hirdetés

Mint a könyökvédő - Nádasdy 70. az Örkényben

2017. február 21.

Nádasdy Ádám február 15-én töltötte be a 70. életévét. A szerzőt új kötetének bemutatójával köszöntötte a Magvető Kiadó az Örkény Színházban. Barátai, tanítványai és tisztelői körében, ajándékként vette át az elmúlt hét év költészeti alkotásaiból összeállított,  Nyírj a hajamba című kötetet. - Ott jártunk.

hirdetés

Hét évvel a Verejték van a szobrokon megjelenése után, s egy teljes Isteni színjáték-fordítással később, Nádasdy Ádám 70. születésnapja alkalmából jelent meg a Nyírj a hajamba című verseskötet a Magvető Kiadó gondozásában.

A köszöntés a Vihar előadása után zajlott az Örkény Színházban, az est házigazdája, Mácsai Pál üdvözölte elsőként a vendégeket, s könnyed, kötetlen hangulatot ígért: „Műsorunkat nem fenyegeti a túlpróbáltság veszélye”.

A színpadon hét szék és egy zongora várta Nádasdy Ádámot, s a köszönteni érkezőket. Dávid Anna ünnepélyesen átnyújtotta az új kötetet az ünnepeltnek. 


Márton László laudációjában kitért Nádasdy széleskörű tevékenységére, költőként, műfordítóként, tanárként, nyelvészként és „nyelvkarbantartóként” is méltatta. Shakespeare és Dante mai fordítójának a jelentősége abban rejlik, hogy figyelembe veszi, de nem követi a Nyugatosok technikáját: újít, ennek eredménye pedig, amint Márton szellemesen megállapítja, az „elementáris élmény, hogy el lehet olvasni Dantét”. Hozzátette, hogy Nádasdy nemzedékének kiemelkedő költője, széleskörben tevékenykedik, s mint a történelem során számtalanszor megesett, elképzelhető, hogy csupán az utókor fogja igazán értékelni az ő munkásságát is.

Nádasdy volt tanítványaként az egyetemi órák kemény, de célravezető kiképzéséről emlékezett meg Bán Zsófia A rend, amit csinálsz nekünk című írásában, megvilágítva Nádasdy szerepét tanárként – de akár tágabban is értelmezhetően, tanítóként:
„…Pokoli nehéz kurzus volt, a vizsgán először mind megbuktunk. Aztán lassan, fokozatosan javítottunk: mondani mindent szabad – elégséges; gondolni végképp mindent szabad – közepes; szeretni is mindenhogyan szabad – jó; de élni – na igen, jeles, csak a legjobbaknak jár.”

Pogány Judit, Csuja Imre, Gálffi László és Mácsai Pál már jól ismert verseket adtak elő a szerzőtől, elhangzott többek között a Féltérden, A rendről, Soványnak kéne lenni, és Az az íz.

A felolvasást követően a Piros rózsák beszélgetnek kezdetű dalt adta elő Szilvay Máté egy meglepetés-produkcióban, a szövegbe egyetlen szó erejéig az ünnepelt is besegített. Az ének, amely korábban Nádasdy saját előadásában bejárta az internetet, kedvenc nótájaként lett bemutatva, ezért az est utolsó pontjában Turi Tímea, az új kötet szerkesztője rákérdezett a jelentőségére. Nádasdy elmesélte, hogy fiatalkorában egy beat együttesben zenélt, s vidéki bálokon, rendezvényeken léptek fel, ahol a fokozódó hangulat rendszerint zenei irányváltással járt együtt. A vendégek "Azt ismered, hogy...?" kezdetű kéréseire idővel aztán alaposan  beletanultak e nótákba.

Nyírj a hajamba születésének körülményeiről is beszámolt a szerző. A legutóbbi kötet óta eltelt hét évben az Isteni színjáték fordításával foglalatoskodott, s ez, mint mondta, "kiszedte a napi versadagot" belőle, időnként azonban írogatott, s végül ezen költeményeket Turi Tímea javaslatára kötetbe is rendezték. A szerkesztő Nádasdy zakóinak könyökvédőihez hasonlítja az új kötetet, amely egyszerre "szép és praktikus".

Zárásként a szerző felolvasott néhány új költeményt, elhangzott a Milyen kertem lesz? a Bezárkózva, beágyazódva, és A hazafiúi hűség. 

 

Hrabovszky Dóra

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.