hirdetés

Sastoll: Szibériáda 2. levél

Drága Fegyuska!

Jól vagyok. A két repedt bordám már egyáltalán nem fáj. Igaz két hónapja is tán, hogy nem írtam.
Rettentően figyelmesek és türelmesek velünk az őreink. És hihetetlen, hogy mit kibírnak. Rúgtál Te már bele mínusz 40 fokban valamibe? Gondolj csak bele galambocskám, mennyire megfájdulnának az elfagyott lábujjaid! No, ugye? Most már elképzelheted, hogy milyen kínokat állhatott ki szegény Dmitríj komisszár elvtárs, amikor engem rugdalt az udvaron vagy jó negyed órán keresztül.
Arról nem is beszélve, mennyire megizzadt közben.
Sok mindent vehetne itt félvállról az ember, de a felhevült testet azt nem! Komolyan aggódtunk, nehogy tüdőgyulladást kapjon. Hiszen még fiatal, életerős és tapasztalatlan, nem úgy, mint én, aki bizony jól benne járok a korban. Mert hiába az ifjonti hév, ha egyszer vizes az ember hátán a gimnasztyorka! Nem tréfadolog.
Másnaptól már a kőfejtőben dolgozhattam. Látták szegények, hogy milyen nehéz lenne nekem ezek után a baltát emelgetni. Hiába mondtam, hogy az a kis fájdalom a mellkasomban, semmiség, bírom én a favágást. Csak mosolyogtak, hogy ne aggódjak, a Pártnak minden igaz oroszra szüksége van, és ki vigyázna jobban fiaira, mint a munkásosztály. Ők tudják mi a szenvedés. És ezért ők már soha többé nem akarnak embert szenvedni látni. Erről szól az ő harcuk. Bevallom, újra rá kellett döbbennem, hogy mennyire korlátolt vagyok és önző. Szégyellem magam, hogy ennyire nehezen tanulok. De talán a korral jár.

Tegnap nagyon szép dalt hallottunk. Három deli donyeci őr vágtatott körbe-körbe az udvaron, mi meg középen álltunk. Felejthetetlenül szépen szárnyalt az Édes Donyec hazatért a fiad, e három vidám legény ajkáról. Az a megrögzött opportunista, reakciós Miskin persze ebből nem sokat hallhatott ott a lovak farkához kötve. Bizony megkönnyeztük azt a határtalan szeretetet, amit csak egy orosz szív érezhet a hazája iránt, ha dalra fakad.

Az őröknek nagyon ízlett a szalonna, amit küldtetek. Igen dicsérték az én drága Maruszjámat érte.

Csókollak benneteket, és ne olvassátok Csehov silány műveit! Ha akad még belőlük a házban, sürgősen tüntessétek el a polcokról.

A hírek szerint Sztálin elvtárs éberségének és bölcsességének köszönhetően, a közeljövőben újabb transzport érkezik. Állítólag veszedelmesebbek még nálunk is.

Megbánással, Fjodorod

hirdetés