s ezután már azért nem akarja senki sem kiadni, mivel feltettük az internetre…
Vagyis a végkifejlet az, hogy elbuktuk a nőt, a pénzt, a szabadidőnk és a becsületünk. Ezért mi, írók, újságírók, költők fogadjuk meg Karinthy tanácsát. Legyünk inkább cégvezetők…

hirdetés