hirdetés

2-2 Kárpáti-, Spiró-, Tasnádi-, Zalán-darab jövőre színpadon

A Katona József produkciós pályázat eredményei

2007. május 31.
Az idei Katona József produkciós pályázat eredményeiről Schneider Márta kulturális szakállamtitkár tartott sajtótájékoztatót a MU Színház kávézójában. A sajtótájékoztatón részt vett Harsányi Sulyom László, a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója és Kiss Csaba, a Drámaírói Kerekasztal elnöke.
hirdetés

A 2007. február elsején meghirdetett Katona József produkciós pályázat lebonyolítására 50 millió forint áll rendelkezésre az NKA miniszteri keretéből. A színházak és színpadi szerzők részére kiírt pályázatra csak eredeti színpadi művel, vagy a szerző saját regényének, elbeszélésének, forgatókönyvének stb. dramatizált változatával lehetett. A pályázat előnyben részesíti azokat a színműveket, melyek a pályázó társulat színpadi interpretációjától függetlenül is önálló irodalmi értéket képviselnek. Az elbírálás során kitüntetett figyelmet élveztek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító, szépirodalmi értéket képviselő eredeti drámák.

Pályázhatott minden hazai és határon túli magyar nyelven játszó - fenntartóval rendelkező, vagy fenntartóval nem rendelkező, hivatásszerűen működő - színház, illetve társulat. A pályázó színház annyi drámával pályázhatott, ahány állandó játszóhelye van, minden 2007. szeptember 1. és 2008. augusztus 31. között bemutatandó produkció tervével, a pályázatokat 2007. március 30-a éjfélig várták.

A pályázat a nyertes pályaművek szerzői honoráriumához, illetve a tervezett produkciók költségeihez (művészek tiszteletdíja és annak járulékai, jelmezköltség, díszletköltség, kellék, szállítási díj, bérleti díj, PR költség) járul hozzá: a szerző ősbemutató esetén 500 ezer forint, bemutató esetén 250 ezer forint támogatásban részesül, a színház nagyszínpadi előadásra 3-, kamara-előadásra 2-, stúdió-előadásra 1 millió forint támogatást kérhetett.

A pályázatokat 7 fős kuratórium bírálta el: 63 pályázatból 26-ot támogattak az idén, összesen 48.600.000 forintot osztva szét. A kurátorok között volt Nánay István kritikus, Tarján Tamás irodalomtörténész, Tímár Éva színművész, Upor László dramaturg, Árkosi Árpád rendező, Bezerédi Zoltán színművész és Thúróczy Katalin drámaíró.
 
 
A 26 díjnyertes pályázat a minisztérium honlapján (ide kattintva) megtekinthető, csak néhányat emelünk ki a listából: Pécsett mutatják be Hamvai Kornél darabját, a Körvadászatot; Spiró György Másik Jánossal közös, a nyolcvanas években a Vígszínházban játszott szocio-musicaljének nagyszínpadi, felújított és átdolgozott változatára, az Ahogy tesszük-re a Bárka Színház kapott támogatást. A másik támogatott Spiró-darabot, az Árpádházat ősbemutatóként a Budapesti Kamraszínház tűzte műsorára. Debrecenben mutatják be Borbély Szilárd Még alszik szívünk Jézuskája című darabját. Kárpáti Péter Mi a szerelem? című darabjának bemutatására a Honvéd együttes, Búvárszínház című darabjának bemutatására a Madách Színház Kht. kapott támogatást.

Tasnádi István Tranzit című darabjának ősbemutatójára Zalaegerszegen kerül sor, (egy másik darabot Tatabányán is bemutatnak majd, de a tatabányaiak két másik darabbal pályáztak, hogy a legsikeresebben pályázó színházként kerüljenek ki a döntéshozatal végén: Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényéből és Dunai Ferenc Van Gogh szerelme című darabjából készülnek előadások a támogatásokból). A másik nyertes Tasnádi-darabot, a Paravarietét Marosvásárhelyen mutatja be a Yorick Kulturális Egyesület. A budapesti Radnóti Miklós színház ad otthont Térey János Asztalizene című darabjának, Márton László A nagyratörője pedig Egerben látható majd.

Kiss Csaba, a Drámaírói Kerekasztal, a pályázatot kezdeményező szervezet elnöke elmondta, hogy a pályázat három éve sikeresnek mondható, hiszen egyre több kortárs magyar darab kerül az érdeklődés homlokterébe, növekszik a magyar bemutatók száma, s Schneider Márta kérdésére válaszolva elmondta, hogy a jövőre vonatkozóan talán legalább további hat-hét ilyen évet kérnek, illetve, hogy a gyermek- és ifjúsági darabok játszásának ösztönzésére a korábban jól bevált majd megszüntetett Weöres Sándor pályázatot is léptessék ismét életbe.

Kiss Csaba elmondta azt is hogy a ORTT-nél korábban kezdeményezett, majd egy időre háttérbe szorult tévéjáték-támogatási pályázat is megvalósul hamarosan: itt közel 60 millió forintra lehet majd pályázni kortárs darabokból készülő tévéjátékok elkészítésére.

A Rivalda idei megjelenése bizonytalan: talán a Magyar dráma Napjára tudják kihozni a felélesztett sorozat újabb kötetét, hiszen a POSZT mellett Pécstől kapott támogatásból megvalósuló kötet az idei POSZT finanszírozásának bizonytalanságai miatt talán nem fér be a támogatási keretekbe.

A kortárs dráma területéről beszélgetve mind Kiss Csaba, mind Harsányi Sulyom László igazgató fájó hiányként könyvelte el, hogy hiányzik a kortárs darabok palettájáról a nagyszínpadi vígjáték vagy humoros előadás – mégis nagy öröm, hogy az eddigi három év támogatásaiból 66 színházi produkció valósult és valósul meg.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.