hirdetés

: Mameluk II. (Levél haza)

Kedves Szüleim,

épp keseregni kezdtem volna, hogy nem kellek egy diliházba se pszichologizálni, mehetek megint a diplomámmal a hegyre, amikor az Expressz újság állást ajánl rovatában felfedeztem a hirdetést, hogy köztisztasági asszisztens keresnek, alkalmazotti jogviszonyba. Fel is hívtam menten a cégvezetőt, aki rövid önéletrajzot kért s egy friss erkölcsi bizonyítványt, amit a Belügyminisztériumból 3000 Ft. fejében egy héten belül ki is postáztak nekem. (Nem vagyok a bűnügyi nyilvántartott).
Az állás július 1-től tölthető be, drukkoltam, hogy a meghallgatáson engem találjanak a legmegfelelőbbnek, mivel többen jelentkeztünk. Az interjú másnapján hívott a főnök, hogy egy nap betanítás és próbanap után enyém az állás. Havi nettó 47 E Ft-ot fizetnek, nyolc órás munka, bejelentve, ahogy kell.
Egyelőre a Nyugati aluljáróban kell teljesíteni, de mint mondják, cserélődni fognak a helyszínek, hogy ne lehessen sumákolni (zsebre vágni a pénzt és elmulasztani a nyugtaadási kötelezettséget). Ami kicsit nehezebb lesz, nekünk kell a takarítást is végezni, és bizony a közterületeken az emberek nem vigyáznak, különösen a hajléktalanok és/vagy a részegek, de kaptunk vastag gumikesztyűt, így a fertőzés veszélyét is el lehet kerülni.
Annyi a dolgom, hogy miután reggel kitakarítottam, és felszeleteltem a papír-adagokat, leüljek, és ha jön a delikvens, elvegyem a pénzt, adjak papírt, és figyeljem, ha gyanúsan sokáig marad, mert előfordul, hogy heroinisták is betévednek, belőni maguknak a kellő adagot. Ilyenkor szólni kell a közterületeseknek, akik rendet tesznek. Mielőtt jönne a váltóműszak, megint takarítani kell, hogy ne maradjon minden reá.
Kiszámoltam, most kb. 25 E Ft. a lakás havi rezsije. Ezt kényelmesen ki tudom fizetni, és bőven marad buszbérletre is pénzem. Állítólag minden három hónapban közétkeztetési utalványt kapunk 7500 Ft. értékben, ami tulajdonképpen kajajegy, és bármelyik közértben levásárolható. Ezzel a reggeli kifli-kefir is meg van oldva.
A többiről Láló gondoskodik.
Szerettem volna hazamenni, de tudjátok, milyen lehetetlen munkát találni, s most hogy végre sikerült, maradok, mert bejelentett munkát ki tudja, mikor kapok ismét, ha ezt most ismét elhalasztom. Ezentúl nem kell félnem az adóhatóságtól, a TB-től, mehetek bátran az orvoshoz, mert nem fedezet nélkül veszem igénybe az egészségügyi szolgáltatást.
És azt a tényt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az ember munkára teremtetett.
Csak ezt akartam most elmondani, Láló olykor viccelődik, hogy „budis néni”, de nem veszem fel, mert a munka áldás, nem szégyen. A munkanélküliség nagyobb baj és arcpirítóbb állapot – így állok hozzá. Mikor hazajöttem, alszom egyet, mert csak kifáradok, este pedig leviszem a kutyámat, hogy szaladgáljon egyet. Utána főzök. Mivel szombaton is dolgozni kell, és csak a vasárnap szabad, ilyenkor pihenünk, felmegyünk a Várba nézegetni a várost vagy az üzleteket, este pedig tévézünk. Van egy vicces sorozat, azt minden nap megnézzük, mert jól megnevettet. A kiskutyát is visszük mindenhova. Jól döntöttem, hogy elhoztam, mert annyi örömet ad, mint egy kisgyerek. Igaz, gond is van vele, de megéri a fáradságot. Most kicsit szomorú, hogy sokat vagyunk távol, de muszáj lesz megszoknia, mint a többi háziebnek, hogy dolgoznak a gazdái. Hazafelé egy rudacska jutalomfalatot mindig veszek neki (130 Ft), annak nagyon örül, és le is csillapszik, míg megeszi, különben az örömtől, hogy hazajöttem, leteperne a földre.
Kívánunk szép és boldog Születésnapot mindkettőtöknek – gondolom, most nem tudtok átjönni, hogy az ajándékot odaadjuk.
Sokszor puszillak, kívánok jó egészséget, Nárciszéknak is, a gyerekeknek is:

Dia

hirdetés