hirdetés

: Mameluk (naplórészlet - retro, befejezés)

Sírva imádkozom. Mert mostanig tükör által homályosan láttam, de mi lesz, ha egyszer „kitisztulok”? Látó vakság. Most még elképzelhetetlen. De akarom!
És G. is segít, s ha elkap a félelem, rákattintok a honlapjára, és „beszélgetek” vele. Eszembe jutnak Simon sorai: „Az Akropolisz lábánál ülnek a hellén öregek./ És orvosok és szobrászok kezére nem adják testüket.” Következő csütörtökön már róluk is beszélgetünk, Simonról, Bubáról, Debóráról, Nárciszról. G. szerint ez a trauma is feloldható.
Mikor egyszer – már egyetemistaként – a távol élő anyám után sírtam, egy orvosnő tanárom azzal vigasztalt: Tudod-e, mit jelent J. A. sora: „Az meglett ember, kinek szívében se anyja, apja”. Le kell válni érzelmileg a szülőkről. A testvérekről is? Vagy valamit rosszul csinálok?
Mielőtt elalszom végigfuttatom tekintetem maradék könyveimen. J. F. nem kellett az antikváriusnak: Babonák napja, csütörtök. Nem hagyom a csütörtököket! Ezek az én napjaim. Feltápászkodom az ágyról, leemelem a polcról és a kuka mellé dobom a könyvet.
A legszentebbet áldoztam fel a gyógyulásomért: eddigi életem legféltettebb ékszereit, a könyveket. Mást nem gyűjtöttem ugyanis. Hogy írta Weöres: „Dobd el minden könyvedet, a tudás legyél te magad!” Nászajándékba is könyveket kértem és kaptam. De esküvői tanúm, legjobb barátom könyveit nem adom: Mienk ez a nap, Izsakhár, Kárókatonák…Benne a már nagyon beteg jóbarát, N. kézjegye: Diának, hogy szomorú szemei vidámak legyenek. Tíz évvel ezelőtt írta ezt. Istenem, Nándi, ha tudnád…!
Eszembe jut még, hogy vannak könyvek, amikből ereklyék lesznek. Jövő héten találkozom Eszterrel. Vajon elmondjam neki?
Aludj, naplóm, lelkem hű ebe, és ne vonyíts!
Itt folyatom.
P.S. Nemrég rágtam át magam a kiváló eszmetörténész, legjobb tanárom Balassa Péter könyvén. HALÁLNAPLÓ.
Mikor ezeknek a följegyzéseknek nevet akartam adni, az jutott eszembe, akkor az enyém dafke is ÉLETNAPLÓ lesz. Nem túl eredeti cím, de áthallásos. És hiszek a szó-mágiában is. Nem gálya, nem hajó, nem halál - ÉLETNAPLÓ! Ez számomra most mindennél fontosabb.

hirdetés