hirdetés

I2U2: Kitöltési útmutató a „Viki Dal (Gyula)” című versikéhez

Ki kicsoda, vagy micsoda?

Van egy ország, ahol néhány évvel ezelőtt az egyik párt a „polgár” szót tűzte „zászlórúdjára” (még szerencse, hogy csak a szót és nem magát a polgárt), és tette ezáltal éppoly ellenszenvessé ezt a megnevezést, mint amilyenné az „elvtárs” szó vált tízszer annyi év alatt.

A párt első embere (a haza első polgára) alig egy-két év alatt, jó pár „vargabetű” leírása révén, az ország egyik legismertebb politikusává „nőtte ki” magát, jóllehet – egyik volt miniszterelnökük szerint – a testmagasságára ez a tény nem volt befolyással.

Miközben a parlamentben a „hazafi” szerepét játszotta, addig szélsőséges pártokkal kötött választási megállapodást, és (talán éppen emiatt) elveszítette mérsékelt politikai partnerének szimpátiáját.

„Kitörő örömmel” szólította híveit az úr(nák) elé, mialatt politikai ellenfeleit „melegebb tájakra” küldte (persze nem nyaralni).

Minden (szó)csatát megnyert, csak a választást veszítette el.

A választás után „sejtjeire bomlott”, így kénytelen volt egy óriási „hordóról” szónokolni, hogy látható maradjon.

Talán nem véletlenül, éppen a választások táján sugározta a tv az „Amikor a farok csóválja” (Wag the Dog) című választási (bal)fogásokat népszerűsítő amerikai propaganda filmet, és akkoriban úgy tűnt, hogy némely politikus ezt szó szerint is értette.

Sok idő telt el azóta. Mikor is történt egyszer, hogy éppen úgy esett, hogy egy vidéki városkában személyesen is találkozhattam a „haza első polgárával” a „hazafiság élő szobrával” (így én is elmondhatom magamról, hogy „láttam Birk(m)a(n) doktort!”). Sajnos annyira sietett a következő „politikus-tömeg” találkozó helyszínére, hogy (bármily sajnálatos) épp a Himnuszt nem volt már ideje elénekelni a tiszteletére egybegyűltekkel. Mi azért elénekeltük, helyette is.

A kis, hamis csúsztatásait talán legjobban a következő példa illusztrálja: „ha egy pénzérme százezerszer fejre esik, akkor mifelénk úgy tartják, hogy a pénzérme mindkét oldala fej.” És ez a megállapítás is (hasonlóan sok más kijelentéséhez) csak egy „karnyújtásnyira” van az igazságtól.

És szerinted?

hirdetés