hirdetés

Kilátás a Panelből

2018. július 13.

A Man Booker-díj 50 éves jubileuma alkalmából Michael Ondaatje kötete nyerte el a legjobb regénynek járó díjat, ukrán író lett az ausztriai Bachmann-díj nyertese, és Budapest központtal megjelent a Panel Magazin, ami angol nyelvű szövegeknek ad helyet. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Az elmúlt 50 év legjobb Man Booker-díjas könyve

Michael Ondaatje nyerte a Golden Man Booker-díjat – írja a The Guardian. A Man Booker-díjat évente ítélik oda a legjobb angol nyelvű regénynek, amely irodalmi díj 50 000 angol fontos pénzjutalommal jár. A kritikusokból, írókból és akadémikusokból álló zsűri a díj átadásának 50 éves jubileuma alkalmából döntött úgy, hogy az eddigi nyertesek közül megválasztja a legjobb regényt a közönség együttműködésével, ez az elismerést fejezi ki a Golden Man Booker-díj. A döntést megelőzően a bírák elolvasták az elmúlt 50 év összes nyertes művét, majd kiválasztottak ötöt, amelyek közül a közönség szavazta meg a nyertest.

Michael Ondaatje beszédet mond miután kihirdették a Golden Man Booker-díj nyertesét. Fotó: Isabel Infantes

Bár 26 évvel ezelőtt, 1992-ben holtverseny alakult ki és Michael Ondaatje és Barry Unsworth megosztott első helyen végzett, a közönség szavazatai alapján most Ondaatje Az angol beteg című regénye nyerte a Golden Man Booker-díjat. „Egy percig sem hittem, hogy ez lenne a legjobb könyv a listán. Főleg, mikor olyan emberek munkái mellett állt, mint VS Naipaul, aki korunk egyik mestere, vagy egy olyan nagy munka mellett, mint a Farkasbőrben (Wolf Hall)” – nyilatkozta Ondaatje. Elmondása szerint fontos azonban, hogy elismerjék azokat az írókat is, akik sosem nyerték el Booker-díjat.

Kamila Shamsie szerint a történelmi témájú könyv tipikusan az, ami „bebújik a bőröd alá és arra késztet, hogy folyton újra meg újra visszatérj hozzá, mindig új meglepetést és örömöt hozva”. Az angol beteg abból a szempontból is kiemelkedő volt a listán szereplő többi könyv közül, ahogy a szerző a női karaktereket kezelte a regényben. „Sok könyv, amit férfiak írtak csak a férfiak életének szempontjából érdekelt. (…) Hana számomra a regény középpontja, és rengeteg szeretettel, törődéssel és megértéssel, összetettséggel van megalkotva.”

A könyv adaptációja többszörös Oscar-nyertes film, így egyértelmű, hogy a leginkább ismert könyv volt a listán. Shamsie azonban hamar eloszlatta a kételyeket, miszerint ismertségének köszönhette a regény a díjat. „Hilary Mantel szintén nagyon jól ismert, és ha ez okból szavaz az ember, akkor az valószínűleg azért van, mert valamilyen szempontból fontos neki.”


Ukrán író nyerte a Bachmann-díjat

Az Ingebord Bachmann-díj az egyik legnagyobb díj a német nyelvű irodalomban – írja az UATV. 1977-ben alapították Ausztria egyik leghíresebb írójának tiszteletére. A pénzjutalommal is járó díj átadását Klagenfurtban rendezik a Festival of German-Language Literature ideje alatt már 1977 óta, mióta megalapították.

Ebben az évben a díjat egy ukrán író, Tania Maliarchuk nyerte el – egy még nem publikált szövegével – a Frogs in the Sea-vel, amit a fesztiválon olvasott fel. Maliarchuk 35 éves és ukrán filológiát tanult. Több évet dolgozott televíziós újságíróként Kijevben mielőtt Ausztriába költözött 2011-ben. 2014 óta ír németül.

Néhányat Maliarchuk munkái közül angolra is lefordítottak, többek között a Me and My Sacred Cow című elbeszélését is, ami aztán megjelent az európai novellák éves antológiájában, a Best European Fiction-ben 2013-ban.


Megjelent a Panel Magazine

Egy izgalmas, új felület adhat otthont az angol nyelvű írásoknak Közép- és Kelet Európában: a Panel Magazine. A vizuális művészetek mellett a fikció, költészet, non-fiction keretei között mozgó, illetve Közép-Kelet-Európában készült és eredetileg angolul íródott szövegek vagy angolra fordított alkotások jelennek meg a lapban. A szerkesztői csapat székhelye Budapest, ami továbbra is a művészi inspiráció forrása és kreatív emberek találkozóhelye.

A folyóiratot létrejöttét egy nemzetközi szerkesztői csapat tette lehetővé, köztük Jennifer Walker brit-magyar író, az újságíró, szerkesztő és író Masha Kamenetskaya, Duncan Robertson valamint Matt Henderson Ellis. A Panel gondolatának gyökerei a hasonló gondolkodású emberek találkozásából erednek egy „idegen” városban, és abból, hogy mindannyian hisznek a város művészeti potenciáljában.

Az első szám májusban jelent meg, ami nagyon jó visszajelzéseket kapott és sok elismerést szerzett a közönség részéről. A kiadvány tartalmaz fikciót, non-fiction szöveget, verset angolul és magyarul is, interjút és könyvkritikát is.  Az őszi kiadványhoz a pályázati felhívás mind az írók, mind a vizuális művészetek világában alkotók számára nyújt megjelenési lehetőséget. Jelentkezni a magazin honlapján lehet.

Az első szám letölthető a Panel Magazine oldaláról.

Képek: The Guardian, UATV, hlo.hu

Helli Szimonetta

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.