hirdetés

Irodalom a földön és a föld alatt

2018. november 16.

Lengyel versek a londoni metrón, nosztalgikus és nosztalgiamentes visszaemlékezések Kunderától és Michelle Obamától. Kelet-európai könyvvásárok. – Heti nemzetközi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Lengyelország múlt vasárnap, november 11-én ünnepelte függetlenségének századik évfordulóját. Az ünnep többoldali politikai kisajátítását és a nagygyűlések, felvonulások hangulatát a magyar híreken edzett olvasó könnyen el tudja képzelni. A centenáriumot ugyanakkor a kultúrpolitika szerencsés módon a lengyel irodalom népszerűsítésére is igyekezett felhasználni. Így kerültek a londoni metró szerelvényeibe klasszikus lengyel versek, például a „nemzeti eposzuknak", Adam Mickiewicz Pan Tadeuszának és Zbigniew Herbert Mr. Cogito küldötte című művének részletei. Mintha a lengyel kultúra egyre népszerűbb lenne Nagy-Britanniában: az idei Nemzetközi Man Booker-díjat például Olga Tokarczuk kapta, akinek művei folyamatosan az eladási listák előkelő helyein szerepelnek. A katolikus egyház pedofilbotrányait egyedi módon feldolgozó Kler (Klérus) című lengyel film pedig néhány hete szinte letarolta a brit mozikat.

fotó: Europress – Miguel Medina / AFP

Kelet- és Nyugat-Európa irodalmi életének összefonódásait még egy különös esemény példázza az elmúlt napokból. A hosszú idő óta Párizsban élő Milan Kundera otthonában fogadta Andrej Babiš cseh miniszterelnököt (akinek korrupciós botránya újabb fejleményei miatt két nappal később több tízezer ember követelte lemondását a prágai Vencel téren). A találkozó azért volt jelentős, mert utána a kormányfő azt nyilatkozta, minden segítséget hajlandó megadni a nyolcvankilenc éves Kunderának ahhoz, hogy visszakapja cseh állampolgárságát, amelytől négy évvel emigrációja kezdete után, 1979-ben fosztotta meg Csehszlovákia akkori vezetése. A sajtóbeszámolók szerint Kundera a felajánlásra mindössze annyit reagált, hogy reméli, nem lesz túl sok papírmunka az üggyel.

könyvborító: The Crown Publishing Group

És ha már a politikusoknál tartunk, nem lehet nem megemlíteni, hogy a napokban jelent meg az egykori first lady, Michelle Obama memoárkötete Így lettem (Becoming) címmel. Az azonnal az Amazon bestsellerlistájának első helyére került és néhány kritikus által máris az év könyvének kikiáltott visszaemlékezéseiben Obama nem csak gyermekkora eseményeiről ír, de őszintén nyilatkozik férjével való kapcsolatuk nehézségeiről és felemelő pillanatairól egyaránt, és politikai véleményét is hangsúlyosan megírja. A kötet a HVG Könyvek gondozásában már magyarul is elérhető. A hírek szerint egyébként férje, az egykori elnök is memoárjain dolgozik.

A brit és amerikai lapok irodalmi rovatait továbbra is a non-fiction publikációkról (életrajzok, tényirodalom, naplók stb.) szóló ismertetések és legfelkapottabb szerzők uralják. Szinte minden héten megjelenik egy mélyinterjú vagy öles portrécikk Murakami Harukiról vagy Karl Ove Knausgård-ról vagy valamelyik hazai sztárírójukról, Jonathan Franzen például legutóbb a madarakról nyilatkozott a Guardiannek.

De ha a közép-európai események felé fordulunk, láthatjuk, hogy még mindig ősz van, könyvvásárok ideje. Október 8. és 11. között rendezték meg a pozsonyi Bibliotéka nemzetközi könyvfesztivált, amelyen számos magyar művet is bemutattak. Megjelent szlovákul Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója, Czinki Ferenc A pozsonyi metró, Grendel Lajos Obsažné batožiny (Bőröndök tartalma, válogatott novellák), Horváth Viktor Tankom, Mikszáth Kálmán A fekete város, Szerb Antal Utas és holdvilág és Totth Benedek Holtverseny című kötete. A szerzők közül a fesztiválon fellépett a Visegrádi Irodalmi Rezidens Program keretében korábban Pozsonyban dolgozó Totth Benedek, Horváth Viktor és Czinki Ferenc.

Gyermekek a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár megnyitóján. Fotó: szekelyhon.ro / Haáz Vince

A bécsi könyvvásárnak is vége már, igaz, itt nem is voltak ilyen mennyiségben fellelhetők sem a magyar irodalom képviselői, sem a nemzetközi világsztárok. Egyetlen magyar fellépőként a fesztiválon Danyi Zoltán Mészöly Miklós-díjjal kitüntetett regényét, a németül frissen megjelent A dögeltakarítót mutatták be. A marosvásárhelyi könyvfesztivál viszont épp tegnap nyitotta meg kapuit. A vasárnapig hátralévő napokon könyvbemutatókon és pódiumbeszélgetéseken fellép és dedikál többek között Berg Judit, Erdős Virág, Fekete Vince, Kemény István, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Markó Béla, Oravecz Imre, Szabó Róbert Csaba és Tolnai Ottó is.

Melhardt Gergő

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.