hirdetés

Terda: Levelek

Készhez kapta postáját, tömeges boríték halmazt, melyeket egyre lassuló lendülettel kezdet kibontani.
1. levél: - Lenyűgöző tanúbizonyságot tett a demokráciáról, hogy mennyi embert megmozgatott hatalmas választási kampányában, serkentett arra, hogy döntsön saját sorsáról. És egyben nyugalmat hozhat az is e feszült hetekre hónapokra, hogy ellenfele ily diplomatikus módon elismerte újraválasztását, és gratulált hozzá Kofi Annan ENSZ főtitkár.
2. levél: E kiélezett küzdelemből győztesként kikerülni méltán új és erős lendületet kölcsönöz magának következő ciklusára, melyhez nem kétség, szüksége is van. Mostanra, hogy megszilárdult elnöki mandátuma és támogatottsága, magabiztosabban és talán még hatékonyabban folytathatja, és folytathatjuk a terror ellen vállalt harcot, mely az egyik legfontosabb most a világban. Még ha erre a harcra talán rá is nyomta bélyegét az iraki háború. Most az a dolga Európa és Amerika vezetőinek így Önnek is, hisz újraválasztották, melyhez gratulálok -, hogy a Husszein rezsim ellen indított harcok által keletkezett konfliktusokat tisztázzuk, megbeszéljük, hogy hatékonyabban léphessünk fel a mai világ legnagyobb ellenségei ellen Tony Blair brit miniszterelnök.
3. levél: - Drága George, immár ismét gratuláló levelem olvashatja elnökké választásához. (Talán már unalmas is kissé.) Meghosszabbított mandátuma remek alkalmat kínál a francia-amerikai barátság és a transzatlanti partneri viszony megerősítésére. Fontos azért is, hisz pont a terrorizmus elleni harc más-más értelmezése miatt gyengülhetett az. Európának és Amerikának egyaránt komoly felelősége van a szabadság és demokrácia terjesztésére világunkban, melynek a további nézeteltérések elkerüléseképp - a párbeszéd és a kölcsönös tisztelet szellemében kell folytatódniuk. Ezennel kívánok Önnek egy sikeres, eredményekben gazdag és hatékony 4 éves kormányzást Jacques Chirac francia elnök.
4. levél: - Rosszul létem ellenére figyelemmel kísértem Ön és demokrata ellenfele, riválisa, megmérettetője minek is nevezzem küzdelmét. Újraválasztásához gratulálok, és remélem hogy az újabb 4 éves kormányzása, újabb lökést ad a közel-keleti békefolyamatoknak Jasszer Arafat palesztin elnök.
5. levél: - Gratulálok az elnökké választásához. Míg Ön újabb négy éves megbízásában folytathatja új lendületet véve munkáját amerikai elnökként, addig én leköszönök európai főbiztosi posztomról. Ennek ellenére leszögezhetem, hogy az EU a jövőben is "az Egyesült Államokkal folytatott együttműködés és a baráti kapcsolatok erősítésén fog munkálkodni". Ez a viszony, amelyet soha nem kérdőjeleztek meg, és létfontosságú a világbéke fenntartásához Üdvözlettel: Romano Prodi az Európai Bizottság főbiztosa.
6. levél
7. levél
8. levél...
...
Szinte már önkínzásból, de végig ért az összesen, majd üres ölébe pillantva felvillanyozott tekintettel Dick Cheney újult lendülettel újabb megbízatását szolgáló alelnökéhez fordult:
- Hú, akkor most lerohanhatnánk Kuvaitot is?

hirdetés